مناظره انتخاباتی دو حقوقدان

حسین بیات: تاجزاده در زندان هم به فکر اصلاحات درون ساختاری بود/ امیر قدوسی: اصلاح‌طلبان تذبذب گفتمانی دارند

در ادامه سلسله برنامه‌های انتخاباتی دیدارنیوز، این بار دو حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری از دو منظر متفاوت درباره انتخابات با هم مناظره کردند. این مناظره را حتما ببینید.

کد خبر: ۱۶۷۷۰۲
۱۲:۱۱ - ۰۷ تير ۱۴۰۳

دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: فقط یک روز تا چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده و جمعه هشتم تیرماه احتمالا گزینه نهایی برای ریاست جمهوری مشخص می شود.

دیدارنیوز در این مدت گفت و گوها و مناظره های متفاوتی را برگزار کرد و آنچه در پیش رو می بینید و می خوانید، آخرین مناظره انتخاباتی بود که با حضور دکتر حسین بیات، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری و دکتر امیر محمد قدوسی، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری برگزار شد.

دو مهمان مناظره هر چند از منظر حقوقی در یک جایگاه قرار داشتند اما انتخابات پیش رو را از دو دیدگاه متفاوت تحلیل و بررسی کردند.

این مناظره را می توانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.

 

خلاصه آنچه در این مناظره گذشت را هم اینجا بخوانید:

حسین بیات: انقلاب که پیروز شد، بحث اصلی بحث نظام سیاسی جایگزین بود و درباره اینکه این نظام باید چگونه باشد و ارکانش چه باشد، بحث‌های زیادی شد و گروهی از حقوق‌دانان پیش نویس دادند و پس از بررسی‌ها و کم و زیاد کردن‌ها در مجلس خبرگان اصل ۵ که همان اصل ولایت مطلقه فقیه بود به رسمیت شناخته و وظایف سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه هم مشخص شد.

ریس جمهور به عنوان رئیس قوه مجریه در قانون اساسی سال ۵۸ اختیارات و محدودیت‌هایی داشت و در نهایت هم مسوول هماهنگی هر سه قوه بود، ولی مدیریت قوه مجریه در اختیار نخست وزیر قرار داده شد و از همان ابتدا میان رئیس جمهور و نخست وزیر اختلاف نظر بود هم در زمان بنی صدر و رجایی و هم مهندس موسوی و رئیس جمهور وقت.

بعد از وفات مرحوم امام خمینی قانون اساسی ۵۸ تغییر کرد، پست نخست وزیری حذف شد و بر اساس اصل ۱۱۳ رئیس جمهور تبدیل به عالی‌ترین مقام کشور بعد از رهبری و مسوول اجرای قانون اساسی شد. من اعتقاد دارم رای دادن می‌تواند، تغییر ایجاد کند مثل سال ۷۶ که جریان اقتدارگرا به یک کاندیدای خاص گرایش داشت و ناطق نوری فکر می کرد رئیس جمهورمی شود، اما در عمل خاتمی قدرت را در اختیار گرفت و حالا سوالم از شما این است که آیا خاتمی ناموفق بود؟ در سیاست، مباحث فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی؟ آن دوران اوج فعالیت اصحاب رسانه فرهنگ و هنر بود، در آن دوران تورم ۱۱ درصد بود حالا به ۴۱ درصد رسید. به لحاظ سیاسی هم تنش زدایی هم اتفاق افتاد که به نفع حاکمیت و مردم بود، تورم کنترل و فشار‌های اقتصادی کم شد در زمان روحانی هم اتفاق‌های خوبی افتاد.

 

امیر محمد قدوسی: 

آنچه باید درباره آن صحبت کرد و مهم به نظر می رسد، عنوان موفقیت های آقای خاتمی در دوران ریاست جمهوری‌ش است. آقای خاتمی سال 84 از آقای معین حمایت کرد، در آن دوران آقایان قالیباف، هاشمی،  لاریجانی و... حضور داشتند اما چه شد دورترین شخص به این گفتمان پیروز شد و این یعنی اینکه مردم اگر احساس موفقیت می کردند به او رای نمی دادند.

در سال 88 بحث تقلب مطرح شد، آقای مهندس موسوی خیلی محکم اعلام کرد که پیروز انتخابات است و رئیس جمهور قطعی است اما آمارهای داخلی و خارجی رسانه ها نشان می داد که پیروز انتخابات محمود احمدی نژاد است؛ اما بعدها کم کم همه افرادی که مدعی تقلب بودند، حرفشان را پس گرفتند، آقای عبدی، تاجزاده، ترکان و حتی آقای حجاریان بعدا اعلام کردند که تقلب نشده است.

مگر این دوره مجری انتخابات دولت مرحوم رئیسی نیست و ناظر هم شورای نگهبان، اما چرا در سال 88 کسانی که معتقد بودند تقلب شده روی این موضوع مانور دادند که مجری و ناظر یکی است.

یک موضوعی که باید به آن توجه داشت و حتی آقای سریع القلم هم درباره آن اظهار نظر کرده اند این است که مسایل ایران با امریکا به صورت تک تک قابل حل نیست، مساله اسراییل، جریان مقاومت و مسایل بین المللی را نمی توانیم تک تک حل کنیم. در دوران هاشمی رفسنجانی و بعد از آن هم اصلاح طلبان مهمترین مساله کشور را مساله هسته ای دانستند و به دنبال این بودند که فقط این را حل کنند اما نشد و این یک خطای استراتژیک بود.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر: