
مرتضی مکی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی معتقد است که غربیها همچنان جنگ رسانهای و روانی علیه ایران را دنبال میکنند تا ایران به درخواستهای آنها درباره توقف غنیسازی اورانیوم و محدودسازی توان موشکی توجه کند اما ایران توجهی به درخواست آنها ندارد.
دیدارنیوز: تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: خواست اروپا و آمریکا از ایران توقف غنی سازی و محدودکردن توان موشکی است که در این مقطع زمانی، اینها خواستههایی نیستند که ایران به آنها توجه کند و با چنین دستورالعملی وارد مذاکرات شود.
هرچند جنگ ۱۲ روزه با آتش بس متوقف شد، اما تحولات منطقهای و دیپلماتیک سرعت بیشتری گرفت. اسرائیل با وجود تأکید ترامپ برای پایان جنگ در غزه شروطی گذاشت که برقراری آتش بس را به پایینترین سطح احتمالی خود رساند. علاوه بر غزه، تنش رژیم صهیونیستی با حزب الله نیز دوباره بالاگرفته است. در این میان درگیری نظامی با سوریه جبهه جدیدی را مقابل اسرائیل باز کرد. با وجودی که تا چندی پیش این، از پیوستن سوریه به پیمان ابراهیم صحبت میشد به یکباره همه اوضاع به هم ریخت و جولانی با دروزیهای سوری در افتاد؛ این اتفاق سطح تنش را بین او و تلاویو به اوج خود رساند. نتانیاهو که بعد از آتش بس با ایران، دولت خود را در آستانه سقوط میبیند حالا در کنار مبارزه با اپوزیسیون در سرزمینهای اشغالی و پاسخگویی به دادگاه، باید در سه جبهه خارجی نیز درگیر باشد.
در طرف ایران، هر چند تهدید نظامی اسرائیل کم رنگ شده است، اما اروپا و آمریکا دائم با استفاده از اهرمهای سیاسی تلاش میکنند تهران را به پذیرش خواستههای خود مجاب کنند. اروپا مکانیزم ماشه را دست گرفته و هر روز یک ادعای جدید را علیه ایران مطرح میکند، آمریکا نیز یک روز رضایت اروپا را میگیرد تا فعالسازی مکانیزم ماشه را تا ماه سپتامبر به عقب بیندازد، در عین حال روز بعد شبهات جدیدی را درباره برنامه هستهای ایران مطرح میکند. این مواضع متنوع، متفاوت و متناقض غربیها آنقدر زیاد است که عباس عراقچی ضمن تأیید صحبت با همتایان اروپایی خود اعلام کرد «تا شرایط مذاکره منصفانه و متوازن برقرار نشود امکان مذاکره وجود ندارد».
مرتضی مکی در گفتوگو با نامه نیوز درباره آینده تحولات دیپلماتیک بین ایران و غرب گفت: اگر پاسخهای ایران نبود اسرائیل حاضر نمیشد، جنگ ترکیبی با تهران را متوقف کند. بعد از آتش بس در جنگ ۱۲ روزه، متأسفانه اروپاییها مواضع به شدت ستیزه جویانهای را در قبال ایران اتخاذ میکنند. حال آنکه پیش حمله روسیه به اوکراین، آنها تلاش میکردند برجام حفظ شود، از این رو ۲ مرتبه مانع از آن شدند که ترامپ بتواند در زمان دولت اولش تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را احیا کند.
وی افزود: ایران تا پیش از این تلاش میکرد و هشدار میداد که اروپا در کنار آمریکا و اسرائیل قرار نگیرد، در زمان جنگ ۱۲ روزه اروپاییها به شکلهای مختلف از حمله اسرائیل به ایران حمایت کردند. حتی آلمان طی ۴ دهه گذشته در مقایسه با فرانسه و انگلیس مواضع محتاطانه تری در قبال جمهوری اسلامی داشت، امروز کنار اسرائیل و آمریکا ایستاده است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار کرد: اروپا و آمریکا با وجود همه اختلافاتی که با هم دارند ایران موضوع همگرایی و همسویی آنها شده است. معتقدم با یک دیپلماسی فعال شاید بتوان اروپاییها را در کنار آمریکا داخل مذاکرات هستهای وارد کرد. هر چند آمریکا علاقهای به مشارکت اروپا در مذاکرات با ایران ندارد ولی ایران برای آنکه از تبعات تهدیدات دولتهای اروپایی در فعالسازی مکانیزم ماشه جلوگیری کند، میتواند چنین اقدامی را انجام دهد.
وی ادامه داد: امروز مواضعی که اروپاییها میگیرند دقیقا همان مواضعی است که آمریکاییها درباره ایران دارند، معتقدم مواضع متناقضی را هم که آنها مطرح میکنند، هدفمند است. ترامپ در ۶ ماه گذشته صحبتهای متناقضی را در کنار مذاکره با ایران داشت، حتی مشخص شد شایعه اختلافاتش با نتانیاهو برای گمراه کردن ایران بود.
مکی گفت: غربیها همچنان جنگ رسانهای و روانی علیه ایران را دنبال میکنند تا ایران به درخواستهای آنها درباره توقف غنیسازی اورانیوم و محدودسازی توان موشکی توجه کند. هرچند اروپاییها مدعیاند تا پایان اوت تصمیم گیری نهایی درباره مکانیزم ماشه را تعویق انداختند که به مذاکره با ایران فرصت دهند، اما منعطفتر در قبال ایران عمل نمیکنند.
وی افزود: خواست اروپا و آمریکا از ایران توقف غنی سازی و محدودکردن توان موشکی است که در این مقطع زمانی، اینها خواستههایی نیستند که ایران به آنها توجه کند و با چنین دستورالعملی وارد مذاکرات شود. به هر حال هفتههای آتی ملتهبی را داریم، باید امیدوار بود که راه حل دیپلماتیکی برای جلوگیری از فعال سازی مکانیزم ماشه حاصل و کشور از تهدید جنگ و اعمال تحریمهای گستردهتر دور شود.