گفت‌وگوی دیدار در برنامه معیار با حضور دکتر علی‌اکبر گرجی

شایسته‌سالاری لازمه توسعه با نگاهی به نظام حقوق اداری، استخدامی و گزینشی ایران

در یکی دیگر از قسمت‌های برنامه معیار، با حضور دکتر علی اکبر گرجی، دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی، به مشکلات و معضلات فلسفی، حقوقی و جامعه شناختی نظام استخدامی کارگزاران جمهوری اسلامی و معایب گزینش ایدئولوژیک پرداخته‌ایم.

کد خبر: ۱۷۴۸۵۳
۱۷:۴۷ - ۱۱ آبان ۱۴۰۳

دیدارنیوز _ حسین بیات: تردیدی روا نیست که ایران امروز بیش از هر دوران دیگری نیازمند توسعه است. توسعه‌ی پایدار و متوازن که همه ابعاد زندگی سیاسی اقتصادی اجتماعی و فرهنگی انسان ایرانی را در بر بگیرد.

ایران به اقتضاء فرهنگ غنی و تاریخ تمدّنی شکوهمند و البته وضعیت ژئوپولتیک ویژه قادر است در حداقل زمان ممکن به باشگاه کشور‌های توسعه یافته بپیوندد و از مزایای حضور قدرتمند در عرصه‌های جهانی بهره‌مند گردد. چنین فرصتی، امّا مادامی که نظام تصمیم سازی کلان به ابزار عقلانیّت و واقع گرایی یعنی رئالیسم سیاسی مسلح نگردد فراهم نخواهد گردید.

ویدیوی این گفت‌وگو را می‌توانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید و بشنوید.

توسعه محصول رویکرد مادی، زمینی و عرفی و اتکاء بر نظام معرفت‌شناسی عقلانی انسان محور است. البته رویکرد مادّی به توسعه نافی صیانت از فرهنگ دینی و منابع معرفتی بومی نیست. ایران قادر است با انباشتی که از تمدن تاریخی و تاریخ تمدن خویش دارد و با اتکاء به نیروی انسانی متخصص و مجرب توسعه را بومی سازی کند و از توسعه عقلانی و منطبق با ویژگی‌های فرهنگی خویش بهره‌مند شود اگر نظام مناسبات جهانی و واقعیات منبعث از آن را بشناسد و با آن ارتباط خردمدار برقرار کند.

یکی از مشکلات اساسی مرتبط با اهداف توسعه در ایران غلبه‌ی نگاه ایدئولوژیک به نیروی انسانی مورد نیاز برنامه‌های توسعه محور است. موتور محرک توسعه نیروی انسانی متخصص است. توسعه به مفهوم کلی بویژه در حوزه علم و اقتصاد در غیاب نیروی انسانی متخصص امکان پذیر نمی‌شود. متاسفانه ظرف بیش از دو دهه گذشته بخش وسیعی از نیروی انسانی کارآمد و متخصص ایرانی به دلایل ناهمخوانی با آرمان‌های ایدئولوژیک امکان مشارکت در بهسازی و بازسازی ایران را از دست داده تا کنج عزلت بگزیند یا که فرار را بر قرار ترجیح دهد.

پدیده فرار مغز‌ها نمود و نماد بارز شکست چنین رویکردی در سیاستگزاری‌های سیاسی اقتصادی‌ست. برای جمهوری اسلامی بیش از آنکه تخصص نیروی انسانی مورد نیاز توسعه مد نظر باشد تعهد او به ایدئولوژی و فهم اقتدارگرایانه از دین و مناسبات قدرت اولویت دارد. نظام حقوق اداری استخدامی ایران مبتنی بر گزینش ایدئولوژیک و تبارسالاری پاتریمونیال و الیگارشی نخبگانی‌ست که جز به فساد و تبعیض و بی عدالتی و ناکارآمدی سیستم و ساختار سیاسی یاری نرسانده است.

دیدارنیوز با همکاری انجمن علمی حقوق اساسی ایران در تداوم گفتگو‌های خویش با صاحب‌نظران حقوقی و سیاسی این بار سراغ از مشکلات و معضلات فلسفی، حقوقی و جامعه شناختی نظام استخدامی کارگزاران جمهوری اسلامی و معایب گزینش ایدئولوژیک گرفته است.

گفتگوی دکتر حسین بیات و دکتر علی اکبر گرجی را که در همین حوزه صورت پذیرفته از دست ندهید.

 

مطلب مرتبط:

تشریح اقتضائات دادرسی عادلانه، شرط اساسی توسعه

سلسله نشست‌های تخصصی دلایل توسعه نیافتگی در برنامه "معیار"/ قسمت دوم

سلسه نشست‌های تخصصی دلایل توسعه نیافتگی در برنامه "معیار"/ قسمت اول

نشست تخصصی عدم توسعه یافتگی در ایران از منظر حقوقی

مناظره: محسن برهانی ـ حسین بیات؛ حقوق سنتی فقهی ـ حقوق مدرن

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: