
محمدعلی وکیلی، فعال رسانهای و تحلیلگر سیاسی گفت: اگر قرار باشد شکل تبلیغی و رسانهای ما به عدم امنیت روانی مردم منجر شود، نقض غرض کردهایم و همانی که اسرائیل میخواهد رخ میدهد؛ یعنی تعطیلی کسبوکارها، تعلیق در زندگی مردم و احساس ترس عمومی. اسرائیل میخواهد اقتصاد ایران تعطیل باشد و مردم در خوف و رجا به سر ببرند. وقتی رسانهها از جمله صداوسیما در مسیر ایجاد ترس عمومی قدم بردارد، دچار خطای راهبردی شدهاند.
دیدارنیوز: یک فعال رسانهای گفت: اگر قرار باشد شکل تبلیغی و رسانهای ما به عدم امنیت روانی مردم منجر شود، نقض غرض کردهایم و همانی که اسرائیل میخواهد رخ میدهد؛ یعنی تعطیلی کسبوکارها، تعلیق در زندگی مردم و احساس ترس عمومی.
در چند روز اخیر رویکرد عجیبی را در صداوسیما و برخی رسانهها شاهد بودیم؛ اینکه مدام از احتمال وقوع مجدد جنگ سخن میگویند و این جنگ قریبالوقوع هم خواهد بود! مشخص نیست دلیل اصلی گسترش چنین فرضیهای چیست؛ حال آنکه اساسا نشانهای متقن از وقوع دوباره جنگ در بین نیست و از سوی دیگر چه کاری از دست مردم برمیآید؟
آیا ترساندن مردم از وقوع جنگ میتواند به کنترل اوضاع کمک کند یا دلیل دیگری، اما به نظر میرسد آن دسته از رسانههایی که در بوق آغاز دوباره جنگ میدمند یا دنبال بازدید گرفتن و دیدهشدناند یا به زعم خود با القا به افکار عمومی که جنگ در راه است، فشار را بر تصمیمسازان افزایش دهند که به سمت مذاکره بروند یا از آنسو با قطعی جلوهدادن جنگِ دوباره به تصمیمسازان بگویند که دیگر راهی برای پیگیری دیپلماتیک اوضاع وجود ندارد و این مسیر را مسدود کنند.
هرچه باشد، اما در این بین امنیت روانی مردم در خطر است؛ مردمی که با شنیدن تحلیلهایی مبنی بر اینکه جنگ در راه است، زندگی خود را در حال تعلیق میبینند. به نظر میرسد در هیچ کجای دنیا ایجاد هراس در دل مردم راهی مبتنی بر مصالح ملی نباشد؛ چه آنکه اساسا رسانهها باید به جای ایجاد هراس برای مردم بر ضرورت تقویت قدرت نظامی تأکید کنند و این اطمینان را بدهند که اولا جنگی در نخواهد گرفت و ثانیا اگر احیانا چنین هم شود، اوضاع تحت کنترل خواهد بود و نیروهای نظامی کار خود را به خوبی بلدند و قدرت نظامی ایران به قدری هست که مانند جنگ ۱۲ روزه اسرائیل زمینگیر شود. چنین رویکردی حتما میتواند به امنیت ذهنی مردم کمک کند تا اوضاع در داخل به آرامش برسد.
محمدعلی وکیلی، فعال رسانهای و تحلیلگر سیاسی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «ما یک تجربه داریم و آن غافلگیری در عملیات نظامی است که در پی این غافلگیری سرمایههای انسانی زیادی از نظامیان عالیرتبه را هم از دست دادیم؛ بنابراین حتما باید هشیاری کامل داشته باشیم تا در مقابل تعرض احتمالی آمادگی کامل داشته باشیم. این قاعده کار نظامی و امنیتی است و همیشه باید آمادگی خود را حفظ کنیم و دشمنان هم نشان دادهاند دنبال ترک مخاصمه نیستند، اما این آمادگی باید برای نیروهای نظامی و یگانهای رزم باشد نه الزاما برای جامعه. وقتی نیروهای نظامی در آمادگی باشند، مردم احساس امنیت میکنند و باید در رسانهها چنین مسئلهای طرح شود».
او ادامه داد: «اگر قرار باشد شکل تبلیغی و رسانهای ما به عدم امنیت روانی مردم منجر شود، نقض غرض کردهایم و همانی که اسرائیل میخواهد رخ میدهد؛ یعنی تعطیلی کسبوکارها، تعلیق در زندگی مردم و احساس ترس عمومی. اسرائیل میخواهد اقتصاد ایران تعطیل باشد و مردم در خوف و رجا به سر ببرند. وقتی رسانهها از جمله صداوسیما در مسیر ایجاد ترس عمومی قدم بردارد، دچار خطای راهبردی شدهاند».
این فعال حوزه رسانه همچنین بیان کرد: «باید یک تفکیک مهم را قائل شویم؛ اینکه از یک سو باید به امنیت روانی جامعه کمک کنیم و از آن سو بدانیم که باید یگان رزم جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل داشته باشد. در کشوری که همچنان سایه جنگ وجود دارد، هرنوع خطای راهبردی میتواند اوضاع را مخاطرهانگیز کند و شرایطی را به وجود آمد که کسبوکارها تعطیل شوند یا مثل حالا تابلوی بورس قرمز شود».
وکیلی در پایان گفت: «اکنون یک فرصتی از میان تهدید خلق شده؛ به این معنی که از دلِ یک جنگ همبستگی ملی شکل گرفته است و باید از آن حفاظت کیم. مردم بازی آمریکا و اسرائیل را بر هم زدند. آمریکا و اسرائیل تصور میکردند از آسمان حمله میکنند و مردم ایران از زمین کار را تمام میکنند، اما چنین نشد و مردم نشان دادند پشت ایران میایستند و حمله اسرائیل را تجاوز به خاک کشورشان میدانند. در این مسیر از محمد خاتمی تا احمد خاتمی هم در صف واحدی ایستادند، زیرا اینجا دیگر مسئله ایران و تمامیت ارضی مطرح بود و هر نوع بحث سیاسی و جناحی به حاشیه رفت. حالا مردم انتظار دارند این وحدت از سوی یک طیف خاص که حضورشان را در صداوسیما هم میبینیم مصادره به مطلوب نشود. مردم نگراناند که شرایطی مهیا نشود که باز هم همان رویکردهای افراطی در دستور کار قرار بگیرد. متأسفانه اکنون برخی چهرهها در صداوسیما حضور مییابند که دل مردم را خالی میکنند. من نمیدانم پشت پرده این تحرکات چیست؛ نفوذ است، تنگنظری است یا ناآگاهی، اما هرچه باشد به امنیت روانی مردم آسیب میزند».