دیدارنیوز - محمود صادقی در نشست دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس که به مناسبت ۱۶ آذر روز دانشجو توسط انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو برگزار شد با اشاره به موضوع حق برگزاری اجتماع تصریح کرد: در قانون اساسی حق برگزاری اجتماع به رسمیت شناخته شده است؛ البته نباید با حمل سلاح و مخل مبانی اسلام باشد. در جامعه ما اجتماعات زیادی برگزار می شود ولی اینکه این تجمعات در چهارچوب این اصل است یا خیر ابهام وجود دارد.
وی ادامه داد: یکی از اصول معطلمانده قانون اساسی اصل ۲۷ است. برخی اجتماعات جنبه مناسکی دارد که برگزار میشود و نیازی به مجوز ندارد. برخی اجتماعکنندهها به خاطر موقعیت ویژه نیازی به مجوز نمیبینند. برخی هم درخواست مجوز میکنند ولی مجوز دریافت نمیکنند. برای مثال در مقابل مجلس تجمعاتی برگزار میشود که اغلب بدون مجوز است.
صادقی تصریح کرد: اجتماعات میتواند برای شنیدن مطالبات مردم بسیار مهم باشد. در مجلس در این حوزه تلاشهایی شده است. برای مثال پیشنهادی مطرح کردیم که محیطی را روبهروی مجلس برای تجمع اختصاص دهیم و هیات رییسه کمیسیونها با تجمعکنندگان گفتوگو داشته باشند. طرح نحوه تشکیلات اجتماعات مربوط به اصل ۲۷ قانون اساسی به کمیسیون شوراها و امنیت ملی ارجاع شده بود که اکنون آماده ارائه به صحن است. دولت هم مصوبهای برای تعیین مکانهای اعتراضات تصویب کرد اما سه نفر نسبت به این مصوبه در هیات عمومی دیوان عدالت اداری درخواست ابطال داشتند. دیوان هم با استناد به اصل ۲۷ قانون اساسی با این استدلال که به موضوع تعیین مکان در اصل ۲۷ اشاره نشده و همچنین اختیارات کمیسیون ۱۰ مورد توجه قرار نگرفته است، آن را ابطال کرد.
نماینده تهران با اشاره به مصوبه اصلاح قیمت بنزین اظهار کرد: موضوع هدفمند کردن یارانهها از دهه ۷۰ مطرح شد. در دوره آقای خاتمی هم لایحهای در اینباره ارائه شد که مجلس هفتم آن را تصویب نکرد اما در دولت بعدی این قانون تصویب شد. دولت قبلی این قانون را اجرا کرد و تخلفات زیادی در اجرای آن صورت پذیرفت و بخشهایی از درآمدها به بخش تولید اختصاص پیدا نکرد. در واقع قانون ناقص اجرا شد، اگرچه در دولت اول آقای روحانی هم کجدار و مریز با این موضوع برخورد شد.
صادقی تصریح کرد: هربار بحث افزایش قیمت حاملهای انرژی در مجلس مطرح میشد، عمده ترس نمایندگان بابت عدم استقبال مردم در انتخابات با بود و به همین دلیل با موضوع مخالفت میکردند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر لزوم شرکت در انتخابات مجلس اظهار کرد: قهر کردن با انتخابات راه حل صحیحی نیست. راه درست برای اصلاح امور، راه مدنی است. از این فرصت حداقلی انتخابات که برای نقشآفرینی مردم وجود دارد باید استفاده کنیم و تلاش کنیم نقش مجلس را ارتقا دهیم. یکی از موضوعات در این دورههای اخیر افزایش نقش رئیس مجلس و کاهش نقش دیگر نمایندگان است که با اصلاح آییننامه میتوان قسمتهایی را تصحیح کرد. همچنین رئیس مجلس عضو بسیاری از شوراهای مهم کشور است اما با عقبه خود شرکت نمیکند. میتوان در آییننامه کاری کرد که رئیس مجلس به نمایندگی از نمایندگان مجلس شرکت کند.
نماینده تهران خاطرنشان کرد: زمینه اصلی اتفاقات اخیر اعتراض مردمی بود. در اینباره صرفا نقش عوامل خارجی دیده شده ولی بحث مهم این موضوع تصمیمگیری نظام بدون توجه به عواقب بوده است. اعتراض حق مردم بود و شیوه برخورد بسیار جای سوال دارد. البته از این اعتراضات سوءاستفادههایی هم شده است که گاها مشکوک بوده و احتمال مداخله عوامل غیر مشخص وجود دارد. عدهای هم آشوبگری کردند که میتوان آنها را از معترضین تفکیک کرد.