
این هشتاد و ششمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- تغییر دوباره محل مذاکرات از مسقط به رم
۲- سفر گروسی به تهران در آستانه دور دوم مذاکرات تهران-واشنگتن
۳- رویای سرمایه گذاری ۱۰۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در ایران
۴- افشاگری نماینده تندروی مجلس درباره حمله به مذاکرات با آمریکا
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
تغییر دوباره محل مذاکرات از عمان به ایتالیا
دور دوم مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا روز شنبه ۱۹ آوریل برگزار میشود. در ابتدا اعلام شد که این مذاکرات قرار است در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شود، اما وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه اعلام کرد که مکان این مذاکرات مجددا مسقط، پایتخت عمان خواهد بود.
به گزارش اکسیوس به نقل از مقامات آمریکایی، ایرانی و ایتالیایی، ویزای هیات ایرانی برای سفر به ایتالیا صادر شده است.
به گزارش این رسانه به نقل از منابع آگاه، علت تغییر مکان مذاکرات از رم به مسقط این بود که جیدی ونس، معاون رئیسجمهوری آمریکا قرار است یک روز پیش از مذاکرات به ایتالیا سفر کند و کاخ سفید میخواهد از همزمانی این سفر با مذاکرات جلوگیری کند.
واکنش ایران به تغییر دوباره محل مذاکرات از مسقط به رم
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به گزارشها درباره تغییر دوباره محل مذاکرات میان جمهوری اسلامی و آمریکا از مسقط به رم، نوشت: چنین اقدامی میتواند بهمنزله عدم جدیت و حسن نیت تلقی شود.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: جابهجا کردن دروازه در فوتبال یک خطای حرفهای و حرکتی ناعادلانه است. در دیپلماسی، هرگونه تغییر جهت مشابه که معمولا با فشار تندروهایی صورت میگیرد که منطق و هنر توافق عقلانی را درک نمیکنند، میتواند هرگونه تلاش و گشایشی را به شکست بکشاند. بقایی تاکید کرد که جمهوری اسلامی هنوز در «مرحله آزمایش» است.
در این رابطه گفتوگو میکنم با صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه و تحلیگر مسائل سیاسی. آقای زیباکلام، پیش بینی شما از روند مذاکره تهران- واشنگتن در دور دوم مذاکرات چیست و جمهوری اسلامی برای موفقیت چه رویکردی را باید دنبال کند؟
در همین ارتباط، رحمن قهرمانپور، تحلیلگر مسایل سیاسی و بین المللی با ما همراه است، آقای قهرمانپور، تهران در دور مذاکرات چه رویکردی را باید دنبال کند تا توافقات با بیشترین منافع به نتیجه برسد؟
سفر عراقچی به مسکو با پیام مهم آیت الله خامنهای به پوتین
عباس عراقچی وزیر امور خارجه پیش از دور دوم مذاکرات با نماینده ترامپ در عمان با پیام مهمی از آیت الله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی برای ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه به مسکو سفر کرد. این سفر در حالی انجام میشود که آمریکا خواستار حذف کامل غنیسازی ایران شده است.
در آستانه دور دوم مذاکرات با آمریکا جمهوری اسلامی تلاش میکند با فعال سازی کانال مسکو مسیر دیپلماسی را در چارچوبی مستقل بازتعریف کند.
تحریمهای تازه آمریکا علیه جمهوری اسلامی
وزارت خزانهداری آمریکا در دور تازهای از اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی، هفت نهاد و پنج نفتکش را به دلیل ارتباط با صادرات نفت ایران در فهرست تحریمها قرار داد.
شرکتهایی که در این دور از تحریمها هدف قرار گرفتهاند، در کشورهای مختلفی از جمله پاناما، هنگکنگ، مالزی، چین و جزایر مارشال ثبت شدهاند. همچنین نفتکشهایی که به این فهرست افزوده شدهاند، با این نهادها در ارتباط بودهاند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران
در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در ایتالیا، رافائل گروسی به تهران آمد و پس از دیدار با عراقچی گفت: درحال حاضر «دیپلماسی» به شدت مورد نیاز است.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی را مهم ارزیابی کرد و گفت: دیدار با عراقچی در سفر به موقعِ من به ایران؛ مهم است.
گروسی گفت: همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای ارائه تضمینهای معتبر در مورد ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران در زمانی که دیپلماسی به شدت مورد نیاز است، ضروری است.
درباره این موضوع گفتوگو میکنم با مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسایل بین الملل و رئیس اندیشکده آینده پژوهی سیمرغ. آقای مطهرنیا، تحلیل شما از سفر گروسی در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا چیست و این سفر چه پیام و تبعاتی را برای تهران به همراه دارد؟
آمریکاییها احساس کردند نمیتوانند با ما نظامی وارد شوند؛ لذا به مذاکره تمایل نشان دادند
حسین اشتری مشاور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در امور امنیتی و انتظامی گفت: آمریکاییها با روحیه قلدری خود وقتی به ما میگویند میخواهند مذاکره کنند، این نشان میدهد که احساس کردهاند نمیتوانند با ما وارد جنگ شوند.
این موضوع نشاندهنده اقتدار جمهوری اسلامی است؛ ترامپ برای مذاکره درخواست داده، این نشان میدهد که جمهوری اسلامی در مواضع قاطع خود ایستاده است. آمریکاییها احساس کردند نمیتوانند با ما نظامی وارد شوند، لذا به مذاکره تمایل نشان دادند.
وی گفت: مواضع ما ثابت است و آن را تا آخر ادامه خواهیم داد. این آمریکاییها و اسرائیلیها هستند که باید خواست جمهوری اسلامی را بپذیرند.
افشاگری نماینده تندروی مجلس درباره حمله به مذاکرات با آمریکا
حمید رسایی: به درخواست عراقچی، علیه مذاکرات موضع گیری میکنیم تا قدرت چانه زنیاش را بالا ببریم.
حمید رسایی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با تلویزیون اینترنتی همشهری، با اشاره به فضای حاکم بر مذاکرات هستهای در سالهای گذشته؛ گفت: عراقچی به نمایندگان مجلس میگوید که از او انتقاد کنند تا بتواند در میز مذاکرات، از این فشار داخلی به عنوان ابزار چانهزنی استفاده کند و قدرت تیم مذاکرهکننده را بالا ببرد.
اگر با ایران توافق نشود جنگ حتمی است
پایگاه خبری اکسیوس نوشت که دونالد ترامپ متعهد است تا از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند. اما در درون تیم امنیت ملی او درباره بهترین راه رسیدن به این هدف، اختلاف نظر وجود دارد.
اکسیوس افزود: مقامهای آمریکایی درباره اینکه کدام مسیر موفقتر خواهد بود اختلاف نظر دارند، اما بر این باورند که در صورت نرسیدن به توافق با جمهوری اسلامی، احتمالا جنگ رخ خواهد داد.
اکسیوس همچنین از برگزاری نشستی محرمانه در «اتاق وضعیت» کاخ سفید خبر داد و نوشت: دونالد ترامپ و مقامهای ارشد آمریکا درباره مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی گفتوگو کردند.
جِیدی ونس معاون رییسجمهور، مارکو روبیو وزیر خارجه، پیت هگسث وزیر دفاع، مایک والتز مشاور امنیت ملی کاخ سفید، استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ، جان رتکلیف رییس سازمان سیا، و سایر مقامهای ارشد دولت در این نشست حضور داشتند.
مارکو روبیو و ویتکاف برای رایزنی با اروپا قبل از مذاکرات شنبه با جمهوری اسلامی به پاریس رفتند
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه پیش از برگزاری دور دوم مذاکرات با جمهوری اسلامی، برای گفتوگو درباره این مذاکرات و درگیریهای اوکراین و غزه، با مقامهای فرانسوی، عازم این کشور شدند.
در این سفر استیو ویتکاف با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه و مارکو روبیو با همتای فرانسوی خود ژان نوئل بارو دیدار و گفتوگو میکنند.
در همین ارتباط، گفتوگو میکنم با محمد منصورنژاد، عضو انجمن علمی مطالعات صلح ایران. آقای منصورنژاد، با توجه به سفر وزیر امور خارجه آمریکا و ویتکاف به فرانسه؛ در آستانه دور دوم مذاکرات تهران- واشنگتن، آیا این سفر بهمنزله احیای مجدد ۵+۱ است و یا صرفاً نوعی اطلاع رسانی به اروپا بقصد همراهی با توافقات مستقیم ایران و آمریکاست؟
بر سر غنی سازی معامله نمیکنیم
غریبآبادی معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه میگوید: ما در راه غنی سازی شهید دادهایم و نمیتوانیم آنرا وجه المصالحه قرار دهیم.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در گفتگوی ویژه خبری اظهار داشت: در هیچ کجای اساسنامۀ آژانس و NPT نیامده که کشورها حق غنی سازی اورانیوم ندارند، یا تا چه درصدی غنیسازی کنند.
برای رییس هیات مذاکره کننده، اظهارات و مواضع طرف مقابل، در میز مذاکره ملاک است. برنامه غنی سازی ایران، کاملا بومی و متکی بر تلاش جوانان است، هیچ انحرافی در مسیر غنی سازی نداشتیم.
غریبآبادی همچنین گفت: مذاکرات شنبه آینده در رم برگزار میشود. ولی در هر شرایط و در هر مکانی که مذاکرات برگزار شود؛ عمان همچنان نقش واسطه، میانجی و تسهیل کنندگی را برعهده خواهد داشت.
حملات پیدرپی آمریکا به صنعا، حوثیها زیر ضربات شدید
جنگندههای آمریکایی بار دیگر شهر صنعا، پایتخت یمن را که در کنترل حوثی هاست هدف حملات هوایی شدید خود قرار دادند.
نیروی هوایی آمریکا طی دو هفته اخیر، نیروهای جنبش انصارالله را مناطق مختلف یمن آماج حملات هوایی و بمبارانهای شدید خود قرار داده است که تاکنون تلفات و خسارات زیادی به آنها وارد شده و خبرها حاکیاست که حمله زمینی نیروهای دولتی یمن با پشتیبانی هوایی آمریکا نیز بزودی علیه نیروهای حوثی آغاز خواهد شد.
ادعای سرمایه گذاری ۱۰۰۰ میلیارد دلاری آمریکا در ایران، رؤیا و خیالات است
فریال مستوفی، رئیس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی در مورد ادعای هزار میلیاردی سرمایهگذاری آمریکا در ایران گفت: حتی یک میلیارد دلار نیز برای ما رقم بزرگی بشمار میرود، چه رسد به هزار میلیارد.
رییس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی گفت: اگر نگاهی به کشورهای پیشرفته و موفق در جذب سرمایه گذاری بیندازیم، میبینیم آنها با وجود زیرساختهای قوی، هنوز نتوانستهاند به چنین ارقامی دست پیدا کنند، حال آنکه کشور ما نه زیرساخت نرم دارد، نه زیرساخت سخت.
او افزود: صحبت از هزار میلیارد دلار سرمایه گذاری از سوی آمریکا، چیزی جز رویا و خیال پردازی نیست؛ و این مشابه ماجرای ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری از سوی چین است که چقدر در مورد آن موضوع بحث شد، در حالی که بارها تاکید کردیم چنین چیزی صحت ندارد و چین حاضر به سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری در ایران نیست، چرا که زیرساختهای لازم برای چنین سرمایهگذاریای فراهم نیست.
در این خصوص گفتوگو میکنم با آقای مهدی پازوکی، اقتصاددان. جناب پازوکی، با توجه به زیر ساختهای موجود در اقتصاد ایران، آیا انتظار این حجم از سرمایه گذاری منطقی است؟ و اقتضائات و زیر ساختهای لازم برای انجام سرمایه گذاری خارجی چیست؟
رشد اقتصادی کشور تا سال آینده همچنان نزولی خواهد بود
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس رشد اقتصادی ایران تا سال ۱۴۰۵ نزولی خواهد بود. نرخ رشد موجودی سرمایه خالص از ۳ درصد در ابتدای سال ۹۰ به یک و دو دهم درصد رسیده است.
مهدی صادقی نیارکی، نایب رئیس اتاق بازرگانی گفت: براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴، دو و نیم درصد رشد اقتصادی خواهیم داشت و سرمایه گذاری نیز به نصف رقم سال ۹۰ رسیده است.
رئیس جمهور لبنان: کارِ خلع سلاح حزبالله لبنان به خوبی پیش میرود
جوزف عون، رئیس جمهور لبنان در ارتباط با خلع سلاح حزب الله لبنان گفت: این کار به خوبی پیش میرود و نتایج آن بر روی زمین مشهود است.
جوزف عون افزود: قاطعانه هیچ الگوبرداری از تجربه حشدالشعبی عراق وجود نخواهد داشت و هیچ واحد مستقلی از نیروهای حزبالله در داخل ارتش لبنان ایجاد نخواهد شد.
حمله اسراییل به مواضع و زیرساختهای حزب الله لبنان
ارتش اسرائیل اعلام کرد: زیرساختهای حزبالله را در جنوب لبنان بشدت بمباران کرد.
به گزارش شبکه «آی۲۴» در بیانیه ارتش اسرائیل آمده است: حزبالله از زیرساختهای غیرنظامی برای اهداف تروریستی و از غیرنظامیان لبنانی بهعنوان سپر انسانی استفاده میکند. ارتش اسرائیل در مقابل هرگونه تلاش برای بازسازی یا تقویت توان نظامی حزبالله در پوشش مدنی، واکنش نشان خواهد داد.
۲۵ درصد خانوارهای ایرانی اجاره نشین هستند
مرکز آمار ایران در جدیدترین برآورد خود از وضعیت سکونت خانوارهای کشور اعلام کرد که حدود ۲۵ درصد جمعیت ایران مستاجرند، رقمی که در متن بحران اقتصادی و تورم افسار گسیخته بازار مسکن در ایران، معنایی متفاوت مییابد. اجارهنشینی در ایران مساوی با بیثباتی، اضطراب و فقر پنهان است.
در دهه ۱۳۷۰، تنها ۱۵ درصد از جمعیت کشور مستاجر بودند، اما جهش قیمت ملک و کاهش توان خرید باعث شد تا از اوایل دهه ۱۳۹۰، این رقم رو به افزایش بگذارد. بهگونهای که بر اساس گزارش سالانه مرکز آمار در سال ۱۴۰۱ حدود ۸ میلیون خانوار ایرانی در واحدهای استیجاری سکونت داشتند.
عوامل برنامه:
تهیه کننده و کارگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: صادق زیباکلام، مهدی مطهرنیا، محمد منصورنژاد، مهدی پازوکی و رحمن قهرمانپور کارشناسان این برنامه