دیدارنیوز - اخیرا گروهی از ایرانیان مقیم خارج که به سیاست ترامپ برای سقوط جمهوری اسلامی دلخوش کردهاند، با صدور بیانهای با ۴۰ امضا خود را به عنوان اپوزیسیون تازه جمهوری اسلامی معرفی کرده و نام خود را «فرشگرد» گذاشتند.
اسامی امضاکنندگان این نامه نشان میدهد که اینان عمدتا سلطنتطلبانی هستند که به آمریکا و سیاستهای آن وابستگی جدی دارند و با روی کار آمدن ترامپ و شروع اقدامات ضدایرانی هیات حاکمه جدید آمریکا، امیدوار شدهاند که شاید فشارهای اقتصادی و تحریمها علیه ایران موثر واقع شود و آنان بتوانند به هدف خود برای تغییر رژیم در ایران برسند. گمنام بودن این افراد و موثر نبودن آنان در عرصه سیاسی ایران و نداشتن پایگاه اجتماعی در داخل کشور، طبعا این جریانها را از رسیدن به هدف خود حتی با حمایت ترامپ مایوس خواهد ساخت اما نفس انتشار این بیانیه نشان میدهد که رقابت در میان جریانهای ضدانقلاب برای کسب حمایت کاخ سفید وارد دور جدیدی شده است.
در چند سال گذشته سازمان مجاهدین خلق (منافقین) عمده تلاشش را متوجه جلب حمایت کاخ سفید از سیاستهای مورد حمایت خود کرده بود تا بتواند هیات حاکمه آمریکا را به سوی تحریم همهجانبه جمهوری اسلامی سوق دهد. آنان با رای آوردن ترامپ بسیار خوشحال شدند چون بسیاری از حامیان منافقین در آمریکا را همین جریان جنگطلبی تشکیل میداد که از ترامپ حمایت میکند و اکنون هم در درون هیات حاکمه این کشور حضور دارند.
در این میان سلطنتطلبان احساس کردند که از قافله جلب حمایت کاخ سفید از رقیب قدیمی خود (منافقین) باز ماندهاند و بنابراین با تشکیل گروه فرشگرد میخواهند خود را به عنوان اپوزیسیون جدید معرفی کنند و در این مسیر، بیشترین هماهنگی را با سیاست ضدایرانی ترامپ از خود نشان میدهند.
همین جریان در چند سال اخیر با نوشتن نامه به ترامپ، خواستار تشدید تحریمها علیه ایران شده بودند. در بخشی از بیانیه اخیر این جریان آمده است: «جمعی از ما در دیماه ۱۳۹۵ نامهای خطاب به رییسجمهور منتخب امریکا نوشتیم و از او خواستیم تا «تحریمهای موجود علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و امپراتوری مالی آیتالله خامنهای را گسترش دهد و از وزارت خزانهداری آمریکا بخواهد که این تحریمها را با قدرت به اجرا درآورد؛ یک رژیم جامع تحریم را علیه آن گروه از مقامات ایرانی که ناقض حقوق ایرانیان در ۴ دهه گذشته بودهاند، تدوین کند؛ یک ائتلاف بینالمللی را برای فشار بر جمهوری اسلامی و وادار کردن این رژیم به متوقف کردن برنامه موشک بالستیک دوربردش تشکیل دهد؛ و همچنین با رفتار مخرب سپاه پاسداران در منطقه، در تمام جبههها و با تمام ابزارهای موجود مقابله کند.» اینک ۲۰ ماه پس از نگارش آن نامه، بسیاری از خواستههای مطرحشده در آن یا اجرایی شدهاند یا در آینده نزدیک محقق خواهند شد. ما همچنان بر این باوریم که آن خواستهها با تضعیف رژیم جمهوری اسلامی و دستگاه سرکوبش، فرصت مناسبی را برای مردم ایران فراهم میکند تا تکلیف دیکتاتوری اسلامگرای حاکم را یکسره کنند».
این اقدامات دقیقا همان مواردی است که آمریکا با هدف براندازی و تغییر رژیم و ضربه زدن به اقتصاد و امنیت ایران در دستور کار خود قرار داده است. اقدامات ضدایرانی ترامپ و خروج این کشور از برجام و تشدید تحریمها، نه اقدامی علیه یک جریان در درون جمهوری اسلامی بلکه تلاشی برای تضعیف کل کشور و قدرت دفاعی و امنیتی ایران و شکستن کمر اقتصاد ملی است و دود این اقدامات بیش از همه به چشم مردم خواهد رفت؛ همان مردمی که اینان انتظار دارند خیانت آنان در همکاری با دشمنان ملت را نادیده بگیرند و از آنان در مقابل مسئولان جمهوری اسلامی دفاع کنند.
از نکات جالب این است که در بیانیه این ۴۰نفر به صراحت از رضا پهلوی دفاع شده و چنین آمده است: «ما به نقش کلیدی و محوری شاهزاده رضا پهلوی در اتصال همه بخشهای جامعه ایران و اتحاد مخالفان سکولار ـ دموکرات جمهوری اسلامی باور داریم و معتقدیم در دوران گذار، حضور وی در میانه میدان، کمک شایانی خواهد بود به همبستگی ملی، حفظ کیان و یکپارچگی کشور». همین امر نشان میدهد که رقابت میان منافقین و سلطنتطلبان برای جلب حمایت ترامپ و هیات حاکمه جنگطلب آمریکا وارد دور جدیدی شده است و هر کدام میخواهند خود را به عنوان بهترین اپوزیسیون جمهوری اسلامی، به کاخ سفید معرفی کنند و از حمایت آن برخوردار باشند. البته در این که آمریکا باید جمهوری اسلامی را سرنگون کند و کشور را به آنان بسپارد، ظاهرا توافق دارند.
این ۴۰ نفر با #فرشگرد میخواهند جمهوری اسلامی را براندازند!
اعلام تاسیس این اپوزیسیون جدید در داخل کشور هم انعکاس داشت و برخی افراد و روزنامهها در این باره مطالبی را منتشر کردند. از جمله روزنامه ایران طی گزارشی پیرامون این گروه نوشت:
تشکلی تازه به نام «فرشگرد» با ادعای سرنگونی جمهوری اسلامی اعلام موجودیت کرده است؛ تشکلی که توسط چهل فعال سیاسی کمتر شناخته شده خارج از کشور تأسیس شده است.
آنها بیانیه اعلام موجودیت خود را روز ۲۶ شهریورماه منتشر کردند و با وجود کمتر شناخته شده بودن فعالان حامی این تشکل، خیلی سریع درهای رسانههای خارج کشور به روی آنها گشوده شد؛ از بیبیسی فارسی گرفته تا شبکه من و تو و صدای امریکا. در فضای مجازی، اما هر چند نام این گروه به هشتگی معروف تبدیل شده، اما قسمت عمدهای از آنها که از این هشتگ استفاده کردهاند نه برای حمایت از تشکل «فرشگرد» بلکه برای اعلام مخالفت یا حتی به تمسخر گرفتن آن دست به کار شده بودند. کما اینکه قسمت عمده نوشتههای موافق این مجموعه نیز توسط کاربران مجهولالهویه و ناشناخته منتشر میشود. در این فضا نه تنها فعالان سیاسی داخل کشور بلکه برخی از چهرههای مشهور و شناخته شدهای که در طول چهار دهه گذشته همواره نیروی اپوزیسیون و مخالف نظام در خارج از کشور بودهاند نیز به این حرکت تاخته و اصالت آن را زیر سؤال بردهاند.
واکنشهای مجازی؛ حمایت فیکها و تمسخر داخلیها
یکی از برجستهترین قسمتهای واکنش فعالان مجازی در فضاهایی نظیر توئیتر به تشکل «فرشگرد» جایی است که این مجموعه با انتشار فرشهای گرد داخل منازل به تمسخر گرفته شده است. عده زیادی از کاربران مجازی با استفاده از هشتگ نام این تشکل توضیح دادهاند در کجای خانه خود یک «فرش گرد» دارند. از این نوع شوخیها به کرات با این تشکل برانداز در فضای مجازی به چشم میخورد. از جمله یک کاربر توئیتر هم در صفحه خود این گونه نوشت؛ فوری، اولین شکاف در تشکیلات براندازی فَرَشگرد: «جمعی از اعضا با نام فرش نیمگرد اعلام انشعاب کردند.».
اما خارج از چهارچوبهای طنزآمیز کاربران فضای مجازی ابهامات و سؤالات زیادی را درباره این گروه مطرح کردهاند؛ از منابع مالی آنها گرفته تا سوابق نزدیکی که با ادعاهای امروزشان همخوانی ندارد. از جمله همصدایی برخی از این افراد با گروههای تجزیهطلب در سالهای اخیر. علاوه بر اینها طی همین روزها فیلمی از مریم معمارصادقی، یکی از مؤسسین این گروه هم بهطور گسترده منتشر شده که دو ادعای مهم در آن مطرح کرده است؛ اول اینکه مردم ایران بابت سخت شدن شرایط اقتصادی خود خوشحال هستند و این وضعیت را باعث افزایش فشار بر نظام میدانند. او همچنین مدعی شده که همیشه جنگ برای کشورها نتیجه مطلوب داشته و اگر مردم ایران خواهان وضعیت بهتری هستند باید به استقبال حمله نظامی خارجی و بمبهایی که روی سرشان ریخته میشود، بروند. این موضعگیری هم تمسخر شدید این گروه را در فضای مجازی در پی داشت و هم باعث موضعگیریهای سرسختانه فعالان داخلی از گرایشهای سیاسی مختلف علیه دخالت خارجی در کشور شد. اما در میان همان چهرههای اپوزیسیون و مخالف خارج از کشور هم حرکت این گروه منتقدین جدی و سرسختی دارد.
از جمله فرخ نگهدار، رهبر سازمان فداییان خلق چهار سؤال مهم را از این گروه پرسیده است؛ اگر ترامپ فرشته نجات است پس چرا خودتان به او رأی ندادید؟ اگر شما به حقوق زن احترام دارید پس چرا فحش سکسی میدهید؟ اگر مردم دوست هستید پس چرا از تحریم حمایت میکنید؟ اگر به ژن خوب معتقد نیستید چرا رهبر ژنتیک برمیگزینید؟
بنیانگذاران «فرشگرد» سال قبل در نامهای به ترامپ خواستار تحریم ایران شده بودند. همچنین آنها در بیانیه خود رضا پهلوی، فرزند شاه مخلوع ایران را محور حرکت خود معرفی کردهاند. مدافعان این جریان در فضای مجازی، اما غالباً از کاربران مجهول الهویه و بدون نام واقعی تشکیل میشوند.
مرتضی مبلغ، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با ایرنا، در واکنش به فعالیت این گروه در فضای مجازی، جریان توئیتری ضد ایرانی را بخشی از تبلیغات دشمن دانسته و گفته است: «براندازان تصور میکنند با جنگ تبلیغاتی و عملیات روانی علیه ایران، کار جمهوری اسلامی ایران تمام میشود؛ در حالی که اشتباه میکنند.»
این فعال سیاسی با بیان اینکه «به نظر میرسد که در چند ماه آینده با نزدیک شدن آبانماه که شروع تحریمهای امریکا علیه ایران است، این عملیات از سوی آنها تشدید میشود»، تصریح کرد: «آنها شروع دور تازه تحریمها در آبانماه را به عنوان نقطه عطف تلقی و بنا دارند این نقطه را به یک ماجرای جدی و جنگ روانی تبدیل کنند؛ تصور آنها این است که عوامل داخلی و خارجی نیز دست به دست هم میدهند و این فضا را تشدید میکنند.»
درهای باز رسانههای خارجی به روی گروه تازه تأسیس
اما از حاشیههای برجسته تأسیس این گروه، تمرکز قابل توجه رسانههای خارج از کشور نظیر من و تو، بیبیسی فارسی، رادیو فردا و صدای امریکا بود. هر کدام از این رسانهها به شکلی علاوه بر پوشش خبر تأسیس گروه «فرشگرد»، بخشهای تحلیلی زیادی را به آن اختصاص داده و از این طریق تریبونی برای تأسیس کنندگان آن فراهم کردند.
کامبیز نوروزی، فعال رسانهای و نایب رئیس انجمن روزنامهنگاران استان تهران در واکنش به همین برنامهها ضمن اشاره به اینکه «تلویزیون فارسی بیبیسی مدتهاست اصل بنیادی بیطرفی را کاملاً کنار گذاشته است و کاملاً جانبدارانه علیه ایران حرکت میکند»، نوشت: «سقوط تأسفبارتر جدید این است که این تلویزیون پرمدعا، در این چند روزه وقت زیادی از برنامههای خبری و تحلیلی خود را در اختیار چند نفر از اعضای ناشناخته یک گروه سلطنتطلب تازه پا قرار میدهد که چند نفر خارج کشوریهای گمنام تشکیل دادهاند، که هیچ وزنی در سیاست ایران ندارند و پیروان رضا پهلویاند و وطن فروشانه دست به دامن ترامپ شدهاند. این گروه طرفدار تحریم و مداخله نظامی در ایران است.»
او این اقدام را «بیشتر شبیه رپرتاژ آگهی» دانسته و گفته است: «بیبیسی فارسی همه معیارهای اخلاق حرفه روزنامهنگاری را کنار گذاشته و ناشیانه به تریبون تبلیغ و مشروع سازی فقر و بیماری و خشونت و جنگ در ایران بدل شده است.»
نوروزی خبر تشکیل این گروه را فاقد ارزش خبری دانسته و نوشته است: «هیچ وقت انتظار نمیتوان داشت تلویزیونهایی مثل بیبیسی و من وتو (که از همان اول هم طرفداریاش از خانواده پهلوی آشکار بود) و ایران اینترنشنال یا جاهایی مثل رادیو فردا و ایران وایر و آموزشکده توانا و آمدنیوز و امثال اینها که با بودجههای کشورهای دیگر کار میکنند، بیطرف بمانند.»
عبدالله شهبازی، تاریخ پژوه، در یادداشتی تلگرامی دربارهی خبر تشکیل گروهی برانداز به نام «فرشگرد» نوشت:
«فرشگر»، که چند روز پیش با عضویت اشخاصی کماهمیت اعلام موجودیت کرد، اپوزیسیون جدید ساخته دولت آمریکا و مقامات امنیتی دستگاه ترامپ است که گویا قرار است بعنوان «آلترناتیو دمکراتیک» مورد حمایت آمریکا «دمکراسی» را در ایران مستقر کند. تصور میکنم تحلیل این است که گروههایی مانند کالت رجوی پایگاه خود را دارد ولی نسل جوان به شدت متأثر از ماهوارهها و اینترنت، و تلویزیون «منوتو» و امثال آن، پتانسیل مستقل و بالایی دارد. مثلاً قرار است «فرشگر» رهبری این بخش از جامعه را به دست گیرد و با اوجگیری بحران و آشوب در ایران به چیزی شبیه به «ارتش آزاد سوریه» تبدیل شود.
این گروه از بدو اعلام موجودیت با تبلیغات سنگین بیبیسی فارسی و رادیو فردا و سایر رسانههای وابسته به کانونهای ضد ایرانی بریتانیا و آمریکا معرفی شد.
پس از ماجراجوییهای نظامی دولت جرج واکر بوش، تحت عنوان «جنگ با تروریسم»، و رکود و بحران مالی آمریکا، که پیامد این سیاست بود، حمله نظامی آمریکا به سبک عراق برای دورانی طولانی منتفی است زیرا جامعه آمریکا پذیرش آن را ندارد. ولی فعال کردن «اپوزیسیون» از نوع کالت رجوی و گروههای تجزیهطلب قومگرا و اخیراً «فرشگر»، و بر این پایه ایجاد جنگ داخلی به سبک سوریه، میتواند برنامه دولت ترامپ برای ایران باشد.
ظاهراً راهکار دولت ترامپ ایجاد آشوب از درون ایران است با تشدید فشارهای اقتصادی و رسانیدن نارضایتی مردم به مرز انفجار و سپس برانگیختن شورشهای شهری خودجوش یا سازمانیافته شبیه به مدل زنجیرهای حوادث دی ۱۳۹۶.
باید منتظر ماند و دید ترامپ در سخنرانی شورای امنیت سازمان ملل دربارهی ایران چه میگوید و مقامات دولت ترامپ چه نقشهای در سر دارند.