نمایندگان مجلس شورای اسلامی لایحه «پروتکل حفاظت از تنوع زیستی خزر» را به تصویب رساندند.
دیدارنیوز: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز، لایحه «پروتکل حفاظت از تنوع زیستی، الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر» را به تصویب رساندند.
براساس ماده واحده این لایحه که با 193رأی موافق، 2 رأی مخالف و 2 رأی ممتنع از مجموع 241 نماینده حاضر در صحن، به تصویب رسید، «سند الحاقی (پروتکل) حفاظت از تنوع زیستی الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر بهشرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود».
همچنین بر اساس تبصره این ماده «رعایت اصول هفتاد و هفتم (77) و یکصد و بیست و پنجم (125) و یکصد و سی و نهم (139) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اجرای مواد 24 و 22 این سند الحاقی (پروتکل) الزامی است».
سمیه رفیعی نماینده مردم تهران و سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس، در دفاع از لایحه مذکور اظهار داشت: دریای خزر 44گونه اقتصادی دارد که 24گونه از آن به صورت انحصاری برای ایران است، هرچند می توان از این دریا حدود 2 هزار تن ماهی خاویار برداشت کرد، اما در بیشترین حالت این عدد به چند صد کیلوگرم رسیده است.
وی با بیان اینکه تنوع زیستی در دریای خزر با مشکلات بسیاری روبرو شده، به گونه ای که حتی در ماهی کیلکا نیز با مسائلی روبرو هستیم، افزود: وابستگی معیشت مردم به دریای خزر بیانگر ضرورت امضای این پروتکل است.
رفیعی اضافه کرد: این پروتکل در کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس به دقت بررسی شده و استعلامات پنج گانه و همچنین نظرات سازمان محیط زیست، وزارت امور خارجه، پدافند غیرعامل و مرکز پژوهش های مجلس درباره این پروتکل اخذ شده که همه آنها نظر موافق در این زمینه داشته اند.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: چرخه هیدرولوژیکی آب دریای خزر به گونه ای است که بیشترین آسیب را در قسمت جنوبی ایجاد کرده و موجب آلودگی و کاهش تنوع زیستی می شود، بنابراین جمهوری اسلامی ایران بیشترین منفعت را از امضای این پروتکل به دست میآورد.
همچنین براساس این گزارش، نماینده دولت در دفاع از لایحه پروتکل حفاظت از تنوع زیستی الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر گفت: 5 کشور در اطراف دریای خزر است که براساس این پروتکل حاکمیت محیط زیست بر دریای خزر حاکم می شود و تمامی این کشورها ملزم به رعایت آن هستند.
وی ادامه داد: پیش از این قانون حفاظت از مباحث ژنتیکی در مجلس تصویب شده، بنابراین نگرانی در این خصوص وجود ندارد. براساس پروتکل مذکور کشورها متعهد به حفظ محیط زیست در دریای خزر هستند.
بر اساس این گزارش، از مهمترین نظرات موافقان این لایحه میتوان به لزوم بهرهگیری از منافع پروتکل زیستی خزر در کنار آسیبهای زیستی محیطی ناشی از آن و از جمله دلایل مخالفان میتوان به نواقص موجود در پیوستهای لایحه و ابهام در روشهای حل اختلاف آن اشاره کرد که در جلسه امروز و در جریان بررسی لایحه، مطرح شد.