یوسف مولایی، وکیل دادگستری و استاد حقوق بینالملل با انتقاد از موضعگیری روسیه علیه جزایر سهگانه ایران میگوید که دلیل جسارت اماراتیها، اوضاع سیاسی در داخل ایران است.
دیدارنیوز: یوسف مولایی، وکیل دادگستری و استاد حقوق بینالملل درباره بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی به روزنامه هممیهن گفت: روسیه که مدعی دوستی با کشور ایران است نباید به این مسئله بهگونهای وارد شود که به ضرر ایران باشد؛ چون که ایران بر این جزایر حاکمیت دارد و حاکمیت هم نه قابل واگذاری و نه قابل مذاکره و نه قابل رفتن به دادگاه است.
وی افزود: اگر ایران در مورد کریمه که اصلاً وضعش خیلی با موضوع جزایر فرق هم میکند موضع اعلام کند که اختلاف اوکراین و روسیه باید در دیوان بینالمللی مطرح شود، آیا روسیه تحمل خواهد کرد؟ روسیه در این نوع بیانیه اصلاً رعایت دوستی و روابط حسنه با ایران را نکرده و طرف اماراتیها را گرفته و به آنها یک پاداش میدهد برای اینکه احتمالاً امتیازاتی که میخواهد در جاهای دیگر بگیرد و از کیسه خلیفه دارد میبخشد.
مولایی در ادامه گفت: «ادعای اماراتیها هم به لحاظ تاریخی و حقوقی قابل اعتنا نیست و نباید هیچ نوع مصالحه و مذاکرهای انجام بگیرد، چون بحث حاکمیت است. ما فقط باید بگوییم بیانیهها کمکی به صلح و امنیت بینالمللی و منطقه نمیکنند و بهتر است امارات هم به این نوع ادعاهای بیپایهاش خاتمه بدهد و هم دیگران دخالتی در موضوع نکنند.»
مولایی در مورد اهداف امارات در طرح چندباره موضوع جزایر ایرانی گفت: «قصد اماراتیها این است که نهایتاً شورای امنیت ذیل فصل ۶ یک قطعنامه صادر کند و از این طریق از دو کشور بخواهد که برای حلوفصل اختلافات به دیوان بینالمللی دادگستری مراجعه کنند. چون براساس فصل ششم منشور ملل متحد، شورای امنیت میتواند در مورد مسائلی که صلح و امنیت بینالمللی را به خطر میاندازد بیانیه صادر و از طرفین اختلاف بخواهد که اختلافاتشان را از طریق مذاکره و میانجیگری و نهایتاً مراجعه به دیوان بینالمللی حل و فصل کنند. اگر امارات موفق شود چنین بیانیهای را به دست بیاورد یعنی شورای امنیت را در چارچوب فصل ششم درگیر کند برای ایران کار مشکل میشود.»
این وکیل دادگستری علت گستاخی امارات در طرح و پیگیری این ادعا را تصور اختلاف و نارضایتی در داخل کشور دانست و گفت: «ایران برای مقابله با این ادعاهای واهی باید در سیاستهای داخلی تجدیدنظر کند و در مسیر جلب رضایتمندی مردم تلاش بیشتری کند. تا جایی که مردم پشت حاکمیت باشند کشورهای خارجی کاری نمیتوانند انجام بدهند و وقتی شکاف بین حاکمیت و مردم باشد که در بستر نارضایتی اقتصادی و مدنی و سیاسی میتواند شکل بگیرد، آن وقت متاسفانه زمینه برای سوءاستفاده کشورهای بیگانه فراهم میشود. الان شاید یکی از دلایل اینکه امارات تحرکات را شدت بخشیده، این است که در ایران مردم به خاطر مسائل اقتصادی و مدنی و سیاسی نارضایتی دارند و دولت قادر به تامین نیازهای مردم نیست و نارضایتی وجود دارد؛ شاید میخواهد سوار این موج شود و بهرهبرداری کند از این وضعیتی که در ایران حاکم است.»