در هفتاد و هشتمین روز از جنگ خونین و ویرانگر میان گروه حماس و اسرائیل، آمریکا قطعنامه شورای امنیت بر سر جنگ غزه را وتو نکرد اما آتشبس هم نشد.
دیدارنیوز _ سرویس بین الملل: جنگ خونین حماس و اسرائیل در غزه وارد هفتاد و هشتمین روز خود شد.
جنگ حماس و اسرائیل که از بامداد روز شنبه ۱۵ مهرماه با حمله گروه فلسطینی حماس آغاز شد، خاورمیانه و جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است.
در ادامه خبرهای جدید از این جنگ خونین را میخوانید.
ساعت: ۰۷:۵۵/ قطعنامه بدون وتو و بدون آتشبس!
پس از تأخیرهای فراوان، شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه قطعنامهای را تصویب کرد که در آن خواستار تسریع فوری کمکها به غیرنظامیان غزه شد، اما خبری از درخواستهای اولیه برای «تعلیق فوری خصومتها» بین اسرائیل و حماس دیده نمیشود.
به نقل از یورونیوز، این قطعنامه با ۱۳ رای موافق و دو رای ممتنع آمریکا و روسیه به تصویب رسید.
اینکه چرا ۱۵ کشور عضو شورای امنیت تا کنون نتوانسته بودند بر سر صدور یک قطعنامه برای کم کردن از تلفات غیرنظامیان به توافق برسند به واژگان به کار رفته در متنهای پیشنهادی ارتباط دارد.
تغییر نحوه بیان و واژگان به کار رفته در متن جدید مبنی بر اتخاذ «گامهای فوری» برای زمینهچینی برای «توقف پایدار خصومتها» به جای عبارت «تعلیق فوری»، در تصمیم ایالات متحده برای حمایت از قطعنامه نقش اساسی داشت.
اعضای شورا روز پنجشنبه پشت درهای بسته در مورد پیشنویس قطعنامه اطلاح شده تشکیل جلسه داده بودند، ولی رأیگیری را به تأخیر انداختند تا بتوانند با پایتختهای خود در مورد تغییرات آن با هدف اجتناب از وتوی دوباره ایالات متحده مشورت کنند.
تغییرات عمده در قطعنامه تازه چیست؟
بر اساس متن پیشنویس این قطعنامه که صبح روز جمعه منتشر شد بند اصلی که همه اختلافهای پیشین بر سر آن بود یعنی درخواست برای «تعلیق فوری خصومتها برای دسترسی ایمن و بدون مانع به کمکهای بشردوستانه و اتخاذ گامهای فوری برای توقف پایدار خصومتها» از این قطعنامه حذف گردید.
در عوض متن جدید خواستار «اقدامات فوری برای اجازه دسترسی ایمن و بدون مانع به کمکهای بشردوستانه و همچنین ایجاد شرایط برای توقف پایدار خصومتها» است. این گامها تعریف نشده است، اما در همین حد هم میتوان گفت که این اولین اشاره شورای امنیت به «توقف خصومتها» خواهد بود.
متن جدید درخواست قبلی سازمان ملل برای «نظارت انحصاری بر تمام محمولههای کمکهای بشردوستانه ارسالی به غزه که از طریق مسیرهای زمینی، دریایی و هوایی» از سوی طرفهای خارجی ارائه میشود را حذف کرده است.
به جای آن از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته شده «یک هماهنگ کننده ارشد در امور بشردوستانه و بازسازی [غزه]» انتصاب کند تا کمکهای ارسالی خارجی به غزه را «تسهیل و هماهنگی» کند و «نظارت و راستیآزمایی» کند که آیا این کمکها کالاهای بشردوستانه هستند یا خیر.
از این رو، از هماهنگکننده خواسته میشود که «ساز و کاری» برای تسریع کمکها ایجاد کند و از طرفهای درگیر – اسرائیل و حماس – نیز میخواهد که با هماهنگکننده همکاری کنند.
با این تغییر اسرائیل میتواند نظارت بر کمکهای ارسالی را تا حدودی از دست ندهد.
دیگر تغییر عمدهای که در این متن آمده است این است که «همه موارد نقض قوانین بین المللی بشردوستانه، از جمله تمام حملات بیرویه علیه غیرنظامیان و متعلقات آنها، همه خشونتها و خصومتها علیه غیرنظامیان، و همه اقدامات تروریستی» باید محکوم شوند را حذف میکند.
چه مواردی از پیشنویس قبلی همچنان بدون تغییر مانده است؟
در عین حال، قطعنامه جدید خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگانها است و بر تعهدات طرفهایی که تحت قوانین بینالمللی قرارد دارند، از جمله تعهد حفاظت از غیرنظامیان و زیرساختهای حیاتی برای بقای آنها تاکید میکند.
این پیشنویس بر تعهد تزلزل ناپذیر شورای امنیت نسبت به چشم انداز راه حل دو دولتی که به موجب آن دو کشور دموکراتیک اسرائیل و فلسطین در کنار هم در صلح در مرزهای امن و شناخته شده زندگی میکنند، تاکید میکند.
همچنین، این پیشنویس قطعنامه بر اهمیت یکپارچگی نوار غزه با کرانه باختری تحت حاکمیت حکومت خودگردان فلسطین تاکید میکند.