
پاسخ استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در خاورمیانه به توییتی از عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران با واکنشهایی در رسانههای مختلف جهان مواجه شده است؛ توییتی که البته بعد از چند ساعت از سوی ویتکاف حذف شد.
دیدارنیوز: واکنش استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور ایالات متحده به توییت یکی از مقامات ایرانی در شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق)، بار دیگر توجهها را به نحوه تعامل آمریکا در پرونده هستهای ایران جلب کرده است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در توییتی نوشته بود: «دیپلماسی در گذشته مؤثر بوده و همچنان میتواند مفید باشد.»
این توییت در حمایت از تداوم مسیر دیپلماسی در پرونده هستهای ایران، با واکنشی کوتاه، اما معنادار از سوی استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در خاورمیانه، مواجه شد. ویتکاف در پاسخ به این پیام تنها یک واژه نوشت: «عالی».
به نقل از العربیه، این پاسخ مختصر، که از منظر بسیاری از ناظران بهعنوان تأییدی بر کارآمدی رویکرد دیپلماتیک تلقی شد، ساعاتی بعد از سوی ویتکاف حذف شد. اقدامی که واکنشها و گمانهزنیهای متعددی را بهدنبال داشت.
آیا حذف این پاسخ نشانهای از وجود فشارهای درونساختاری در تصمیمسازی سیاست خارجی ایالات متحده است؟ اگر این پاسخ تأییدی بر کارآمدی دیپلماسی بود، چه عاملی وادار به حذف آن شد؟
سیاست ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ همواره میان دو رویکرد متفاوت در قبال ایران در نوسان بوده است. از یک سو، تأکید بر امکان مذاکره – که در مواردی حتی در پیامهایی خطاب به آیت الله خامنهای، رهبر ایران، نیز نمود داشت و از سوی دیگر، تهدیدهای مکرر مبنی بر آمادگی برای اقدام نظامی در صورت مخالفت با درخواستهای واشینگتن.
در چنین فضایی، پاسخ «عالی» از سوی ویتکاف، بهعنوان تأییدی غیررسمی بر مسیر دیپلماسی ارزیابی شد، در حالیکه حذف آن ممکن است نشاندهنده چرخش به سمت رویکردی سختگیرانهتر یا واکنشی به فشارهای داخلی در ساختار سیاسی آمریکا باشد.