در این فرایند تشکیل دولت فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه بر اساس قطعنامه ۲۴۲ سازمان ملل متحد کنار گذاشته شده است و بخشهای شهرک نشین کرانه باختری به اسرائیل واگذار میشود و مابقی هم تحت اداره نوعی خود مختاری تحت سلطه نظامی اسرائیل تعریف میشود؛ بنابراین در کرانه باختری هیچ حاکمیت مستقل فلسطینی وجود نخواهد داشت و دولت فلسطینی ممکن است تنها در غزه تشکیل شود.
دیدارنیوز ـ حسین رویوران*: اجلاس مقدماتی معامله قرن در منامه کلید خواهد خورد. این اجلاس به پیشنهاد امریکا به عنوان بخشی از فرایند معامله قرن اعلام شده است. بنا بر گفته جرالد کوشنر مشاور رئیس جمهور امریکا اجلاس منامه یک شروع اقتصادی است که زمینه اجرای بخشهای سیاسی معامله قرن را فراهم میکند. طبق گفته برگزار کنندگان، در اجلاس بحرین در گام اول مبلغ ۶۵ و به قول کوشنر حداقل ۵۰ میلیارد دلار باید جمع آوری شود تا پروژههای اقتصادی در کرانه باختری، نوار غزه، سوریه، لبنان، اردن و مصر اجرایی شود. عمده این پروژهها در جهت ایجاد زیرساختها مانند آب شیرین کن، نیروگاههای برق، جاده و بزرگراه و نیز ایجاد سازمانهایی که شرایط اجتماعی مانند حقوق زنان! را تغییر میدهد و جامعه مدنی را بر اساس نگاه امریکا تقویت میکند! تعریف شده اند.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند این اجلاس یک تحول بنیادین در راهکارهای حل بحران فلسطین خواهد بود و پایه اصلی حل بحران را از سیاسی و حقوقی به اقتصادی و توسعه و اجتماعی تغییر خواهد داد. توافق اسلو در سال ۱۹۹۳ امضا شد و تاکنون پس از ۲۶ سال به اجرا در نیامده است. توافق اسلو بر پایه زمین در مقابل صلح بود، اما فرایند معامله قرن که دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا آن را مطرح کرده است؛ این اصل را منسوخ کرده و در صدد است تا آرمان آزادسازی فلسطین را با پولی که از اعراب جمع آوری میشود، مبادله کند.
در این فرایند تشکیل دولت فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه بر اساس قطعنامه ۲۴۲ سازمان ملل متحد کنار گذاشته شده است و بخشهای شهرک نشین کرانه باختری به اسرائیل واگذار میشود و مابقی هم تحت اداره نوعی خود مختاری تحت سلطه نظامی اسرائیل تعریف میشود؛ بنابراین در کرانه باختری هیچ حاکمیت مستقل فلسطینی وجود نخواهد داشت و دولت فلسطینی ممکن است تنها در غزه تشکیل شود. البته امریکا ادعا میکند با دولت مصر توافق کرده است تا بخشهایی از شبه جزیره سیناء را به غزه منضم سازد تا دولت محتمل فلسطینی قابل استمرار باشد.
در حال حاضر در باره اجلاس منامه و اهدافی که دنبال میکند؛ اختلاف نظر زیادی وجود دارد. برخی کشورها مانند عربستان و امارات و بحرین کاملا سیاستهای خود را تابعی از امریکا قرار داده اند و حاضرند هر کاری انجام دهند، حتی اگر خیانت به آرمان فلسطین و جهان اسلام باشد. برخی دیگر مانند اردن و مصر اعلام کرده اند در سطح پایینی در این اجلاس شرکت خواهند داشت تا ببینند امریکا برای حل بحران فلسطین چه پیشنهاداتی دارد! کشورهای محور مقاومت و در رأس آن ایران معتقدند طرح معامله قرن خیانت به آرمان فلسطین است و اجلاس بحرین آغاز این فرایند خیانت آمیز شمرده میشود و مشارکت در آن را به معنی کمک به آمریکا در جهت تثبیت موجودیت غاصبانه اسرائیل و نیز ضربه زدن به آرمان جامعه فلسطین میدانند که بیش از ۷۰ سال است به دنبال ایجاد دولت مستقل فلسطینی هستند. البته سازمان ملل متحد و بسیاری از کشورهای فرا منطقهای مانند روسیه و چین و اتحادیه اروپا نیز با فرایند معامله قرن که بر اساس نقض قطعنامههای سازمان ملل متحد و مقررات و قوانین بین المللی است، مخالف هستند و رسما این مخالفت را اعلام کرده اند.
*کارشناس مسائل منطقه غرب آسیا