
بیماری الزایمر که با افزایش سن و زوال عقل بروز مییابد بیش از ۷۰۰ نفر را در ایران مبتلا کرده است این بیماری به عوامل مختلفی همچون استرسهای روانی، آلودگی هوا و سابقه خانوادگی و ... بستگی دارد که میتوان نقش تغذیه را از همه عوامل یاد شده، مهمتر دانست.
دیدارنیوز ـ باتوجه به روند پیر شدن جمعیت کشور که رو به افزایش بوده، آلزایمر یکی از مهمترین بیماریهایی است که با افزایش سن و زوال عقل، بروز مییابد و باید با تغذیه سالم بتوان آن را کنترل کرد.
بیماری آلزایمر شایعترین نوع دمانس با شروع تدریجی و پیشرفت مداوم است که به مرور حافظه و تواناییهای ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تاثیر قرار میدهد و فرد را در انجام وظایف روزانه زندگی با مشکل مواجه میکند.
گزارشهای انجمن آلزایمر ایران نشان میدهد، ۵۰ درصد کسانی که از این بیماران مراقبت میکنند، دچار افسردگی میشوند. به همین دلیل مراقبت باید بین اعضای خانواده تقسیم شود. در حال حاضر نیز درمان قطعی برای آلزایمر وجود ندارد به همین دلیل تمام سیاستگذاریها در این زمینه در تشخیص زودهنگام و کاهش سرعت رسیدن افراد به بیماری آلزایمر است.
براساس آمار ارائه شده، فقط سه درصد افراد بین سنین ۶۵ و ۶۹ سال مبتلا به زوال عقل هستند، اما این میزان بین سنین ۸۵ تا ۸۹ سالگی تا ۳۰ درصد افزایش مییابد.
این بیماری را اولین بار روانپزشک آلمانی به نام آلویز آلزایمر در سال ۱۹۰۶ میلادی معرفی کرد، آلزایمر اغلب بسیار دیر تشخیص داده میشود. سه چهارم مبتلایان خود از این بیماری آگاهی ندارند.
جهان ۵۰ میلیون بیمار مبتلا به آلزایمر دارد و این تعداد تا سال ۲۰۵۰ به ۱۱۵ میلیون بیمار میرسد. به طوری که در سال ۲۰۵۰ از هر ۸۵ نفر یک نفر مبتلا به آلزایمر دیده میشود.
معصومه صالحی مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران روز سه شنبه در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: روند آسیب مغز در بیماری آلزایمر از حافظه کوتاه مدت شروع میشود و سپس با درگیر شدن قسمتهای مختلف مغز، طیف وسیعی از علائم متفاوت ایجاد میشود.
وی، اختلالات شناختی، ضعف در حافظه و فراموش کردن مطالب، اختلال در زبان، اختلال در تفکر، ناتوانی در قضاوت و استدلال، اختلال در جهت یابی و آگاهی به زمان و مکان، کاهش توجه و تمرکز، آشفتگی و بی ثباتی خلق و تحریک پذیری، ترس و اضطراب و افسردگی، از دست دادن لذتها و علایق گذشته، ضعف تدریجی عواطف، شکاکی، سوءظن، بدبینی و بی اعتمادی، بی خوابی و آشفتگی خواب، تغییر تدریجی شخصیت فرد مبتلا، مخفی و انبار کردن وسایل یا خوراکی ها، کاهش تعادل فیزیکی و مهارتهای حرکتی و هماهنگی میان آنها در راه رفتن، غذاخوردن، لباس پوشیدن، استحمام، بروز رفتارهای ناپسند را از علایم آلزایمر بیان کرد.
صالحی افزود: آلزایمر یک بیماری پیش رونده و تحلیل برنده است و طول دوره بیماری از سه تا ۲۰ سال متغیر بوده و علائم بیماری به تدریج ظاهر میشوند و یکی از مشکلات عمده سلامتی است که با بالارفتن سن رواج پیدا میکند.
وی ادامه داد: در واقع آلزایمر یک نوع اختلال عملکردی مغز است که به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود، بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه است و اختلال حافظه معمولا به تدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند. در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموختههای اخیر محدود میشود، ولی به تدریج خاطرات قدیمی آسیب میبینند.
وی خاطرنشان کرد: این بیماری یکی از مشکلات عمده سلامتی است که با بالا رفتن سن رواج پیدا میکند، باید با پیروی از سبک زندگی سالم بتوان از ابتلا به آلزایمر در پیری جلوگیری کرد.
مهدی رمضانی متخصص تغذیه نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: تغذیه سالم نقش کلیدی در پیشگیری از بروز آلزایمر در میانسالی دارد و مبحثی که در این بیماری مطرح است، ذخایر آهن بوده که با مراکز حافظه و عمل فکر کردن در ارتباط هستند و افزایش آهن باعث فشردگی این مناطق در مغز میشود.
وی با اشاره به اینکه عمده این آسیب و خطرها در بافتها و سلولها مشاهده میشود، اظهار داشت: غلظت آهن معمولا در نواحی که بیماری آلزایمر در پاتولوژی دیده میشود، آشکار شده و همچنین تولید بیش از حد انواع رادیکالهای آزاد در این نواحی را موجب میشود.
رمضانی افزود: کمبود ویتامین B نیز در بروز آلزایمر نقش دارد، توصیه میشود، میوه و سبزیجات، نانها و دیگر مواد تهیه شده از غلات، سیب زمینی، حبوبات و دیگر دانهها و روغن زیتون که از منابع اصلی تامین کننده چربی است استفاده شود.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه موادی مانند توت فرنگی، و بادام زمینی خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهد، گفت: لازم است در هفته چهار عدد تخم مرغ استفاده و گوشت قرمز به میزان کم مصرف شود، مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها، رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند که این مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C , E هستند.