
در حالی که حملات روسیه به خاک اوکراین دارد، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که گفتگوی او با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هیچ پیشرفتی در مسیر پایان دادن به جنگ در اوکراین به همراه نداشته است.
دیدارنیوز: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا میگوید که تماس تلفنی او با ولادیمیر پوتین هیچ پیشرفتی در مسیر پایان دادن به جنگ در اوکراین به همراه نداشته است.
این در حالیاست که یکی از دستیاران کرملین گفت رئیسجمهور روسیه در این تماس بار دیگر تأکید کرده که مسکو به تلاش خود برای حل «ریشههای اصلی» این درگیری ادامه خواهد داد.
به گفته یوری اوشاکوف، دستیار پوتین، در تماس تقریباً یکساعته میان دو رهبر، هیچ صحبتی درباره موضوع خاصی مطرح نشده است.
چند ساعت پس از این گفتوگو، مقامات اوکراینی اعلام کردند که یک حمله پهپادی روسیه موجب آتشسوزی در ساختمانی مسکونی در یکی از مناطق شمالی کییف شده است؛ نشانهای از آنکه این تماس تغییری فوری در روند درگیریها ایجاد نکرده است. در خود کییف، خبرنگاران رویترز از وقوع انفجار و شلیک سنگین تیربارها خبر دادند، همزمان با مقابله پدافند هوایی با پهپادها بر فراز پایتخت.
ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران در پایگاهی هوایی خارج از واشنگتن، پیش از حرکت به سمت آیوا برای یک رویداد انتخاباتی، گفت: «هیچ پیشرفتی با او (پوتین) نداشتم».
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در دانمارک به خبرنگاران گفت امیدوار است در روز ۴ ژوئیه با ترامپ تماس بگیرد تا درباره توقف ارسال برخی محمولههای تسلیحاتی به اوکراین، گفتوگو کند.
ترامپ در هنگام ترک واشنگتن گفت: «ما بهطور کامل ارسال تسلیحات را متوقف نکردهایم»، او در عین حال دولت بایدن را مقصر دانست و گفت که او آنقدر سلاح فرستاده که امنیت دفاعی آمریکا به خطر افتاده است. او افزود: «ما داریم سلاح میفرستیم، ولی خیلی سلاح دادهایم و تلاش میکنیم به آنها کمک کنیم. اما باید مراقب باشیم که برای خودمان هم به اندازه کافی سلاح داشته باشیم. بایدن کشور ما را از سلاح خالی کرد.»
رهبران ناتو نیز گفتهاند که مقامات روسیه در تلاش هستند تا نفوذ بیشتری بر تصمیمگیریهای سیاسی در کییف و دیگر پایتختهای اروپای شرقی پیدا کنند.
این کشمکش دیپلماتیک در حالیست که آمریکا ارسال برخی تسلیحات حیاتی به اوکراین را به دلیل کاهش ذخایر داخلی خود متوقف کرده است. این تصمیم درست در زمانی گرفته شد که اوکراین با یک حمله تابستانی روسیه و حملات مکرر به اهداف غیرنظامی مواجه است.
در واکنش به این اقدام، دولت اوکراین در تاریخ ۲ ژوئیه، کاردار موقت آمریکا در کییف را احضار کرد تا بر اهمیت کمکهای نظامی واشنگتن تأکید کرده و هشدار دهد که این تصمیم، توان دفاعی اوکراین را در برابر حملات هوایی و پیشرویهای میدانی روسیه تضعیف خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز در تاریخ ۲ ژوئیه گزارش داد که این تصمیم وزارت دفاع آمریکا موجب کاهش تحویل موشکهای پدافند هوایی پاتریوت شده است؛ سامانهای که اوکراین بهشدت برای مقابله با موشکهای بالستیک سریعالسیر به آن وابسته است.
اوشاکوف، دستیار کرملین، گفت که موضوع ارسال سلاح به اوکراین در گفتوگوی ترامپ و پوتین مطرح نشده است. او همچنین افزود که روسیه آمادگی دارد گفتوگو با آمریکا را ادامه دهد، اما هرگونه مذاکره صلح باید مستقیماً میان مسکو و کییف انجام شود.
این اظهار نظر در حالی مطرح میشود که برخی گزارشها حاکی از آن است که مسکو تمایلی به مذاکرات سهجانبه ندارد. مقامات اوکراینی گفتهاند که روسها در جلسهای در استانبول در اوایل ژوئن، از دیپلماتهای آمریکایی خواستند جلسه را ترک کنند.
اوشاکوف همچنین گفت که ترامپ و پوتین در این تماس تلفنی درباره دیدار حضوری گفتوگویی نداشتهاند.
اصطلاح «ریشههای اصلی» در گفتمان روسیه اشاره دارد به مخالفت با گسترش ناتو و حمایت غرب از اوکراین، از جمله مخالفت با عضویت اوکراین در ناتو.