
با شیوع ویروس کرونا در کشور، هر روز برای مقابله با آن پیشنهادات مختلفی از سوی رسانهها و شبکههای مجازی منتشر میشود که راهکارهای گوناگونی را به مردم آموزش میدهند. به طورنمونه گفته میشود که مرکبات سرشار از ویتامین C در پیشگیری و درمان بیماری کرونا و انواع آنفولانزا بسیار موثر هستند و بعضی از پزشکان در ایران اقلامی مثل لیموترش، سیر و زنجبیل را برای افزایش ایمنی توصیه کردند، اما اکنون که هرروز بر تعداد مبتلایان اضافه میشود و قاعدتا استفاده ازاین اقلام هم بیش از سایر مواقع مورد نیاز است، با افزایش "بیسابقه" قیمت بعضی صیفیجات در روزهای اخیر روبرو شدهایم. مشاهدات میدانی خبرنگار دیدارنیوز درباره قیمت برخی از انواع میوه و صیفیجات نشان میدهد که قیمت میوه و صیفی جات در بازار با رشد خیره کنندهای مواجه شده است که نشان از بی توجهی مسئولان امر به وظایف خود دارد.
دیدارنیوز ـ هر چند سرعت شیوع کرونا در مناطق مختلف چین کاهشی شده، اما انتشار موارد جدید ابتلا به آن در کشورهای مختلف، باعث ایجاد موج جدیدی از نگرانیها در بین اصناف گوناگون شده است. تاکنون در بیش از صد کشور جهان، ابتلا به کرونا گزارش شده و پس از چین، بیشترین آمار قربانیان مربوط به ایران و ایتالیا بوده است.
با شیوع این ویروس در کشور، هر روز برای مقابله با آن پیشنهادات مختلفی از سوی رسانهها و شبکههای مجازی منتشر می شود که راهکارهای گوناگونی را به مردم آموزش میدهند. یکی از مهمترین این راهکارها بالا بردن سیستم ایمنی و دفاعی بدن است که از طریق تغذیه مناسب به دست میآید. به طور نمونه گفته میشود که مرکبات سرشار از ویتامین C در پیشگیری و درمان بیماری کرونا و انواع آنفولانزا بسیار موثر هستند و بعضی از پزشکان در ایران اقلامی مثل لیموترش، سیر و زنجبیل را برای افزایش ایمنی توصیه کردند، اما اکنون که هرروز بر تعداد مبتلایان اضافه میشود و قاعدتا استفاده ازاین اقلام هم بیش از سایر مواقع مورد نیاز است، با افزایش "بیسابقه" قیمت بعضی صیفیجات در روزهای اخیر روبرو شدهایم.
مشاهدات میدانی خبرنگار دیدارنیوز درباره قیمت برخی از انواع میوه و صیفیجات نشان میدهد که سیر کیلویی ۵۵ هزار تومان، زنجبیل کیلویی ۶۰ تا ۱۳۵ هزار تومان، لیمو ترش کیلویی ۳۰ هزار تومان، موز کیلویی ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان، پیاز کیلویی ۱۰ هزار و ۸۰۰ تومان، لیموشیرین کیلویی ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان، پرتقال درجه یک کیلویی ۸۵۰۰ تومان، پرتقال تو سرخ درجه یک کیلویی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان، سیب قرمز کیلویی ۶۶۰۰ تومان، خیار بوتهای کیلویی ۸۵۰۰ تومان و خیار گلخانه کیلویی ۷۵۰۰ تومان در خردهفروشیها به فروش میرسد.
یکی از فروشندگان بازار میوه تهران در این خصوص به خبرنگار دیدارنیوز میگوید: «برخی از میوهها به پایان عمر خود در این فصل رسیدهاند و صاحبان این مشاغل در حال پرکردن انبارهای خود از میوههای فصل جدید هستند، دلیل قسمتی از گرانیها هم به همین مسئله برمیگردد، اما دلیل دیگر به نگرانی از شیوع ویروس کرونا ربط پیدا میکند، زیرا به خاطر ترس از ابتلا همه بر سر کار خود حاضر نمیشوند، بنابراین نرخ حمل و نقل افزایش یافته و بر این مسئله تاثیر گذار بوده است.
اما اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در اینباره نظر دیگری دارد. او در گفتو گویی با خبرآنلاین گفته است که عمده دلیل اصلی برای این موضوع، اعمال قرنطینه در مبادی ورودی کشور است که پروسه ورود به داخل کشور را طولانی کرده است. وی در این رابطه به بحث گرانی بنزین هم اشاره کرده و بر این اعتقاد است که در کنار بحث شیوع بیماری کرونا باید نرخ بنزین را هم اضافه کرد که از زمان افزایش قیمت آن، برای وانت بارها دیگر صرفه ندارد، بنابراین طبیعی است که آنها هم مانند سابق در این امر ورود پیدا نمیکنند.
در کنار این مسئله، مسئولان و فعالان اتحادیههای میوه و تره بار معتقدند بازار میوه طی روزهای اخیر در رکود همراه با افزایش قیمت به سر میبرد و با وجود آنکه طبق اعلام مسئولان دولتی حدود ٣٥ هزارتن پرتقال و حدود ٢٥ هزارتن سیب درختی برای شب عید ذخیره شده، فعالان صنعت میوه معتقدند امسال با توجه به فراوانی تولید و عرضه میوه و همچنین شرایط ایجاد شده به دلیل شیوع کرونا نیازی به تنظیم بازار میوه شب عید نیست و نگرانیها به جای کمبود میوه، به سمت نگرانی از فاسد شدن تولیدات کشاورزان و باغداران معطوف شده است.
البته رکود در بازار میوه مسئله جدیدی نیست و میوه فروشیها هرساله با آن مواجه هستند، اما به نظر میرسد که امسال با توجه به نگرانیها از شیوع بیماری کرونا درباره این موضوع حساسیت بیشتری به وجود آمده است.
کمبود و گرانی برخی از کالاها پس از شیوع کرونا تنها در میوه و صیفیجات دیده نمیشود، به نظر میرسد هر کالایی که این روزها برای مردم نسبت به گذشته ـ همانند مواد ضد عفونی کننده ـ لازم و ضروری است با نایابی و گرانی قیمت روبرو است، اما مواد ضد عفونی کننده با میوه، این تفاوت را دارد که اولی را مردم با اقلام ساده و ارزان تر میتوانند مورد تهیه قرار دهند و وزارت بهداشت هم در این زمینه وارد بازار شده و بخشی از آن را تامین کرده است، اما تمام مردم نمیتوانند به سادگی برای مصرف روزانه خود میوه تهیه کنند، اضافه بر اینکه وزارت صمت در خصوص مسئله فوق واکنشی نشان نداده است و حداقل انتظاراتی را که در چنین روزهایی از این وزارتخانه میرود را جامه عمل نپوشانده است.
بدون شک برای مقابله با بیماری کرونا مردم باید بسیار جدی آن را مورد توجه قرار دهند، اما این مسئله سبب نمیشود که مسئولیتها به فراموشی سپرده شود و برای حل آن چارهای نیندیشند.