هیچ احساس تعلق خاطر به هیچ مکتب اقتصادی ندارم. من اقتصاد را به عنوان یک جعبه ابزار میبینم و یک نگاه پروگماتیستی و عملگرا به آن دارم. هر ابزاری که بتواند کمک کند به اینکه مسائل جامعهام را حل کند ما از آن کمک میگیریم. حالا میخواهد آدام اسمیت باشد یا کارل مارکس، برای من فرقی نمیکند.
جهاد سازندگی در جبهه، خدمتی بزرگتر از سپاه اگر عمل نکرد، همردیف سپاه عمل کرد. واقعا پیشتاز و بزرگ بودند. جهاد سازندگی کارهایی که لازم بود برای روستاها انجام داد، اما کارهای کافی را نتوانست انجام دهد. برای برق روستایی، برق صنعتی را تأمین نکرد. یا قبل از انقلاب در روستاهایی که خردهمالکی بود، فرهنگ تعاون حاکم بود. عمده کارها را خودشان انجام میدادند و مشارکت میکردند.
صنعت ایران حال و روز خوشی ندارد. با وجود آمارهای درخشان از رشد ایجاد واحدهای صنعتی، مشکل بیکاری هنوز به قوت خود باقی است و نمونههای وارداتی کالاهای ساخت داخل را در بازار به وفور میتوان دید. با افزایش قیمت ارز، بهای کیک و کلوچه وطنی هم افزایش مییابد و هیچکس پاسخگوی این پرسش نیست که چرا وقتی تمام مواد اولیه یک محصول از داخل تأمین میشود، باید تغییر قیمت ارز روی آن تأثیر بگذارد.
درست است كه درآمد نفت اكنون با مشكلاتي مواجه است اما درآمد نفتي دولت اول آقاي روحاني كمابيش مشابه درآمد نفتي دوران خاتمي است و در دورههايي كه درآمد بالاي نفت داشتيم نيز اين درآمد حاصلي در اقتصاد ما نداشت زيرا سياست شايستهاي در جهت رشد اقتصادي و عدالت اجتماعي وجود نداشته است.
درحال حاضر اقتصاد ما از نابسامانیها و عدم تعادلهایی رنج میبرد که در وهله اول ناشی از عملکرد نقش اقتصاد دولتی رانتی نفت پایه است. چون اقتصاد دولتی براساس علم، تجربه و روندهای تاریخی ثابت شده که کارآیی لازم را در جهت بهبود وضعیت اقتصادی، تولید و تامین رفاه اقتصادی و اجتماعی و درنتیجه فرهنگی جامعه ندارد.
از آنجايي كه اقتصاد ايران تكمحور يا تكموتور است و بر نفت اتكا دارد چه اشكال دارد كه جامعه ايران از تحولات دروني صنعت نفت آگاه بشوند؟ چرا ايرانيان فقط از تحولات دروني صنعت نفت از مصدق و كاشاني ميدانند و چرا نبايد تصاوير حوادث مهم ديگر را ببينند؟
۱۴ سال از کلیدخوردن طرح جامع نظام مالیاتی میگذرد؛ طرحی که قرار بود طی ۹ سال به مرحله اجرا و بهرهبرداری برسد، اما اکنون با پنج سال تأخیر همچنان مرحله پیادهسازی ملی آن انجام نشده است.
به هیچ عنوان دستگاههای نظارتی نباید در امر قیمتگذاری دخالت کنند. مردم خود میدانند که چه کالایی را بسته به نیاز خود خریداری کنند و به نظر در بیشتر بازارها این عرضه و تقاضاست که قیمتها را تعیین میکند.
قائم مقام وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت اصلاحات معتقد است ریشه بسیاری از مشکلات کشور را باید در درون مرزها جستجو کرد، هرچند دشمنان کشور به دنبال لابیگری علیه کشور هستند. وی با بیان اینکه از طریق گفتوگوی سازنده با اروپا میتوان از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کرد میگوید با اتخاذ سیاستهای منطقی و برخورد عقلایی میتوان از این مانع با هزینه کمتر عبور کرد، در غیر این صورت به شرایطی میرسیم که مجبور به پذیرش تحمیلهای بعدی خواهیم شد.
نقشآفرینی بخشخصوصی در اقتصاد، دغدغهای است که همواره دولتها و فعالان اقتصادی در ایران با آن دستوپنجه نرم میکنند. با وجود اینکه در مبارزات انتخاباتی، همواره کاندیداها با شعار حمایت از بخشخصوصی سعی دارند رأی فعالان بازار آزاد را به سمت خود بکشانند، اما همچنان اقتصاد ایران به شکل دولتی اداره میشود و دولت بهعنوان بزرگترین سرمایهدار، به بخشخصوصی که اتاق بازرگانی بهعنوان نماد آن شناخته میشود، اجازه حضور پررنگ در اقتصاد را نمیدهد.