
این هفتاد و نهمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- اروپا و نگرانی از خروج ایران از NPT
۲- میانجیگری پوتین میان ایران و آمریکا
۳- تنش دیپلماتیک تهران، آنکارا
۴- قانون حجاب و عفاف را اجرا نمیکنم
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
آمریکا میگوید سرعت گرفتن برنامه هستهای جمهوری اسلامی نگران کننده است
آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سرعت گرفتن برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی کرد. نماینده موقت آمریکا در آژانس، گفت: ایران با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته و کاهش شفافیت در برنامه هستهای خود، تهدیدی جدی ایجاد کرده است.
هاوارد سالومون همچنین تأکید کرد که ایران باید پروتکل الحاقی را اجرا و تولید اورانیوم با غنای بالا را متوقف کند. او هشدار داد که ایران یا در تلاش برای امتیازگیری از جامعه بینالمللی است یا بهطور خطرناکی به سلاح هستهای نزدیک میشود.
نماینده آمریکا در آژانس همچنین گفت که بازرسان آژانس اورانیوم با غنای بالای ۸۰ درصد را در سایت فردو شناسایی کردهاند.
تروئیکای اروپا: نگران تهدیدهای مکرر ایران برای خروج از NPT هستیم
سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس بیانیه مشترکی را درباره اجرای تعهدات برجامی ایران منتشر کردند.
تروئیکای اروپایی در این بیانیه گفته: «یافتههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران به شدت نگرانکننده بوده و گزارش اخیر آژانس تأیید میکند که ایران همچنان به انجام فعالیتهایی در نقض آشکار برجام ادامه داده و هیچ بهبودی در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاصل نشده است».
این سه کشور اروپایی اعلام کردند: «وسعت فعالیتهای غنیسازی ایران برای یک کشور بدون سلاح هستهای بیسابقه است و هیچ توجیه غیر نظامی معتبری ندارد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال حاضر قادر به راستی آزمایی این موضوع نیست که تشدید برنامه هستهای ایران صرفا صلحآمیز است».
ایران و آمریکا بسوی تقابل بیشتر پیش میروند؟
مدیر سیاستگذاری سازمان اتحاد علیه ایران هستهای، اعلام کرد صحنه سیاسی به جای توافق، برای «رویارویی» میان آمریکا و ایران آماده است.
جیسون برادسکی میگوید: ترامپ از زمان خروج از توافق هستهای «برجام» تمایل به مذاکره با ایران داشت، اما در مذاکرات باید همه جزئیات مورد توجه قرار گیرد. برادسکی همچنین اشاره کرد که دولت ترامپ هنوز موافقت خود را با حمله نظامی اسرائیل علیه ایران اعلام نکرده است، اما نشانهها حاکی از آن است که آمریکا و ایران نه به سمت یک دیپلماسی موفق، بلکه به سوی تقابل بیشتر پیش میروند.
فرماندهان ارشد نظامی آمریکایی از ترامپ خواستند از نتانیاهو برای حمله نظامی به ایران حمایت کند
گروهی از فرماندهان ارشد نظامی بازنشسته آمریکا در نامهای به دونالد ترامپ نسبت به آنچه که تهدید هستهای جمهوری اسلامی ایران میخوانند هشدار دادند و خواستار حمایت از اسرائیل شدند. این نامه که توسط ۷۷ ژنرال و دریاسالار بازنشسته امضا شده، تأکید کرده است «زمان آن رسیده که اسرائیل کار را علیه محور جمهوری اسلامی ایران به پایان برساند.
امضاکنندگان نامه هشدار دادند که زمان زیادی برای متوقفکردن پیشرفت هستهای ایران باقی نمانده و تاکید کردند که نباید به ایران اجازه داد از آستانه هستهای عبور کند. آنها از ایالات متحده خواستهاند که بدون تاخیر از اسرائیل حمایت کند تا خطر واکنش ایران مدیریت شود.
صادرات نفت ایران در دو ماه ابتدایی سال ۲۰۲۵ افزایش یافت
تانکر ترکرز اعلام کرد صادرات نفت خام ایران در ماههای ژانویه و فوریه دقیقا ۵۰ درصد افزایش یافته است. این نهاد انتشار آمار صادرات نفتی میگوید تحقیقات ما نشان میدهد که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا تنها چهل و پنج درصد از ۵۲۲ نفتکش درگیر در تجارت نفت تحریمی ایران را در لیست سیاه قرار داده است.
پیامی آشکار به تهران؛ مانور نظامی مشترک اسراییل و آمریکا با بمبافکنهای استراتژیک "بی۵۲" بر فراز مدیترانه
در اولین رزمایش مشترک اسرائیل و ایالات متحده از زمان آغاز جنگ غزه، جنگندههای اسراییلی در کنار بمبافکنهای استراتژیک "بی۵۲"، که قادر به حمل بمبهای غولپیکر سنگرشکن هستند، بر فراز دریای مدیترانه عملیات انجام دادند.
در این رزمایش دهها هواپیمای جنگنده، تانکرهای سوخترسان و بمبافکنهای دوربرد شرکت داشتند و حملات شبیهسازیشده علیه اهداف با ارزش بالا را تمرین کردند. به گفته کارشناسان نظامی بهطور خاص، مانور «بال به بال» جنگندههای اسرائیلی و آمریکایی نشانهای آشکار از آمادگی برای عملیات هماهنگ در مقیاس وسیع است که پیام روشنی برای تهران دارد.
رییس جمهوری اوکراین برای امضای توافق نامه مواد معدنی به کاخ سفید باز میگردد
به گزارش رویترز پس از اظهار «تاسف» ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از مشاجره اخیر با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در کاخ سفید، واشینگتن و کییف اعلام کردند آماده امضای توافق بر سر منابع معدنی اوکراین شدهاند.
ترامپ پس از مشاجره با زلنسکی در کاخ سفید کمکهای نظامی به اوکراین را متوقف کرد، اما رییس جمهور اوکراین روز سهشنبه با انتشار بیانیهای تاکید کرد که او قصد دارد «مسئله را حل کند» و آماده است تا «در هر زمان به هر ترتیبی» این توافق را که امکان دسترسی ایالات متحده به منابع معدنی اوکراین را فراهم میآورد، امضا کند.
رئیس جمهوری آمریکا نیز در سخنرانی خود در کنگره اعلام کرد که از ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین پیامی دریافت کرده که گفته برای مذاکره و امضای توافق مواد معدنی اوکراین آماده است.
پوتین بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا میانجیگری میکند
به گزارش بلومبرگ دولت روسیه موافقت کرده به دولت دونالد ترامپ برای ارتباط با ایران درباره موضوعاتی مانند برنامه هستهای و حمایت از گروههای مسلح ضد آمریکایی در خاورمیانه، کمک کند.
این گزارش از قول منابع روسی که نخواستهاند نامی از آنها برده شود، میافزاید ترامپ این خواسته را در تماس تلفنی ماه گذشته با پوتین مطرح کرد و مقامات ارشد دولت او چند روز بعد در مذاکراتی در عربستان سعودی این موضوع را با همتایان روسیشان به بحث گذاشتهاند.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در اینباره گفته؛ آمریکا و ایران باید همه مشکلات خود را از مسیر مذاکره حل کنند و مسکو آماده است تمام توان خود برای دستیابی به این هدف را به کار گیرد.
سخنگوی دفتر ریاستجمهوری روسیه نیز اعلام کرد که در مذاکرات آینده میان روسیه و ایالات متحده، موضوع برنامه هستهای ایران مورد بحث قرار خواهد گرفت.
در این خصوص گفتگو میکنم با امیر هوشنگ میرکوشش مدیر گروه صلح و روابط بین الملل انجمن علمی مطالعات صلح ایران. آقای میرکوشش، تحلیل شما از نقش پوتین در مذاکرات میان ایران با آمریکا چیست و ایران باید چه ملاحظاتی را مد نظر قرار دهد؟
کشورهای عربی، طرح مصر برای غزه را تصویب کردند، آمریکا با آن مخالفت کرد
رهبران کشورهای عربی در نشست خود در قاهره طرح مصر برای بازسازی غزه را به تصویب کردند. این طرح ۵۳ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و برخلاف طرح دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بر حضور فلسطینیها در نوار غزه تأکید دارد.
عبدالفتاح السیسی رییس جمهور مصر گفت، مصر قصد دارد با همکاری فلسطینیها یک کمیته اداری متشکل از فلسطینیهای تکنوکرات و مستقل ایجاد کند که مدیریت غزه پس از جنگ به این کمیته سپرده شود.
کاخ سفید با طرح کشورهای عربی برای بازسازی غزه با همکاری همه گروههای فلسطینی از جمله جنبش حماس و فتح مخالفت کرد.
آمریکا میگوید: طرح عربی این واقعیت را مدنظر قرار نداده که غزه غیر قابل سکونت است.
رئیس جمهور: قانون حجاب و عفاف را نمیتوانم اجرا کنم، مقابل مردم نخواهم ایستاد
قائمپناه معاون اجرایی رئیس جمهور با به اشتراک گذاشتن بند ۹ سیاست کلی نظام نوشت: مسعود پزشکیان رییس جمهور تاکید کردند قانون عفاف و حجاب را نمیتوانم اجرا کنم، چون برای مردم مشکل ایجاد میکند و من در مقابل مردم نخواهم ایستاد.
بند ۹ سیاستهای کلی نظام بر قابل اجرا بودن، معطوف بودن به نیازهای واقعی و جلب مشارکت حداکثری مردم تاکید میکند.
در این ارتباط گفتگو میکنم با علی اکبر گرجی حقوقدان و استاد دانشگاه. آقای گرجی ارزیابی شما نسبت به تبعات اجرای این قانون چیست؟
عرضه پوشاک فاسد و بنجل بنگلادشی در بازار ایران
در پی تورم فزاینده و گرانی قیمت پوشاک در ایران، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک کشور اعلام کرد که طرح برخورد با پوشاک قاچاق متوقف شده و کالای دستدوم، خراب، بنجل، فاسد، زدهدار و دست دوم بنگلادشی با قیمت ۲۰۰ هزار تومان در کشور عرضه میشود.
مجید افتخاری افزود که این پوشاکها در شرایط غیربهداشتی در انبارها ریخته و توسط کارگران بنگلادشی در گونی جمعآوری میشوند. به گفته او مصرفکنندگان از این شرایط بیخبرند و فقط به دلیل قیمت پایین اقدام به خرید میکنند.
کشمکش لفظی بین ایران و ترکیه، دیپلماتهای دوکشور فراخوانده شدند
جمهوری اسلامی و ترکیه دیپلماتهای یکدیگر را احضار کردند. در پاسخ به احضار سفیر ترکیه در تهران، وزارت امورخارجه ترکیه هم کاردار جمهوری اسلامی در آنکارا را احضار کرد.
علی اکبر ولایتی مشاور رهبری در امور بینالملل نیز با تاکید بر این که «ایران هرگز در برابر گزافهگوییها سکوت نخواهد کرد» به ترکیه هشدار داد اگر برخی در این کشور تصور میکنند که با تکرار مواضع نادرست و تحت تأثیر القائات بیگانگان میتوانند جایگاه ایران را در منطقه تضعیف کنند، سخت در اشتباهند.
تنش تازه در روابط دو کشور پس از آن بالا گرفت که هاکان فیدان، وزیر امورخارجی ترکیه، از آنچه سیاست جمهوری اسلامی در حمایت از گروههای مسلح در سوریه و کشورهای دیگر خواند، انتقاد کرد.
در این رابطه گفتگو میکنم با سیامک کاکایی کارشناس مسائل ترکیه. آقای کاکایی، افزایش تنش میان دو کشور همسایه چه آثاری بر سیاستهای برون مرزی ایران در منطقه دارد؟
تازیانه بر بدن مهدی یراحی خواننده معترض؛ جامعه هنری واکنش نشان داد
وکیل مهدی یراحی، ترانهسرا و خواننده معترض، از اجرای حکم «۷۴ ضربه شلاق» این هنرمند خوزستانی خبر داد که با واکنشهای زیادی از سوی خوانندگان و جامعه هنری روبرو شد.
زهرا مینویی وکیل یراحی اظهار داشت: آخرین بخشِ احکام صادره از شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران -مبنی بر ۷۴ ضربه شلاق- در شعبه چهارم اجرای احکام دادسرای امنیت اخلاقی تهران، به طور تام و تمام اجرا شد و پرونده آقای مهدی یراحی مختومه شد.
قوه قضائیه شهریور ۱۴۰۲ در پی انتشار ترانهای با عنوان «روسریتو»، مهدی یراحی را بازداشت و او را به حبس و شلاقمحکوم کرد.
خبرگزاری فارس در خبری اعلام کرد حکم شلاق یراحی درپی نگهداری مشروب و شرب خمر اجرا شده و این موضوع به آهنگ و ترانۀ او ربطی ندارد.
رد ادعاهای مطرحشده توسط انگلیس علیه ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه، ادعاهای مقامهای انگلیسی مبنی بر تلاش ایران برای تهدید امنیت ملی این کشور را بیاساس دانست و خواستار توقف رویکردهای غیرسازنده در قبال ایران و منطقه غرب آسیا شد.
بقائی گفت: این ادعاها نوعی فرافکنی آگاهانه از سوی طرفی است که سابقه سوء و طولانی از مداخلات بسیار خسارتبار علیه ملت ایران در کارنامه خود دارد و در حال حاضر نیز از هیچ فرصتی برای میزبانی و حمایت از گروهها و عناصر تروریستی ضد ایرانی نمیگذرد.
این موضع وزارت امور خارجه در واکنش به سخنان وزیر امنیت انگلیس بود که چند روز پیش گفته بود: "هرکس در انگلیس کاری انجام دهد که منجر به افزایش «نفوذ سیاسی» ایران شود باید خود را به دولت انگلیس معرفی کند. در غیر اینصورت باید ۵ سال زندانی شود."
عوامل برنامه:
تهیه کننده و کاگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: امیرهوشنگ میرکوشش، علی اکبر گرجی و سیامک کاکایی کارشناسان این برنامه
و با تشکر از شایان اسفندیاری