ابراهیم ابوالحسنی، کارشناس اقتصادی درباره نگرانی از گرانی مواد غذایی در آستانه نوروز، با اشاره به گرانیهای اخیر برخی کالاهای اساسی گفت: اتفاقی که در هفتههای اخیر برای برخی کالاهای اساسی و مواد غذایی رخ داده، غیرقابل توجیه است. ما شاهد افزایش قیمت برنج، روغن، گوشت قرمز، حبوبات و سیبزمینی بودیم که هرکدام از این اقلام به تنهایی نقش بسیار مهمی در تامین سبد خانوار دارد.
دیدارنیوز: از نگاه مردم و کارشناسان اقتصادی گرانیهای اخیر برخی کالاهای اساسی و مواد غذایی، غیرقابل توجیه است، اما در پس پرده این گرانیها، به نظر میرسد، افزون بر نوسانهای اخیر نرخ ارز، برخی محدودیتهای اجرایی در مسیر واردات کالاهای اساسی نیز دخیل هستند.
به گفته داوود رنگی، مسوول صنفی با اشاره به هزینههای سربار در نهادههای دامی، ثبت سفارش مجدد نهاده در سامانه مربوطه هزینه دوباره دارد که ضروری است در راستای حمایت از مصرفکننده در این خصوص بازنگری شود. همزمان دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران اعلام کرده است که تامینکنندگان نهادههای دامی سهمیلیارد دلار از دولت طلب دارند که این امر ادامه روند را برای فعالان اقتصادی دشوار کرده است.
براساس این گزارش، عدم واردات نهادههای دامی یا واردات دیرهنگام این نهادهها در فرآیند تولید مواد غذایی گوشتی و غیرگوشتی کشور اختلال ایجاد میکند و در انتهای این زنجیره تولید و مصرف، مصرفکننده متضرر خواهد شد به گونهای که یا باید محصول خوراکی مورد نظر را از سفر خود حذف کند یا باید هزینه بیشتری برای دریافت آن بپردازد. داوود رنگی، رییس هیاتمدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور کشور در یک نشست خبری گفت: اگر مشکلات فعلی واردات نهادههای دامی از تخصیص ارز تا نرخ ارز تخصیصی به کالاهای اساسی در سال آینده رفع نشود، چالشهای بسیاری در این حوزه خواهیم داشت. وی افزود: تغییر نرخ ارز ترجیحی از ۵۰۰/۲۸تومان به عددی که مشخص نیست چقدر است، به طور قطع قیمت تمام شده محصولات نهایی را نیز افزایش میدهد و در این خصوص لازم است هر چه زودتر این مساله تعیینتکلیف شود.
به گزارش مهر، رنگ درخصوص مشکلات این صنف گفت: مشکل هزینه انبارداری، موضوع دیگری است که با وجود مکاتبات بسیار اتحادیه با گمرک جمهوری اسلامی ایران، هنوز پاسخی دریافت نکردهایم. در واقع باید گفت نهادهای دولتی خود را مکلف به پاسخگویی به تشکلها نمیدانند.
وی اظهار کرد: در کنار این هزینهها، ثبت سفارش مجدد نیز هزینه دیگری دارد که ضروری است در راستای حمایت از مصرفکننده در این حوزه نیز بازنگری شود.
بدهی ۳ میلیارد دلاری دولت
در همین حال دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران گفت: تامینکنندگان نهادههای دامی سهمیلیارد دلار طلب دارند که این امر ادامه روند را برای فعالان اقتصادی دشوار کرده است.
به گزارش تسنیم، محمدرضا کلامی، دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران در یک نشست خبری اظهار کرد: در شرایط تحریم تمام بخشهای کشور دستبهدست داده که برای امنیت غذایی کشور مشکلی ایجاد نشده است و نهادههای مورد نیاز صنعت دام و طیور تامین شده است، اما در کنار آن باید مطالبات تامینکنندگان نهادههای دامی پرداخت شود تا این روند ادامهدار باشد.
وی با بیان اینکه ارز مورد نیاز واردات شش ماهه پرداخت شده است، افزود: تامینکنندگان نهادههای دامی سهمیلیارد دلار طلب دارند که این امر ادامه روند را برای فعالان اقتصادی دشوار کرده است.
دبیر اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران با اشاره به اینکه ۵/۱۱میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی در بودجه ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده است، گفت: با این وجود نرخ ارز کالاهای اساسی برای سال آینده اعلام نشده است و تولیدکنندگان و تامینکنندگان را در وضعیت بلاتکلیفی قرار داده است.
وی تصریح کرد: تاخیر دولت در پرداخت مطالبات تامینکنندگان نهادههای دامی هزینهتراشیهایی از جمله برای تمدید ثبت سفارش هزینه مازاد ایجاد کرده است و هزینه انبارداری و آزمایشات هم بالاست و بوروکراسی شدید اداری وجود دارد که روی سفره مردم اثر میگذارد.
کلامی گفت: تا پایان دیماه، ارزش ترخیص کالاهای اساسی از گمرک هشتمیلیارد دلار بوده است؛ برآورد ما این است که تا پایان ماه دهم، این عدد به ۶/۸ یا ۷/۸میلیارد دلار برسد، در حالی که رقم مصوب ۵/۱۱میلیارد دلار بوده است. این نشان میدهد که هنوز بخشی از ارز تخصیص داده نشده است.
نگرانی از گرانی
در این شرایط ابراهیم ابوالحسنی، کارشناس اقتصادی با اشاره به گرانیهای اخیر برخی کالاهای اساسی گفت: اتفاقی که در هفتههای اخیر برای برخی کالاهای اساسی و مواد غذایی رخ داده، غیرقابل توجیه است.
وی اضافه کرد: ما شاهد افزایش قیمت برنج، روغن، گوشت قرمز، حبوبات و سیبزمینی بودیم که هرکدام از این اقلام به تنهایی نقش بسیار مهمی در تامین سبد خانوار دارد و وضعیت فعلی فشار قابلتوجهی را به مصرفکنندگان وارد میکند.
ابوالحسنی با اشاره به سخنان اخیر وزیر جهاد کشاورزی درباره ساختگی بودن گرانی برخی کالاها، عنوان کرد: متاسفانه با وجود اینکه در آستانه ماه مبارک رمضان و ایام نوروز هستیم، در صورت ساختگی بودن قیمتها و از بین بردن احتکار باید بازار به یک تعادل نسبی رسیده باشد، اما در حال حاضر از بازار کالاهای دیگر از جمله شکر نیز اخبار خوبی به گوش نمیرسد.
ابوالحسنی با بیان اینکه انتظار میرود مجلس به این مساله ورود کند و به مسوولان مربوطه تذکر بدهد، گفت: در هر حال فرصت زیادی تا ایام ماه مبارک رمضان و عید نوروز نمانده و اگر مسوولان تدبیر جدیای نکنند مردم با چالشهای جدی در حوزه تامین کالاهای اساسی مواجه میشوند که برخلاف سیاستهای کشور است.
تهدید سفره مردم
براساس این گزارش، تقریبا از ابتدای بهمنماه سال جاری، واردات نهادههای دامی به علت تاخیر تایید ارزهای تخصیصی به نهادههای دامی دچار اختلال شد و حتی کمیسیون کشاورزی و رییس اتاق بازرگانی ایران نسبت به این مساله اخطار دادند.
در همین رابطه، سیدمحمدرضا ترابیموسوی، نایب رییس اول کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران به «جهانصنعت» گفته بود: در حال حاضر ممنوعیتی برای تامین ارز به طور رسمی نداریم، اما چند مساله روی تامین ارز اثر گذاشته است. تغییر مدیریت تامین ارز در وزارت جهاد کشاورزی که توسط معاونت بازرگانی این وزارتخانه انجام میشود، یکی از این مسائل است. این تغییر مدیریت به تازگی صورت گرفته است و تا وقتی به کار مسلط شود مقداری زمان میبرد.
او تصریح کرده بود: با ادامه روند فعلی، به زودی در تامین نهادههای مورد نیاز تولیدکنندگان دچار مشکل میشویم و در نهایت تنظیم بازار نیز دچار اختلال میشود و ممکن است مشکلاتی نظیر افزایش قیمتها را در بازار شاهد باشیم. به همین دلیل تسریع در این زمینه مهم است. رفع مشکل تامین ارز نهادههای دامی مستلزم تلاش بانک مرکزی، وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی است و این سه نهاد باید دستبهدست هم بدهند و در این زمینه تسریع کنند. در حال حاضر قانونی برای منع تخصیص ارز به نهادههای دامی نداریم، فقط فرآیند تخصیص آهسته شده است. این در حالی است که محصولات در بنادر رطوبت میگیرد و کیفیت آنها کاهش مییابد و حتی در برخی موارد خراب میشود. از این رو، سرعت تخصیص ارز اهمیت زیادی دارد.
عامل اصلی التهاب در بازار
بندانی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز در این رابطه اظهار کرده بود: چرخه تامین نهادهها از مسیر استراتژیک بنادر شمالی، به دلیل توقف غیرمتعارف در تامین ارز با اختلال جدی مواجه شده است. این امر موجب کاهش جریان ورود نهادههایی مانند جو دامی از این مسیر آن هم در پرمصرفترین ایام سال شده است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفته بود: با توجه به اینکه سالانه بیش از ۶۰درصد جو دامی و ۲۰درصد ذرت وارداتی کشور از طریق بنادر شمالی تامین میشود، قطعا توقف فرآیند تایید ارز در وزارت جهاد کشاورزی از یکسو و شایعه توقف صادرات جو و ذرت روسیه از ماه آینده از سوی دیگر، نقش بسزایی در ایجاد کمبود نسبی در بازار ایفا کرده است. این روند علاوه بر ایجاد کمبود، باعث حذف فعالیت شرکتهای کوچک و متوسط در بازار تامین نهادهها خواهد شد و در نهایت به بازگشت انحصار در این بازار کلیدی منجر میشود. این در حالی است که برخی واردکنندگان بیش از شش ماه است در انتظار تخصیص و تامین ارز برای کالاهای وارداتی خود هستند که حتی در سامانه بازارگاه عرضه شدهاند.