
جمشید عدالتیان، تحلیلگر مسائل اقتصادی معتقد است که ریزش سنگین قیمت دلار پس از مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط هیجانی است و باید تا دور دوم مذاکرات در روز شنبه آینده صبر کرد.
دیدارنیوز: یک تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: فعلا باید شکر کرد که کاهش روزانه ارزش ریال متوقف شد، چون وقتی چشم اندازی برای افزایش قیمت دلار نباشد بسیاری افراد دلارهای خود را به جای نگهداری در منزل، وارد بازارهای دیگر همچون بورس، طلا، مسکن، خودرو و حتی سپرده گذاری ریالی در بانک میکنند.
مثبت اعلام شدن روند مذاکرات عمان کافی بود که فردای آن روز در میدان فردوسی تهران قیمت ارز کاهش معناداری را تجربه کند و برخی رسانهها از ایستادن رقم دلار روی ۸۲ هزار تومان خبر دهند. هرچند برخی کارشناسان معتقدند تجربهای شبیه به روزهای بعد از قطعنامه ۵۹۸ در پیش است، فعالان اقتصادی کاهش قیمت دلار را هیجانی توصیف میکنند و بر این باورند که به فرض توافق، تا اصلاح مولفههای اقتصادی همچون عادی سازی صادرات نفت، برقراری ارتباط نظام بانکی کشور با شبکه بانک جهانی، مهار تورم، خروج از رکود با تزریق سرمایه به بخش تولید، بازگشت اعتمادعمومی به آینده و ... حاصل نشوند، ثباتی در قیمت ارز رخ نخواهد داد و مصداق بارز این ضرب المثل است که «با یک قوره سردی و با یک مویز گرمیاش میکند».
جمشید عدالتیان در گفتگو با نامه نیوز درباره واکنش بازارهای اقتصادی به مذاکرات عمان گفت: هر چند این روزها شاهد اخباری درباره کاهش قیمت ارز هستیم، اما خرید و فروش پررنگی در بازار وجود ندارد، چون تخمین زده میشود مردم قریب به ۳۰ میلیارد دلار در منازل دارند و هنوز مشخص نیست دلار روی چه قیمتی به ثبات میرسد.
وی ثبات قیمت ارز را برای مردم به ویژه فعالان اقتصادی مهم و حائز اهمیت خواند و افزود: جهش یا ریزش ناگهانی قیمت ارز برای اقتصاد هیچ کشوری مطلوب نیست. حتی اگر قیمت دلار روی ۱۰۰ هزار تومان ثابت بماند به تدریج اقتصاد خود را با این رقم منطبق میکند و آثار ثبات در سایر بازارها نیز مشهود میشود.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی یادآور شد: قریب به چند ماه رقم دلار حبابی شد و براساس همان ارقام نیز بازار خرید و فروش انجام داد، حالا ظرف یک هفته ریزش معناداری در قیمت دلار اتفاق افتاد، حالا سخت است که قیمت کالاها در بازار کاهش پیدا کند، از جمله دلایلش هم آن است که تولید و فروش کالاها براساس دلار ۱۰۰ هزار تومانی انجام شد و حقوق کارگر نیز در سال جدید ۳۵ درصد افزایش یافت.
وی افزود: هرچند امیدواریم آثار افزایش حبابی قیمت دلار از بین برود و قیمت دلار افزایش پیدا نکند، اما هنوز به این مسئله مطمئن نیستیم. این اتفاق بیفتد اقتصاد کشور میتواند به ثبات نسبی برسد و تورم کاهش پیدا کند. متوسط قیمت ارز سال گذشته حدود ۵۵ هزار تومان بود و براساس نرخ تورم ۳۵ درصدی پیش بینی میشد که در ۱۴۰۴ قیمت ۷۵ تا ۷۷ هزار تومان برای دلار شود، اما ناگهان تا ۱۰۵ هزار تومان بالا رفت.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه قیمت ارز آزاد کمتر از قیمت ارز نیمایی نمیشود، اظهار کرد: مهم نیست در صورت توافق قیمت دلار روی چه عددی بایستد، امیدواریم صادرات کشور آنچنان افزایش پیدا کند که دولت ضمن پاسخ به نیازهای ارزی، به سمت تک نرخی کردن قیمت ارز پیش رود، این خواسته اکثر فعالان اقتصادی است.
وی درباره زمان تک نرخی کردن قیمت دلار گفت: هنوز زمان این اتفاق نیست، چون فقط یک مرتبه نمایندگان ایران و آمریکا با هم نشست داشتند و هر دو به طور کلی از این نشست اعلام رضایت کردند؛ واقع قضیه آن است که توافق روی جزئیات مهمتر از توافق روی کلیات است، چون بسیاری از اختلافات در جزئیات باید برطرف شوند.
عدالتیان ریزش قیمت دلار را هیجانی خواند و گفت: هنوز تغییری در درآمد ارزی و معادلات اقتصادی داخل کشور رخ نداده و هیچ نشانهای هم از اینکه شنبه آینده در مذاکرات چه اتفاقی میافتد وجود ندارد بنابراین شنبه هفته آینده یک روز تعیین کننده دیگری است که باید دید آن روز چه اتفاقی میافتد. ضمن آنکه کار روی جزئیات و فعال سازی بندهای توافق احتمالی زمان میبرد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: فعلا باید شکر کرد که کاهش روزانه ارزش ریال متوقف شد، چون وقتی چشم اندازی برای افزایش قیمت دلار نباشد بسیاری افراد دلارهای خود را به جای نگهداری در منزل، وارد بازارهای دیگر همچون بورس، طلا، مسکن، خودرو و حتی سپرده گذاری ریالی در بانک میکنند.