دیدارنیوز - عیسی کلانتری در کارگروه طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک اظهارکرد: اگر هر کار و شغلی بدون استراتژی انجام شود قطعا به سرانجام مطلوب و مورد نظر نمیرسد.
وی با بیان اینکه در کشور تصمیمات خوبی اتخاذ شده است اما در مجموع عملکرد نتیجهبخش نبوده است، گفت: همه استراتژیها بر مبنای توسعه پایدار است و سازمان حفاظت محیط زیست نیز بر این مبنا حرکت میکند و غیر از توجه به توسعه پایدار عمل نخواهیم کرد و به حرف کسی گوش نمیکنیم.
کلانتری چهار اصل توسعه پایدار را غیراقتصادی نبودن، برهم زننده نبودن نظم اجتماعی، بر هم نخوردن جمع جبری و پایمال نشدن حق و حقوق نسل بعدی با توجه به فناوری و اختیارات و توانمندیها دانست و اظهارکرد: بزرگترین مشکل امروز محیط زیست دنیا فقر است و اگر فقر در جوامع حاکم شد قطعا حفاظت از محیط زیست به درستی انجام نخواهد شد البته در کنار آن قدرت طلبیها نقش موثری در از بین رفتن محیط زیست دارد به شکلی که امروز امریکا بیشترین میزان آلودگی را به محیط زیست تحمیل میکند.
وی با تاکید بر اینکه نباید تابع احساسات بود، اظهارکرد: محیط زیست صفر یا ۱۰۰ نیست. طبق نظر متخصصان برای کنترل ظرفیت اضافی حیات وحش می توان اجازه شکار داد اما متاسفانه اطلاعرسانی درستی در این راستا صورت نگرفته است و برخی منتقد صدور مجوز شکار برای برخی از شکارچیان خارجی هستند در حالی که این مهم ارتباطی به خارجی یا ایرانی بودن شکارچی ندارد برای کنترل ظرفیت اضافه حیوانات می توان مجوز شکار داد و به هیچ عنوان مباحث اقتصادی در این زمینه جایی ندارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه باید با کمک ۸۰ میلیون نفر محیط زیست را حفاظت کرد چراکه سازمان با ۵۸۰۰ نفر نیروی انسانی نمیتواند در جهت حفاظت از محیط زیست برآید، گفت: ظاهرا در گذشته فعالان محیط زیست و تشکلهای مردم نهاد در سیاستگذاریها نقش داشتهاند اما امروز رویکرد تغییر کرده است. گروه علمی متشکل از اساتید برجسته دانشگاهی سیاستگذاری میکند و شخصا نیز تابع این گروه هستم و بدون توجه به نظر متخصصان تصمیمی را اتخاذ نمیکنم.
وی معضل مهم امروز را توسعه ناپایدار ذکر کرد و با بیان اینکه متاسفانه عادت کردهایم در همه چیز اول باشیم، تصریح کرد: امروز ایران در زمینه فرسایش خاک، فرسایش پوشش گیاهی، از دست دادن منابع آبی و مصرف آب، اول است و ۱۱۰ درصدی از آبهای تجدید پذیر برداشت کرده داشته است، در حالی که تنها اجازه برداشت از ۴۰ درصد آن را داریم. هیچ کشوری در جهان بیش از ۶۳ درصد برداشت نداشته است.
کلانتری اضافه کرد: ایران امروز در بحث فرسایش ژنتیکی جزو پنج کشور اول دنیاست و این شرایط حاصل سیاستهای ۵۰ سال اخیر است. با وجود از بین رفتن توان منابع پایه آبی و پوشش گیاهی امروز ۱۲۳ میلیون واحد دامی در کشور وجود دارد که تحمیل سیاستهای غلط کشور باعث بروز این شرایط شده است. خوزستان گرفتار گردوغبار است و کارون قدرت خودپالایشی خود را از دست داده است و این شرایط به این دلیل است که خواهان تولید بیشتر بوده ایم.
وی ادامه داد: با احداث سدها دشتهای کشور از بین رفته و به مرکز تولید ریزگرد و گرد وغبار بدل شده است که این شرایط نشات گرفته از سیاستهای توسعه کشور است و قطعا اصلاح آن بسیار زمانبر خواهد بود.
کلانتری با اشاره به جریان سطحی رودخانههای کشور اظهارکرد: جریان سطحی رودخانههای کشور باید ۴۵ میلیارد مترمکعب باشد که امروز به کمتر از ۲۰ میلیارد مترمکعب رسیده است. ورودی آبهای تجدید پذیر کشور ۱۹.۷ میلیارد مترمکعب است اما ۵۱ میلیارد مترمکعب برداشت صورت میگیرد و قطعا با این شرایط محیط زیستی باقی نمیماند.
وی با تاکید بر اینکه زیادهخواهیهای امروز، نسل فعلی و آینده را به خطر انداخته است چراکه استراتژی نداریم، گفت: باید مصرف آب در کشور کاهش یابد، سیستم آبیاری تحت فشار وضعیت منابع آبی را وخیم تر کرده است. در آبیاری غرقابی حداقل ۳۰ درصد آب به سفرههای زیرزمینی تزریق میشد اما امروز چنین بازگشتی به سفرهها وجود ندارد و حتی آب تبخیر میشود و به بهای افزایش تولید گندم و توسعه کشاورزی با رفتار خود محیط زیست را ویران کردهایم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور یکی از بلایای محیط زیست را معادن دانست و گفت: فعالیت معادن به مانند خیابان یک طرفه است که وارد میشود و تخریب میکند و این محیط زیست است که به صورت غیرمستقیم تابعی از شرایط اقتصادی و سیاستهای جامعه است.
وی با بیان اینکه چه بلایی بر سر دشتها و کیفیت منابع آبی آمده است، اظهارکرد: امروز تقریبا یک تالاب زنده در کشور وجود ندارد چراکه همه آنها قربانی توسعه غیرعلمی و غیرپایدار شدهاند. متاسفانه هیچگاه خود را تابع قوانین علمی توسعه نمیدانیم، برای کوتاه مدت بیش از بلندمدت ارزش قائل هستیم، هیچ کس به ۲۰ سال آینده فکر نمیکند و در این تصمیمگیریهای کوتاه مدت همواره محیط زیست قربانی شده است.
کلانتری با اشاره به آتش سوزی جنگلهای زاگرس گفت: جنگلهای زاگرس در سرما دچار مشکل نشدند اما امروز در حال سوختن هستند چراکه شمار بسیاری دام در این مناطق چرا کردهاند، پوشش گیاهی از بین رفته است، درختان درگیر آفت شدهاند، فرسایش افزایش یافته است و با همین مشکلات و ضعیف شدنها به محض ایجاد یک جرقه وسعت بسیاری از جنگل دچار حریق میشود و این شرایط حاصل سیاستهای توسعهای غیرعلمی و ناپایدار است. به علت فقدان استراتژی، محیط زیست را از بین بردهایم و به نسل آینده نیز فکر نمیکنیم و در کنار آن سازمان مدیریت و برنامهریزی با ارائه برنامههای پنج ساله خواهان رشد ۶ درصدی است.
وی افزود: برنامه ششم توسعه کشور خودکفایی ۹۵ درصد را هدفگذاری کرده و معنای این هدف این است که ۸۵ میلیون مترمکعب آب کشاورزی باید به ۱۲۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد. قطعا یکی از دلایل اصلی ناکامی در محیط زیست، نگاه کوتاه مدت به مسائل و برنامههاست اما سازمان حفاظت محیط زیست مبنای کار خود را توسعه پایدار قرار داده است.
کلانتری در ادامه اظهارکرد: بر اساس سیاست توسعه پایدار به هیچ عنوان اجازه استقرار صنایع آب بر جز در کنار سواحل داده نمیشود. امروز ۸۰ درصد جمعیت و ۸۳ درصد صنایع دنیا در کنار سواحل است ولی ایران معکوس عمل کرده است و تمام صنایع آب بر را در مرکز کشور مستقر کرده است به شکلی که امروز اصفهان ۳۰۰ هزار نفری پایدار به اصفهان ۵ میلیون نفری بی آب تبدیل شده است و با اینهمه، خواهان بهبود شرایط ظرف مدت کوتاه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه کشور کشش این حجم فشار را ندارد، تصریح کرد: کشور امروز با سیاستهای معمولی و عادی به دوران قبل خود باز نمیگردد، باید تصمیمات سخت گرفت و کاهش مصرف آب یکی از این تصمیمات سخت است. تمامی دشتهای کشور در حال نشست کردن است و در این شرایط حتی اگر میزان بارشها ۱۰ برابر شود آبی به زمین فرو نمیرود چراکه ذخیرگاه آبها از بین رفته است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره وضعیت آلودگی هوا اظهارکرد: سال گذشته (مهر تا اسفندماه) دانشآموزان تهرانی ۱۴ روز کلاس نداشتند چراکه درگیر آلودگی هوا بودیم مگر بهسازی ۶۰ هزار دستگاه کامیون و اتوبوس چقدر هزینه دارد که به جای آن باید ۱۴ روز مدارس تعطیل باشند؟ ۶۷ درصد آلودگی تهران در پاییز و زمستان به علت تردد این تعداد اتوبوس و کامیون است و تنها ۲ درصد مربوط به سواریها و ۱۲ درصد مربوط به موتور سیکلتها است. اگر استراتژی نداشته باشیم قطعا گرفتار چنین مسائلی خواهیم شد، باید با خودرو و سوخت آلوده مقابله کرد در غیراین صورت هوای پاک نخواهیم داشت.
وی با اشاره به دستور رئیس جمهوری به منظور مقابله با ریزگردها، بهبود وضعیت تالابها، هوا و مدیریت پسماند اظهار کرد: به دستور دکتر روحانی ۱.۳ میلیارد دلار برای مدیریت پسماند از محل صندوق توسعه ملی باید اختصاص مییافت اما رقمی اختصاص نیافت و مسلما با دست خالی نمی توان کاری کرد. امروز شمال کشور قربانی زباله شده است و آلودگی و شیرابههای آن رودخانهها و دریا را مسموم کرده است و جایی برای حذف آن وجود ندارد و به خطری مستقیم برای سلامت مردم بدل شده است.
کلانتری با تاکید بر اینکه برای حفظ محیط زیست باید جنگید، گفت: پرسنل محیط زیست پایین ترین متوسط حقوق دریافتی را دارند و خوشبختانه با توجه به استانی بودن دریافتی پرسنل، استاندار مرکزی قول بهبود شرایط را داد.
رئیس سازمان محیط زیست کشور تصریح کرد: سازمان حفاظت محیط زیست با سیاستها و برنامههای تدوین شده توسط دولت پیش میرود اما نیازمند همکاری همه اقشار جامعه است. در سیاستهای توسعهای کشور باید تجدیدنظر کرد. موافق توسعه اصولی، علمی و پایدار هستم. بر همین اساس به استانها تفویض اختیار شده است تا مشکلات خود را بدون نیاز به مکاتبه با تهران و سازمان رفع کنند و باید در مقابل هرگونه تصمیم غیراصولی و غیرعلمی بایستند و با همین تفویض اختیار و سرعت بخشی به امور ۲۶۳ طرح ملی زیست محیطی که طی ۱۲ سال در سازمان بلاتکلیف بودند ظرف چهار ماه تعیین تکلیف شدند، به شکلی که ۱۵ طرح حذف و باقی تایید شدند.