دیدارنیوز ـ مشكلاتي كه براي ساكنان برخي محلههاي شهر آبادان و روستاييان بيشتر خودش را نشان ميدهد. «خديجه پورموسي»، يكي از شهروندان آبادان اين دشواريها را شرح داد: «آبادان هيچوقت آب نداشته. كي داشته؟ حالا چون صداي مردم در اومده شما هم تماس گرفتيد. ولي ما هيچوقت آب درست و حسابي نداشتيم. ذوالفقاري و اميري كه اصلا بدتر از همه جا.» اينها نامهاي دو محله در شهر آبادان است كه در هفتههاي اخير با قطعي مكرر و چند ساعته آب روبه رو بوده و هستند: «فعلا كه با تانكر آب ميارن تا ببينيم بالاخره اين ١٥ تير سر ميرسه و ما آب خوش از گلومون پايين ميره يا نه.»
«رحيل چراغي»، فعال اجتماعي در آبادان هم از وضعيت كنوني شهر گلايه مند است و ميگويد بهتر اين بود كه در سالهاي قبل مسوولان پيش بيني امروز را ميكردند تا بحران اينقدر عميق نشود. چراغي اما نا اميد نيست: «هر چند ما گلايه مند هستيم و انتظار داشتيم شخص وزراي نيرو و كشاورزي براي بررسي وضعيت منطقه به آبادان ميآمدند اما به هر حال اگر همين وعدههايي هم كه داده شده عملي شوند باز هم جاي شكر دارد، به هر حال نميشود فقط نيمه خالي ليوان را ديد. الان هم استاندار و فرماندار و آبفا قول دادند كه مشكل را تا ١٥ تير حل ميكنند.» شور شدن آب شرب در شهر آبادان يك مشكل قديمي است و محصول همين روزها و هفتههاي اخير نيست. آب مورد نياز اين شهر از رودخانه بهمنشير تامين ميشده است اما اواخر دهه ٧٠ شمسي كاهش شديد كيفيت آب و بالا رفتن ميزان شوري آن موجب شد تا مردم اين شهر به آن وضعيت اعتراض كنند. بعد از آن بود كه خط انتقال آب غدير اجرا شد. با تلفيق آب بهمنشير و آب منتقل شده از كرخه (غدير) آب شهر آبادان تامين شده است اما در سالهاي اخير مشكل ديگري هم سر بر آورد. اينكه بر اثر بالا آمدن آب خليح فارس، آب شور دريا وارد بهمنشير ميشود و موجب شده ميزان شوري آب چند برابر حد مجاز شود و عملا آن قابل استفاده نباشد.
همه چشم انتظار «غدير دو»
بالا گرفتن انتقادهاي مردمي در دو هفته اخير موجب شد تا حميدرضا جانباز معاون وزير نيرو و مديرعامل شركت آب و فاضلاب كشور به اين شهر سفر كند. جانباز در جريان اين سفر درباره طرح وزارت نيرو براي بهبود آب مصرفي آبادان گفت: «در آينده بسيار نزديك حجم بسيار زيادي از آب با كيفيت از طريق سامانه آبرساني طرح غدير كه شريك ندارد و برداشت نيشكر در بالادست يا مدهاي دريا روي آن اثرگذار نيست، به مردم آبادان خواهد رسيد.» معاون وزير نيرو با بيان اينكه هرچه ميزان برداشت از كارون كمتر شود، مشكلات مردم در بحث طمع، مزه و بوي آب كمتر خواهد شد، گفت: تصميم گرفته شده تا باقي مانده آب مورد نياز آبادان توسط آب شيرين كنها تامين شود تا آن زمان، آب از طريق سامانه آب حيات به صورت مستمر به آبادان تزريق خواهد شد و همچنين به هر ميزان تانكر براي آبرساني به شهرستان آبادان نياز باشد، از طريق استانهاي معين اين نياز را مرتفع خواهيم كرد. از آنجا كه غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان هم پيش از اين بر اتصال آب انتقالي از طريق خط غدير دو به شبكه آب رساني آبادان تا ١٥ تيرماه تاكيد كرده است ميتوان اميدوار بود كه اينبار وعده مديران دولتي در موعد مقرر قابل تحقق باشد.
اما غدير دو چه طرحي است و با اجراي آن چه اتفاقي ميافتد؟ بنا به اعلام عليرضا خليلينيا، مدير اداره آب و فاضلاب شهري آبادان، تاكنون ١٣٠ هزار متر مكعب آب در اين شهر استفاده ميشده است كه ٩٠ هزار مترمكعب از طرح غدير يك تامين ميشده و ٤٠هزار مترمكعب هم از رودخانه بهمنشير و مقداري هم از طريق دستگاه آب شيرينكن. حالا با پايين آمدن كيفيت اين رودخانه قرار است آب انتقالي از طريق خط شماره غدير جايگزين آب بهمنشير شود. خليلينيا در گفتوگو با «اعتماد» افزود: خط انتقال غدير دو طرحي است كه از ١٠ ماه پيش آغاز شده و اجراي آن ٨٥٠ ميليارد تومان برآورد شده است. به گفته او همچنين قرار است خط غدير دو به تصفيهخانه شهيد كشتكار هم متصل شود و از اين طريق علاوه بر تامين نياز آب روستاها كيفيت آب مصرفي ٧٩ روستاي شهرستان آبادان افزايش يابد.
چهار طرح آب شيرينكن در دست اجرا
يكي از انتقادهايي كه طي سالهاي گذشته از سوي فعالان اجتماعي آبادان خطاب به مسوولان مطرح ميشد به موضوع تعلل سرمايهگذاري در بخش استفاده از تكنولوژي آب شيرين كن براي آبادان بود. پيش از اين «حميد كوراوند»، عضو شوراي شهر آبادان، هم در گفتوگو با «اعتماد» بر لزوم استفاده از دستگاههاي آب شيرين كن در اين شهر تاكيد كرد. حالا توضيحات مدير آب و فاضلاب آبادان از سرعت بخشيدن به استفاده از اين روش حكايت دارد: «به زودي قرار است پاكتهاي شركتهاي حاضر در مناقصه بازگشايي شود. يك طرح آب شيرين كن ١٤ هزار متر مكعبي، يك طرح ٣ هزار و ٥٠٠ متر مكعبي و يك آب شيرين كن ٢ هزار و ٥٠٠ متر مكعبي اجرايي شود. » به گفته او علاوه بر اينها يك آب شيرين كن با ظرفيت ١٢ هزار متر مكعب در مجموعه طرحهاي تامين آب آبادان پيش بيني شده كه جمعا ٣٢ هزار متر مكعب از اين محل تامين ميشود. به گفته خليلي نيا منطقه آزاد اروند هم قرار بوده كه دقيقا معادل طرحهاي وزارت نيرو در بخش اجراي طرحهاي آب شيرين كن اقدام كند كه تاكنون اجراي آن آغاز نشده است.
شايعهسازان مشغول كارند
اما همزمان با انتقادهاي مردمي به كيفيت آب در آبادان، بازار شايعات عجيب و غريب در شبكههاي اجتماعي هم داغ شد بهطوري كه انتشار برخي خبرها موجب شد تا برخي از اين شايعات قوت هم بگيرند. دو شايعه از بقيه قويتر بود. در مطالبي كه منبع آنها روشن نيست عكسهايي از خط انتقال آب غدير يك در شبكههاي اجتماعي دست به دست ميشود كه زيرش نوشته شده: در حالي كه مردم آبادان آب ندارند دولت از سال ٨٢ تا الان به كويت آب صادر ميكند. در شايعه مشابه ديگر هم گفته شده آب شرب از استان خوزستان به عراق برده ميشود.
هدايت فهمي، معاون مديـركل دفتر بـرنـامهريزي كلان آب و آبـفاي وزارت نيـرو تاكيد كرد: «اين خبر به هيچ عنوان صحت ندارد.» به گزارش ايسنا، هدايت فهمي با بيان اينكه موضوع تفاهمنامه انتقال آب به كشور كويت در زمان دولت اصلاحات و وزارت بيطرف مطرح شد، گفت: تا جايي كه بنده اطلاع دارم هيچوقت اين تفاهمنامه اجرايي نشده و با توجه به اينكه انتقال آب به كشورهاي همسايه نياز به مصوبه مجلس دارد در حال حاضر هيچ مصوبهنامهاي در اين راستا وجود ندارد.
رضا اردكانيان، وزير نيرو هم در اين باره گفت: «وزارت نيرو هيچ طرح و تصميم و پروژهاي براي انتقال، فروش و صادرات قطرهاي از آب اين سرزمين به هيچ كشوري خارج از مرزهاي ايران ندارد و موضوع انتقال آب به كويت در اوايل دهه ۸۰ از سوي كساني كه از به ثمر رسيدن طرح انتقال آب كشور به كويت منتفع بودند، مطرح شده بود. اين افراد هر روز در عرصههاي مختلف آب شايعات جديدي را براي رسيدن به منافع خود ايجاد خواهند كرد و همانگونه كه لوله طرح آب غدير را به عنوان مسير انتقال آب به خارج از كشور معرفي و مردم را در اين مناطق تحريك كردند.» فعلا بايد منتظر ١٥ تيرماه ماند. حالا شايد هم چند روز اين طرف و آن طرف. سرانجام اتصال آب خط انتقال غدير دو ميتواند بازار شايعات را از رونق بيندازد و جريان زندگي شهروندان آباداني عادي شود.
منبع: روزنامه اعتماد/امین شول سیرجانی/۷ تیر ۹۷