
این هشتاد و یکمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- نامه ترامپ به ایران رسید
۲- جلسه غیرعلنی شورای امنیت درباره ذخائر اورانیوم ایران
۳- تمدید تحریمها و وضعیت اضطراری علیه ایران
۴- بازار بی رونق شب عید پوشاک
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
نامه ترامپ توسط فرستاده امارات عربی متحده تحویل تهران شد
بقایی سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: «انور قرقاش» مشاور دیپلماتیک رئیس کشور امارات عربی متحده در تهران ضمن دیدار و گفتگو با «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه، نامه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به ایران را به او تحویل داد.
نامه ترامپ به رهبری که یک هفته پیش درباره ارسال آن خبرهایی منتشر و حتی برخی رسانهها متن نامه رییس جمهور امریکا را منتشر کردند بطور رسمی توسط فرستاده امارات به جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شد.
برخی از منابع خبری میگویند دلیل انتقال پیام ترامپ توسط امارات به این علت است که نامه ترامپ بهشدت تهدید آمیز بوده و عمان به دلیل روابطش با ایران از انتقال این پیام خودداری کرده است. اکنون باید منتظر پاسخ رسمی ایران به این نامه بود.
آیت الله خامنهای: مذاکره با دولت فعلی آمریکا موجب رفع تحریمها نخواهد شد بلکه گره تحریمها را کورتر خواهد کرد
رهبر جمهوری اسلامی افزود: ایران به دنبال جنگ نیست، اما اگر آمریکاییها و عواملشان دست به اقدام غلطی بزنند، اقدام متقابل از طرف ایران قاطع و حتمی است و آنکه بیشتر ضرر میکند آمریکا است.
آیت الله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در پاسخ به درخواستهای ترامپ برای مذاکره اظهار داشت: بعضیها در داخل همان مسئلهی مذاکره را مدام تشدید میکنند که «آقا چرا جواب نمیدهید؟ چرا مذاکره نمیکنید؟ چرا نمینشینید با آمریکا؟ بنشینید [برای مذاکره]»
من میخواهم عرض بکنم اگر هدف از مذاکره، رفع تحریم است، مذاکره با این دولت آمریکا، رفع تحریم نخواهد کرد، یعنی تحریمها را برنمیدارد. گره تحریمها را کورتر خواهد کرد، فشار را افزایش خواهد داد، مذاکره با این دولت، فشار را افزایش خواهد داد.
آیت الله خامنهای همچنین به سخنان چند روز پیش خود در دیدار با مسئولان اشاره کرد و اظهار داشت آمریکاییها توقعات جدیدی را مطرح میکنند، مطالبات زیادهخواهانهی جدیدی را مطرح میکنند، مشکل بیش از آنچه که امروز هست خواهد بود. مذاکره بنابراین هیچ مشکلی را حل نمیکند و هیچ گرهای را باز نمیکند.
درباره این موضوع گفتگو میکنم با صادق زیبا کلام استاد دانشگاه و تحلیگر مسائل سیاسی! آقای زیباکلام، با توجه به دریافت رسمی نامه ترامپ و اینکه تلاش میشود ایران مخالف مذاکره معرفی شود، بنظر شما چگونه باید موضوع مذاکره با آمریکا وغرب را مدیریت کرد تا منافع ملی مردم ایران تامین شود؟
روسیه: شروط آمریکا برای توافق با ایران نگران کننده است
وزیر امور خارجه روسیه درباره شروط دولت دونالد ترامپ برای دستیابی به توافق با جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرد.
سرگئی لاوروف دراینباره گفت: «نشانهها درباره اینکه آمریکاییها خواهان توافق جدیدی در مورد برنامه هستهای ایران همراه با شروط سیاسی هستند، نگران کننده است.
لاوروف گفت: «آنچه نگرانکننده است این است که نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه آمریکاییها تمایل دارند توافق جدید با شرط و شروط سیاسی همراه باشد و اصرار دارند که باید ترتیبی قابل راستیآزمایی برای ایران وجود داشته باشد که از گروههایی در عراق، لبنان، سوریه و هر جایی حمایت نکند، که فکر نمیکنم راه به جایی ببرد. ما با از سرگیری گفتگو درباره توافق هستهای در قالب مصوب شورای امنیت سازمان ملل حمایت میکنیم.
پیشتر ولادیمیر پوتین موافقت کرده بود که برای مذاکره بین جمهوری اسلامی و آمریکا درباره برنامه هستهای تهران میانجیگری کند.
آمادگی رزمی امریکا در منطقه با آزمایش جنگندههای پیشرفته
نیروی هوایی آمریکا در حال تمرین دفاع هوایی یکپارچه در رزمایش "بلو سندز" در خاورمیانه است.
سنتکام اعلام کرد: جنگندههای F-۱۶ فایتینگ فالکن نیروی هوایی ایالات متحده در رزمایش بلو سندز شرکت میکند که بخشی از مجموعه رزمایشهای سندز نیروی هوایی سنتکام بوده و با هدف تقویت دفاع هوایی و موشکی یکپارچه منطقهای در خاورمیانه برگزار میشود.
جلسه غیرعلنی شورای امنیت درباره ذخائر اورانیوم ایران
شورای امنیت سازمان ملل متحد در جلسهای غیرعلنی و پشت درهای بسته ذخایر اورانیوم ایران را که به سطح مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای نزدیک شده است؛ مورد بحث و بررسی قرار داد.
به گزارش رویترز، این جلسه به درخواست ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا، کره جنوبی، یونان و پاناما، شش عضو از پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل، برگزار شد.
این کشورها همچنین از شورای امنیت درخواست کردند به پرسشهای آژانس بینالمللی انژی اتمی از ایران درباره کشف ذرات اورانیوم در مکانهای اعلام نشده پرداخته شود.
طبق گزارشها بریتانیا و فرانسه در این نشست احتمال فعال سازی مکانیسم ماشه را مطرح میکنند.
عباس عراقچی وزیر امور خارجه به جلسه غیرعلنی شورای امنیت درباره ایران واکنش نشان داد و گفت: یک جلسه غیرعلنی در شورای امنیت سازمان ملل توسط برخی کشورها درخواست شده که رویه جدید و عجیبی است و حسن نیت کشورهایی را که خواهان این جلسه شدند زیر سوال میبرد.
شورای امنیت به وظیفه خود در جهت حفظ صلح و امنیت بین الملل به درستی عمل کند و دچار فضاسازیها و جوسازیهای برخی کشورها نشود.
در این خصوص گفتگو میکنم با رحمن قهرمانپور تحلیلگر مسایل سیاسی و بین المللی! آقای قهرمانپور با توجه به همزمانی ارسال نامه ترامپ برای انجام مذاکره مستقیم با ایران و تقاضای تشکیل جلسه غیرعلنی شورای امنیت در مورد ذخایر اورانیوم ایران، ارزیابی شما در این موضوع چیست و چه تبعاتی برای ایران خواهد شد؟
جنگ تعرفهها؛ ترامپ تیغ تحریم را روی گلوی صنعت کانادا گذاشت
رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد: به دلیل اعمال تعرفه ۲۵ درصدی کانادا بر برق صادراتی به آمریکا، واشنگتن تعرفه فولاد و آلومینیوم کانادا را به ۵۰ درصد افزایش میدهد.
ترامپ گفت: اگر سایر تعرفههای شدیدی که از سوی کانادا اعمال شده حذف نشوند، کاخ سفید تعرفه خودروهای وارداتی از کانادا به ایالات متحده را به میزان قابلتوجهی افزایش خواهد داد که در عمل باعث تعطیلی دائمی صنعت خودروسازی در کانادا خواهد شد.
جنگ تعرفههای ترامپ تا کنون ضررهای صدها میلیاردی برای سرمایه داران بزرگ آمریکا داشته است. سرمایه داران و صاحبان صنایع آمریکایی برای موفقیت باید بتوانند نظر افکار عمومی را در جهان بسوی خود جلب کنند تا مردم محصولات امریکایی را بخرند.
ترامپ از افزایش تعرفهها دفاع کرد
افزایش تعرفهها شرکتها را مجبور میکند در آمریکا سرمایهگذاری کنند.
دونالد ترامپ درباره سیاستهای تجاری خود گفت: هرچه تعرفهها بالاتر برود، احتمال اینکه شرکتها کارخانههایشان را اینجا بسازند بیشتر میشود.
تعرفهها یک موفقیت بزرگ هستند، چون پول زیادی وارد کشور میکنند، اما هدف نهایی این است که شرکتها به آمریکا برگردند و شغل ایجاد کنند.
ترامپ گفت: ما سالها، بلکه چندین دهه، توسط کشورهای دیگر مورد سوءاستفاده قرار گرفتهایم. اما حالا ما یک مزیت بزرگ داریم، چون در واقع صندوق پول دنیا هستیم، در حالی که آنها نبودند.
در این رابطه گفتگو میکنم با محمدرضا بهزادیان رئیس اسبق اتاق بازرگانی تهران و تحلیلگر اقتصادی. آقای بهزادیان، ترامپ در جنگ تعرفهها که شامل حتی هم پیمانان آمریکا شده بدنبال چیست و آیا با عکس العملهایی مواجهه و وادار به عقب نشینی میشود؟
مارکو روبیو: اوکراین نشان داد که به دنبال صلح است، حمایت امنیتی آمریکا احیا شد
مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا درباره مذاکرات صلح اوکراین در عربستان گفت: اوکراین نشان داد که دولت آنها آماده برداشتن گامهایی برای بازگرداندن صلح پایدار است و آمادگی خود را برای پذیرش پیشنهاد ایالات متحده جهت برقراری آتش بس ۳۰ روزه اعلام کرد. بنابراین، ما فوراً وقفه تبادل اطلاعات را برداشته و کمکهای امنیتی به اوکراین را دوباره آغاز مینماییم.
ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین نیز در حالی که از موافقتش با پیشنهاد آتشبس ۳۰ روزه در جنگ با روسیه خبر داد، به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه را بر مناطقی که در طول جنگ تصرف کرده خط قرمز خواند.
تمدید تحریمها و وضعیت اضطراری امریکا علیه ایران
ترامپ تحریمهای ایران و وضعیت اضطراری ملی را تمدید کرد. ایالات متحده فرمان ۱۲۹۵۷ را تمدید کرد و وضعیت اضطراری ملی در مورد ایران را که قرار بود در ۱۵ مارس ۲۰۲۵ منقضی شود، تمدید کرد.
این فرمان در ابتدا توسط رئیس جمهور بیل کلینتون در سال ۱۹۹۵ امضا شد.
هشدار درمورد وضعیت آب تهران؛ چهار سد تهران از مدار خارج شده اند
دبیر کل فدراسیون صنعت آب گفت: «عملاً چهار سد از سدهای پنجگانه تهران از مدار خارج شده است.»
علی شریعت هشدار داد که شهروندان استان تهران باید منتظر جیرهبندی آب در تابستان ۱۴۰۴ باشند.
دبیر کل فدراسیون صنعت آب اظهار داشت: در «شش ماهه طلایی سال آبی» ۱۴۰۳ ایران کمترین میزان بارشها تجربه کرده است. او هشدار داد که ایران نه فقط تابستان بلکه بهار سختی در بسیاری از استانها پیش رو دارد.
بازار بی رونق شب عید پوشاک
بازار پوشاک شب عید کم رونق است. افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت خرید مردم منجر به رکود تورمی شده است.
سعید جلالی قدیری، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک میگوید: امسال جزو بدترین سالهای اقتصادی صنف پوشاک است. شاید بتوان گفت در دوران کرونا هم شاهد این وضع نبودیم. از ابتدای امسال در رکود به سر میبریم.
افغانها بزودی با قطار به ایران سفر میکنند
جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: برای توسعه ترانزیت ریلی به افغانستان گامهای خوبی برداشته شده است و بهزودی قطار مسافری ایران-افغانستان راه میافتد.
معاون وزیر راه گفت: «بخش مسافری مسیر خواف- هرات فعال خواهد شد و مسیر ریلی از روزنک به هرات در حال اجرا و ساخت است و با تکمیل آن قطار مسافری از هرات به ایران و بالعکس قابلیت بهره برداری خواهد داشت.»
سرمایهگذاری گسترده افغانستانیها در خراسان رضوی؛ از هتلداری تا صنعت و معدن
رئیس انجمن فعالان اقتصادی افغانستان در خراسان رضوی اعلام کرد: اتباع افغانستانی با سرمایهگذاری مستقیم در ۳۲ هتل و دستکم ۷۰ کارخانه و واحد تولیدی و خدماتی، این مجموعهها را بهطور کامل اداره میکنند.
بشیر احمد اربابی گفت: افغانستانیها تاکنون حدود ۱۶۰۰ شرکت رسمی در حوزههای هتلداری و گردشگری، پتروشیمی و سوخت، صنعت و معدن، خدمات، بازرگانی و کشاورزی در استان خراسان رضوی ثبت کرده اند.
در همین رابطه، غلام سخی احسانی، تحلیلگر ارشد مسائل افغانستان با ماست. آقای احسانی، با توجه اینکه جمهوری اسلامی حداکثر مساعدت و همراهی را برای عمل به حسن همجواری با کشور و مردم افغانستان انجام داده، بنظر جنابعالی برای تحکیم و گسترش روابط میان دو کشور چه گامهایی باید توسط دولت طالبان برداشته شود؟
عوامل برنامه:
تهیه کننده و کاگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: غلامسخی احسانی، محمدرضا بهزادیان، رحمن قهرمانپور و صادق زیباکلام کارشناسان این برنامه
و با تشکر از شایان اسفندیاری