ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود گفت: تبادل پیام بین ایران و آمریکا در خصوص رفع تحریمها قطع نشده است.
دیدارنیوز: سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به حادثه دلخراش بالگرد برای مقامات عالیرتبه کشورمان گفت: برغم این حادثه در حمایت موثر ایران از ملت فلسطین و جریانهای مقاومت برای احقاق حقوق حقه فلسطین بی تردید هیچگونه خللی ایجاد نخواهد شد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز دوشنبه ۷ خرداد ماه در نشست خبری هفتگی خود با رسانههای داخلی و خارجی پاسخگوی سوالات اصحاب رسانه شد.
کنعانی در ابتدا ضمن تسلیت به مناسبت شهادت رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و دیگر همراهان در نتیجه سانحه دلخراش بالگرد گفت: برای روح بلند آن مسافران آسمانی علو درجات نزد خداوند سبحان مسئلت میکنم و برای خانوادههای این خادمان ملت صبر طلب میکنم.
حضور و مشارکت میلیونی و قدرشناسانه ملت ایران در مراسم و برنامههای تشییع خادمان را پاس بداریم و سر تعظیم فرود بیاوریم در مقابل بزرگی و بصیرت این ملت که چگونه در تجلیل از خادمان خود حماسه جدیدی آفریدند و عزت و اقتدار ملت را یکبار دیگر برای همه جهانیان اثبات کردند. همچنین مشارکت هیاتها و نمایندگان عالی رتبه کشورهای مختلف در مجلس یادبود شهدا اقدام قابل تشکری است.
شاهد یک جهش در توسعه مناسبات خارجی ایران و ارتقا جایگاه منطقهای و جهانی کشورمان بودیم
وی در خصوص پیام سران کشورهای مختلف و حضور هیاتها در ایران و همچنین درباره موضوع فلسطین و برنامههای ایران گفت: ما طبیعتا یک رئیس جمهور و وزیر خارجه پرتلاش و به تعبیر مقام معظم رهبری مجاهد را از دست دادیم. نقش رئیس جمهور شهید در توسعه روابط و مناسبات خارجی ایران با دیگر کشورهای جهان و ساختارهای چندجانبه بی تردید یک نقش ماندگار است و ما شاهد یک جهش در توسعه مناسبات خارجی ایران و ارتقا جایگاه منطقهای و جهانی کشورمان بودیم. شاهد این مدعا هم کثرت پیامهای تسلیت از آغازین دقایق این حادثه دلخراش با ملت ایران و مشارکت هیاتهای عالی رتبه در مراسم تجلیل شهدای والامقام بود.
بر اساس آمار تاکنون ما دریافت کننده بیش از ۳۳۰ پیام از مقامات عالیه کشورهای مختلف جهان برای رهبر معظم انقلاب، دولت، سرپرست دولت و وزارت خارجه بودیم. این تعداد پیامها از کشورهای جهان یک شاهد بسیار خوب در میزان موفقیت دولت در سیاست خارجی و گسترش مناسبات با کشورهای جهان بود. علاوه بر کشورها، از سازمانهای منطقهای و بینالمللی هم پیام دریافت کردیم. بیش از ۲۷ پیام از نهادهای بینالمللی دریافت شد. اینان نشان دهنده این است که در ارتباطات بینالمللی ما موفق بودیم که روابط سازندهای را با حوزههای مختلف در جهان برقرار کنیم.
حضور بیش از ۶۰ هیات عالی رتبه در سطوح مختلف در بازه زمانی بسیار محدود نشان دهنده میزان اهتمامی است که جامعه جهانی نسبت به جایگاه ایران در سطح منطقه و جهان دارد. ما همین میزان مشارکت را باید توجه کنیم و به حضور متعدد هیاتهای عالی رتبه در نمایندگیهای ایران در خارج از کشور هم توجه کنیم. اعلام عزای عمومی و اعلام سکوت در برخی کشورها و سازمانهای مختلف همه نشان دهنده جایگاه ایران است. بدیهی است ایران به رغم این ضایعه بزرگ، اما رویکرد خود را در تعامل سازنده با کشورهای مختلف در حوزه پیرامون و فرامنطقهای با جدیت ادامه خواهد داد.
حمایت از مقاومت ملت فلسطین در مقابل اشغالگری رژیم صهیونیستی یک سیاست برآمده از ارزشهای انقلاب و آرمانهای امام و رهبر انقلاب است. فلذا برغم این حادثه در حمایت موثر ایران از ملت فلسطین و جریانهای مقاومت برای احقاق حقوق حقه فلسطین بی تردید هیچگونه خللی ایجاد نخواهد شد. ایران بیوقفه حمایت خود را در سطوح مختلف با مقامات کشورها ادامه خواهد داد. حمایت از ملت فلسطین یک وظیفه اخلاقی و مسئولیت بینالمللی است.
امیدواریم با درایت رهبران منطقه شاهد گسترش روابط بین کشورهای منطقه باشیم
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص حضور وزیر خارجه بحرین و تمایل این کشور برای روابط با ایران گفت: ما اظهارات پادشاه بحرین را شنیدیم و این اظهارات را مورد اهتمام قرار خواهیم داد. از ارسال پیام تسلیت و ابراز همدردی پادشاه بحرین و حضور وزیر خارجه این کشور در مراسم تکریم رئیس جمهور شهید و وزیر خارجه شهید تشکر و قدردانی میکنیم.
از ثمرات سیاست راهبردی همسایه محور دولت سیزدهم که مورد تاکید رئیس جمهور و وزیر خارجه شهید بود، رفع سوءتفاهمات و تقویت مناسبات با همسایگان بوده است. امیدواریم با درایت رهبران منطقه شاهد گسترش روابط بین کشورهای منطقه باشیم.
گسترش مناسبات ایران با قاره آفریقا یکی از اولویتهای اساسی دولت است
وی در خصوص مناسبات با آفریقا گفت: گسترش مناسبات ایران با قاره آفریقا یکی از اولویتهای اساسی دولت ایران است. دولت سیزدهم اهتمام ویژهای به آفریقا داشته است. سفر رئیس جمهور شهید به سه کشور آفریقایی و سفر وزیر خارجه به کشورهای آفریقایی در مسیر اهتمام ایران به گسترش مناسبات با آفریقا بوده است.
۸ کمیسیون مشترک در قالب روابط دوجانبه در این دولت برگزار شد و برنامه ریزیهای انجام شده برای کمیسیونهای دیگر در همین راستا بود. ۲ همایش اقتصادی با موضوع آفریقا و حضور تجار کشورهای آفریقایی در مراسم تجاری محور همه در چارچوب نگاه دولت برای توسعه مناسبات با آفریقا بوده است. در خصوص اتحادیه آفریقا در تلاش برای گسترش مناسبات هستیم. فعال سازی کمیسیونهای مشترک در دستورکار است. قاره آفریقا به عنوان یک قاره موسوم به فرصتها در برنامههای ایران به عنوان اولویت مهم محل توجه است.
رویکرد نظام ایران در مناسبات با کشورها حرکت به سمت گسترش روابط سازنده است
کنعانی در خصوص برنامههای وزارت خارجه نسبت به درخواستها برای توسعه مناسبات گفت: نگاه به همسایگان در چارچوب سیاست همسایه محور رویکرد دولت سیزدهم بوده که ننایج مثبت آن را شاهد بودیم. تنش زدایی در روابط با برخی کشورها و ازسرگیری روابط و اعتماد آفرینی در روابط با دیگر کشورها و افزایش همکاریهای سازنده با کشورهای دوست همگی در چارچوب سیاست همسایه محور شکل گرفته و ما نتایج آن را شاهد بودیم. متعاقب این رخداد تلخ ما در عکس العمل کشورهای مختلف نتیجه مثبت این سیاست را شاهد بودیم.
رویکرد نظام ایران در مناسبات با کشورها حرکت به سمت گسترش روابط سازنده و ایفای نقش موثر ایران در ارتقای همکاری سازنده در سطح منطقه است. این رویکرد برآمده از نظام و در چارچوب رویکرد اساسی ایران است. دستگاه دیپلماسی با همان جدیت تلاشهای خود را در مسیر تحقق برنامههای دولت ادامه خواهد داد. ما اعتقاد داریم که این مورد تایید ملت ایران است. در رویکرد سازنده ایران تغییری ایجاد نخواهد شد. در ارتباط با همسایگان همین رویکرد مدنظر است.
ذرهای از مسئولیت جامعه جهانی از جمله سازمان ملل در ارتباط با فلسطین کم نشده است
وی درباره عدم پیروی رژیم صهیونیستی از قوانین بینالمللی گفت: جامعه جهانی مسئولیت قانونی و اخلاقی دارد. نظر به اینکه رژیم صهیونیستی اکنون متهم به نقض مفاد کنوانسیون جلوگیری از نسل کشی است. نظر به اینکه مقامات این رژیم نزد دیوان کیفری دارای پرونده هستند و در خصوص رفح دیوان دادگستری خواستار پایان دادن حمله به رفح است، فلذا همه زمینههای قانونی برای انجام مسئولیتهای سازمانهای بینالمللی در اقدام علیه رژیم صهیونیستی وجود دارد.
هیچ گونه بهانهای از سوی هیچ مرجعی پذیرفته نیست. اما آنچه که تاکنون اتفاق افتاده نتیجه حمایت یکجانبه تعدادی از کشورها از جمله آمریکاست و موضع آمریکا هم در مورد احکام صادره کاملا روشن است که هنوز خود را متعهد به این احکام حقوقی تلقی نمیکند. ذرهای از مسئولیت جامعه جهانی از جمله سازمان ملل در ارتباط با فلسطین کم نشده است.
تبادل پیام بین ایران و آمریکا در خصوص رفع تحریمها قطع نشده است
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اخبار مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان و دلیل سفر وزیر خارجه عمان به تهران گفت: این سفر در چارچوب عزیمت به منظور ابلاغ مراتب همدردی عمان با ایران صورت میگیرد. البته هیات عالی رتبه عمانی در مراسم تجلیل از شهدا در تهران شرکت کرده بودند. وزیر خارجه عمان به دلیل اینکه همزمان در سفر دیگری بودند و در چارچوب مناسبات نزدیک و برادرانه دو کشور تصمیم گرفتند که سفری اختصاصی به ایران داشته باشند. اصل این سفر در این چارچوب است. روابط عمان روابط سازنده است و دو کشور دارای موضوعات متعدد برای گفتگو هستند و طبیعی است در دیدار دو وزیر خارجه و دیدار با مخبر موضوعاتی مدنظر قرار باشد.
تبادل پیام بین ایران و طرف آمریکایی در خصوص رفع تحریمها همواره در جریان بوده و قطع نشده است. این مذاکرات در خصوص هستهای و مذاکرات رفع تحریمها بوده و از این چارچوب هیچوقت خارج نشده است. اینان صرفا در چارچوب موضوع هستهای است. مفاد خبرهای منتشره در برخی رسانههای غربی در خصوص این گفتگوها دقیق نیست.
واکنش سخنگو به اخباری در خصوص تغییر مسئول پرونده مذاکرات
وی در واکنش به اخباری در خصوص تغییر مسئول پرونده مذاکرات گفت: در خصوص ادعای غیررسمی منتشره در برخی شبکهها نکته خاصی را برای طرح ندارم. هیات مذاکره کننده ایران در خصوص رفع تحریمها همواره با هماهنگی نهادهای بالادستی نظام پیش رفته است. در این چارچوب هم از همه ظرفیتهای داخل نظام استفاده کرده است. وزارت خارجه و هیات مذاکره کننده در چارچوب دستورعملها رایزنیهای خودش را ادامه خواهد داد.
رویکرد ایران در همکاری با آژانس رویکرد سازندهای بوده است
کنعانی درباره نشست هفته آینده شورای حکام گفت: رویکرد ایران در همکاری با آژانس رویکرد سازندهای بوده است. سفر گروسی به تهران و گفتگوها در ادامه رویکرد ایران برای تعامل سازنده با آژانس به منظور رفع ایهامات و گسترش همکاریها انجام شده است. ایران همواره تاکید داشته آژانس در چارچوب رویکرد حرفهای خودش به موضوع هستهای ایران نگاه کند. وارد کردن رویکردهای سیاسی و تاثیرپذیری برخی بازیگران نمیتواند در مسیر همکاریهای ایران و آژانس کمک کننده باشد. انتظار این است دیگر بازیگران به رویکرد سازنده ایران توجه کنند. اکنون به دنبال پیش داوری در اتخاذ موضع نخواهم رفت.
پیگیری وزارت خارجه در موضوع ایرانی زندانی در عراق
وی درباره دیدار وزیر شهید با خانواده یک ایرانی زندانی در عراق گفت: دستگاه دیپلماسی این موضوع را با جدیت از آغازین روز دنبال کرده و پیگیریهای مختلف را اتخاذ کرده است. دستگاه دیپلماسی در جریان جزئیات پرونده است. بازداشت خودسرانه یک شهروند ایرانی در عراق پذیرفته شده نیست و ما هرگونه برخورد غیرقانونی و انسانی با این شهروند را قویا محکوم میکنیم. ما این موضوع را مبتنی بر وظیفه سازمانی در روابط و گفتگوها با طرف عراق با جدیت دنبال کردیم. وزیر خارجه شهید ایران شخصا این موضوع را دنبال کردند و قبل از شهادت دیداری بین ایشان با خانواده این شهروند انجام شد. سفارت ما در این زمینه این موضوع را مورد پیگیری قرار داده است.
جزایر سه گانه ایران جزو ابدی خاک ایران است و خواهد بود
این دیپلمات درباره جزایر سه گانه ایرانی و امضای بیانیه توسط رئیس جمهور سوریه گفت: بیانیههای اتحادیه عرب سازوکار خاص خودش را در خصوص نحوه تنظیم و تایید دیدگاه کشورها دارد. ما در خصوص تنظیم و صدور بیانیههای اتحادیه عرب اشاره میکنیم که هرگونه اعلام موضع از سوی هر کشوری را مداخله در امور داخلی ابران تلقی و قویا محکوم میکنیم. جزایر سه گانه ایران جزو ابدی خاک ایران است و خواهد بود و ایران اجازه مداخله و اظهار نظر در خصوص این جزایر نخواهد داد.
تغییری در نحوه استفاده ایران از پولهای موجود در قطر ایجاد نشده است
وی درباره پولهای موجود ایران در قطر گفت: استفاده از آن سازوکار خودش را دارد و تغییری در نحوه استفاده ایران ایجاد نشده است.
پیگیری وزارت خارجه برای استرداد یک کلاهبردار ایرانی از امارات
کنعانی درباره درخواست ایران برای استرداد یک کلاهبردار ایرانی از امارات گفت: من شرح اقدامات را نمیخواهم داشته باشم. بین دستگاه دیپلماسی و قوه قضاییه همکاری مشترک وجود دارد و در برنامه اقدامات ایران برای استرداد این مجرم وجود دارد.
از هرگونه همکاریهای آبی میان کشورهای منطقه استقبال میکنیم
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص امضای قرارداد تجاری و آبی بین عراق و ترکیه و پروژه راه توسعه در بغداد گفت: موضوع آب از موضوعات مهم و پیچیده زیست محیطی در حوزه منطقهای است. مسائل آبی مشترک و رودخانههای مرزی بین عراق و ترکیه یکی از موضوعات مهم و قدیمی است. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران و متاثر از تنشهای آبی، به موضوعات مرتبط با منابع آب و رخدادها و توافقاتی که در این چارچوب صورت میگیرد، هم از منظر مسائل زیست محیطی و هم از منظر منافع ایران این موضوعات را با دقت دنبال میکنیم. ما به عنوان ایران از هرگونه همکاریهای آبی میان کشورهای منطقه استقبال میکنیم. مشکلات آبی و زیست محیطی یک موضوع تاثیرگذار بر کل کشورها است. ما شروع گفتگوهای فنی را مهم تلقی میکنیم.
در خصوص راهگذرهای ترانزیتی در منطقه ما از دیرباز به دلیل موقعیت خاصی که داریم همواره با جدیت این موضوعات را دنبال میکنیم. از هر پروژهای که با نگاه صرفا از منظر تجاری مطرح شده استقبال کردیم. ما دارای ابتکار عمل در خصوص راهگذرهای تجاری و ترانزیتی هستیم. گذرگاه شمال جنوب، تهران استانبول را در دستورکار با شرکای تجاری داریم. اجازه نخواهیم داد مناقع کشور در خصوص پروژههای ترانزیتی مورد بی توجهی قرار بگیرد.
ادامه دارد ..