در بیست و دومین برنامه دیدار اندیشه با حجت الاسلام محمد تقی اکبر نژاد، مجتهد و مدرس حوزه درباره "پیامبر مکی- پیامبر مدنی" گفتگو کردیم.
دیدارنیوز ـ حسین جعفری: در بیست و دومین برنامه دیدار اندیشه با حجت الاسلام محمد تقی اکبر نژاد مجتهد و مدرس حوزه درباره "پیامبر مکی- پیامبر مدنی" گفتگو کردیم.
ویدیوی این گفت و گو را می توانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
اکبر نژاد معتقد است محمد (ص) در دو دوره، فضا و اتمسفر متفاوت پیامبری کرد، دورهی مکه و دورهی مدینه، دوره مقهوریت و عدم قدرت در مکه و دوره مقبولیت و اقبالمردمی و اقتدار در مدینه. در دوره مکه هدف تبلیغ و ترویج ایمان و یارگیری بود و در دوره مدینه بدلیل بسط و گسترس و تعمیق ایمان در مردم، دوره حرکت گام به گام بسمت تغییر رفتار و تعاملات مردم.
رفتار انبیاء بر مبنای سه قاعده بود؛ شناخت دقیق زمانه، فهم توان و ظرفیتهای خود و اتخاذ مواضع با دقت و احتیاط و مراقبت کامل؛ و به همین جهت هدف پیامبر در دوره پیامبری مکه، استقرار و تقویت ایمان بود. البته پیامبر در مدینه و پس اقبال مردم و به حاکمیت رسیدن تغییر نکرد، همان رفق و مدارا و مهربانی را استمرار داد، اما بدلیل آنکه مردم قبولش داشتند و ایمان در دلها مستقر شده بود، تغییر رفتار مردم بصورت گام به گام آغاز شد.
بر همین مبنا و با تحلیل شرایط امروز دوران، این مدرس حوزه باور دارد که شرایط امروز ایران شرایط دوران مکی پیامبر است و لذا باید هدف ما، حفظ و تثبیت ایمان مردم باشد؛ و با استناد به برخی از احادیث تصریح میکند که مهمترین عمل مومنان در آخرالزمان حفظ ایمان است. یعنی برترین عمل در آخرالزمان حفظ ایمان است.
اکبر نژاد از دو نگاه به دین و رابطه با مردم سخن میگوید؛ نگاه مولوی به دین و نگاه ربوبیتی! از منظر مولوی خداوند و متولیان دین حکم میکنند و باید در هر شرایطی توسط مردم اجرا شود والا مجازات در انتظارشان است. اما در نگاه ربوبیتی خدا و پیامبر مربی مردماند، در کنار مردم، گام به گام و با توجه به بسط و تعمیق ایمان برای تغییر و اصلاح رفتارهای نادرست با همراهی قلبی مردم اقدام میشود. در این نگاه حتی حدود شرعی نیز اخلاقی و انسانی و از منظر تربیتی بصورت لطیف اجرا میشود.
از حکومت دینی پرسیدیم و پاسخ صریح شنیدیم که در عصر غیبت وظیفهای برای تشکیل حکومت دینی نداریم و به همین دلیل بهترین نوع حکومت در عصر غیبت، حکومت دموکراتیک است که مومنان در کنار مردم بتوانند قوانین را با رضایت و پذیرش قلبی مردم بر مبنای ایمان به تصویب برسانند والا اجباری نخواهد بود. در این بخش از گفتگو گریزی به مساله پوشش زده و بیان کردند که گرچه حجاب ارزش و واجبی شرعی است، اما اجبار به حجاب از فجایع است.
اکبرنژاد معتقد است بدلیل اینکه دوره آخرالزمانی همانند دوره مکی پیامبر است لذا باید حداکثر رفق و مدارا و مهربانی با مردمصورت گیرد تا اساس ایمان مردم حفظ شود نه عمل به احکام! از خوانندگان فرزانه دعوت میکنم این گفتگو را از "دیدار اندیشه" مشاهده و مورد توجه قرار دهند.
این گفتگو ناتمام ماند و قرار شد ادامه بحث را در گفتگویی دیگر پی بگیریم.