
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه تحریمها دست آمریکاییها نیست و دست اروپاییها است، گفت: دیپلماسی به یک راه و روش محدود نیست. راههای مختلف را میشود امتحان کرد. ترامپ نشان داده است که سبکش با بقیه فرق میکند و خیلی از قالبهای مرسوم دیپلماسی را کنار گذاشته است و به سبک خودش رفتار میکند.
دیدارنیوز: عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی میگوید که مذاکره نکردن با آمریکا راهبرد ایران نیست.
به گزارش دیدارنیوز، عباس عراقچی با رسانه خبرآنلاین گفتگو کرده که در ادامه بخشی از آن را میخوانید:
*بعد از برجام و وقتی که آمریکا از برجام خارج شد، مذاکرات وجود داشت، ولی شکل غیر مستقیم گرفت. مذاکرات احیای برجام که در بهار ۱۴۰۰ خود من انجام میدادم، غیر مستقیم بود. ما با ۴+۱ یعنی همان ۵+۱ بدون آمریکا مذاکره میکردیم و آنها با آمریکا مذاکره میکردند و بر میگشتند. اتحادیه اروپا در آن جا نقش واسطه گری را داشت. در دوره شهید رئیسی هم این مذاکرات با ۴+۱ ادامه پیدا کرد و هم یک روند مسقط که بین ما و آمریکاییها و به وساطت عمان در مسقط شکل گرفت که مذاکرات غیر مستقیم بود.
*بنابراین، این که بگوییم به لحاظ راهبردی مذاکره نمیکنیم این طور نیست. کما این که بارها مذاکره کرده ایم و تا همین چند وقت پیش هم بوده است. حتی الان که با سه کشور اروپایی مذاکره میکنیم، در حقیقت نوعی مذاکره غیر مستقیم درمورد برنامه هستهای ما است. ما با سه کشور اروپایی مذاکره میکنیم که همان فرمول سابق برجام {شکل بگیرد} و اعتمادسازی درمورد برنامه هستهای کنیم و آنها تحریمها را بردارند.
*تحریمها دست آمریکاییها نیست و دست اروپاییها است. اروپاییها قرار است که با آمریکاییها در این خصوص مبارزه کنند؛ بنابراین مذاکره همواره جریان داشته است و شکل آن محل بحث بوده است. این را بگویم که شکل مذاکره همیشه در روابط دیپلماتیک موضوعیت دارد. این که آیا دو طرف مستقیم مذاکره میکنند یا غیر مستقیم است؛ بنابراین فعلا تاکتیک و راهکار ما است که مذاکره غیر مستقیم باشد!
*دیپلماسی به یک راه و روش محدود نیست. راههای مختلف را میشود امتحان کرد. ترامپ نشان داده است که سبکش با بقیه فرق میکند و خیلی از قالبهای مرسوم دیپلماسی را کنار گذاشته است و به سبک خودش رفتار میکند. همین که نامه بنویسد و به پوتین زنگ بزند، در حالی که در حالت عادی اگر قرار میبود بین آمریکا و روسیه یک بازسازی روابط صورت بگیرد، باید از سطوح پایین به سمت بالا شکل میگرفت. ولی این سبک ایشان است.
*ضمن این که در دیپلماسی یک مفهوم دیگر به نام دیپلماسی سران داریم که خیلی اوقات، مشکلات بر عکس عمل میشود. به جای این که از پایین به بالا حل شود، از همان سطح بالا شروع میشود و کسانی که تصمیم گیری نهایی هستند منتظر سطوح پایینتر نمیشوند. حرفی که باید بزنند و تکلیف را با همدیگر روشن کنند، در همان مرحله اول انجام میدهند و بعد پایین دستیها به منویاتی که آنها به آن رسیده اند عمل میکنند.