
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک نشست خبری اعلام کرد که ایران فعلا برای مذاکره با آمریکا برنامهای ندارد و اروپا باید متوجه عواقب فعالسازی مکانیسم ماشه باشد.
از پایگاه آمریکا در آلمان علیه ایران استفاده شده است
بقائی در پاسخ به سوالی درباره ادعای آلمان مبنی بر عدم پذیرش مسئولیت این کشور از استفاده شدن پایگاه رامشتاین توسط آمریکا علیه دیگر کشورها گفت: «این ادعا از لحاظ حقوقی ایراداتی دارد. حقوق بینالملل استفاده از پایگاههای کشورها توسط کشوری دیگر علیه کشورهای ثالث را رد میکند. در سالهای اخیر شاهد استفاده آمریکا از این پایگاه علیه دیگر کشورها، از جمله ایران بودیم. این ادعا از لحاظ حقوقی مخدوش است و حتی حقوقدانان آلمانی از آن انتقاد کردند.»
خروج آمریکا از یونسکو هیچ توجیهی ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره خروج آمریکا از یونسکو گفت: «به ادعای آمریکا علت این تصمیم، حمایت یونسکو از فلسطین و مخالفت با اسرائیل انجام شده است. این سومین باری است که آمریکا از یونسکو خارج میشود و ادامه یافتن روند دولت جدید آمریکا در قبال سازمانهای بینالمللی است. در این موضوع خاص، خروج آمریکا از یونسکو به علت حمایت این نهاد از فلسطین بسیار آزاردهنده است و هیچ توجیهی ندارد. بسیاری از مقامات جهانی از این توجیه انتقاد کردهاند.»
فعلا برنامهای برای گفتوگو با آمریکا نداریم
بقائی در ادامه گفت: ایران فعلا برای مذاکره با آمریکا برنامهای ندارد و هر وقت که منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران اقتضا کند، در این مورد تصمیم میگیریم و اعلام میکنیم.
غربیها در نسلکشی در غزه شریک هستند
او با بیان اینکه «کشورهای اروپایی باید نسبت به فجایعی که در حال وقوع در فلسطین اشغالی است، پاسخگو باشند»، گفت: یکی از دلایل شکلگیری روندی که به نسلکشی آشکار در غزه منتج شده است، همین برخوردهای دوگانه و رویکردهای گزینشی و ناعادلانه در قبال مسئله فلسطین است؛ اینکه شما قربانی را به جای متجاوز قرار دهید و آن را محکوم کنید، صرفاً تشویق کننده طرف متجاوز است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران تصریح کرد: کسانی که در غزه، از گرسنگی و بیماری و جراحتهای ناشی از بمبارانها کشته شدند، اعضای حماس نیستند بلکه مردم فلسطین هستند. ۶۰ هزار انسان بیگناه تا الان به کشته و ۱۵۰ هزار نفر زخمی شدند. غزه تبدیل به یک مکان غیر قابل سکونت شده است و حداقل ۴۰ سال برای آواربرداری طول میکشد، لذا شما همه مختصات لازم برای شکلگیری یک دولت را از بین میبرید و بعد ادعا میکنید که به دنبال شناسایی دولت فلسطین هستید.
بقائی در ادامه گفت: برای شکلگیری یک دولت ما نیاز به سرزمین داریم. همین اندک سرزمینی که از فلسطین تاریخی باقی مانده هم به یک سرزمین سوخته تبدیل شده است. شما به مردم نیاز دارید؛ مردمی که همگی در معرض نسلکشی هستند. به یک حکومت و به یک حاکمیت نیاز دارید که نسبت به هیچ کدام از اینها ارزشی قائل نیستید؛ بنابراین مادامی که طرفهای اروپایی رویکرد عادلانهای را در قبال مسئله فلسطین اتخاذ نکنند و یکسویه فقط از یک رژیم اشغالگر و نژادپرست حمایت کنند، ما شاهد توفیق در حل این موضوع نخواهیم بود.
طرح موضوعاتی غیرهستهای نشاندهنده سردرگمی طرف مقابل است
او در پاسخ به سوالی درباره تلاش فرانسه برای مطرح کردن موضوعاتی غیرهستهای و ایجاد ارتباط بین آن و مسئله مکانیسم ماشه گفت: «این اقدام نوعی ابزار باجخواهی است. هر مذاکرهای ۲ طرف دارد. موضوع مذاکرات ما با طرف اروپایی مشخص است. موضوع آن رفع تحریمها و هستهای است. مطرح شدن موضوعاتی غیرهستهای نشاندهنده سردرگمی طرف مقابل است. از طرفی، اکنون ملت ایران و جمهوری اسلامی ایران بسیار بیشتر از قبل مصمم هستند که از همه داراییهای خود و توانمندیهای دفاعی خود صیانت کنند.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران تأکید کرد: «برای همه روشن شد که توانمندیهای دفاعی ایران تنها چیزی است که میتواند از ایران دفاع کند. ایران به هیچ عنوان درباره این توانمندیها مذاکره نخواهد کرد.»
اظهارات ترامپ برای مصارف داخلی آمریکا مطرح میشود
او در پاسخ به سوالی درباره ادعای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا مبنی بر حق نداشتن ایران برای غنیسازی اورانیوم تصریح کرد: «اجازه دهید درباره سخنانی که برای مصارف داخلی آمریکا مطرح میشود صحبتی نکنم. موضوع ایران مشخص است و نیازی به تکرار ندارد.»
ادعاهای ضدایرانی رژیم صهیونیستی بسیار وقیحانه است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر خواسته ایران ترور مقامات آمریکایی تأکید کرد: «این فضاسازیها از هشت ماه قبل آغاز شد. هدف از این هیاهوها، وارونه جلوه دادن شرایط است. این مسئله بسیار وقیحانه است. کسانی که خود ایران را تهدید میکنند و حتی تهدیدات خود علیه ایران را عملی کردند و جمعی از شریفترین شهروندان ایران را به قتل رساندند بسیار وقیحانه است. اهداف رژیم صهیونیستی مشخص است. آنها در تلاش هستند تا مظلوم نمایی کنند.»
او افزود: «آنها به دنبال ایجاد هیاهو در فضای رسانهای آمریکا هستند. شما نمیتوانید علیه مقامات یک کشور اظهاراتی سخیف بیان کنید و انتظار داشته باشید ملت آن کشور واکنشی نشان ندهند.»
اگر قرار است ایران عضو انپیتی باقی بماند، باید از مزایای آن بهرهمند شود
بقائی در پاسخ به سوالی درباره مسئله غنیسازی اورانیوم تأکید کرد: «موضع ایران در موضوع غنیسازی توسط وزیر امور خارجه ایران اعلام شد. موضوع ساده است. اگر قرار است ایران عضو پیمان عدم اشاعه تسلیحات هستهای بماند، باید از حقوق و مزایای این عضویت بهرهمند شود. نمیتوان هم انتظار عضویت در این پیمان را داشت و هم از حقوق خود محروم شود. آینده برنامه هستهای ایران و برنامه غنیسازی اورانیوم بسیار شفاف است.»
او افزود: «در موضوع میزان خسارت وارد شده به تأسیسات هستهای ایران، منتظر نتیجه تحقیقات سازمان انرژی اتمی هستیم.»
ایران کماکان طرف موافقتنامههای پادمان است
دیپلمات ایرانی همچنین در پاسخ به سوالی درباره نحوه همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «ایران کماکان طرف موافقتنامههای پادمان است. قرار است با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی که الزامآور است، شیوهنامه تازهای را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعریف کنیم تا ببینیم چگونه میتوانیم همکاریها را ادامه دهیم. احتمالا ظرف ۲ هفته آینده یکی از مقامات آژانس از ایران دیدار خواهد کرد در آن دیدار قرار است درباره این ابعاد فنی بحث کنیم.»
تا زمانیکه حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین محقق نشود، آرامش برقرار نخواهد شد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره سیاست تهران در قبال رژیم صهیونیستی تأکید کرد: «سیاست ایران، یک سیاست اصولی است. ما رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسیم و این رژیم بر مبنای اشغال سرزمین فلسطین بنا شده است. مادامی که حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین محقق نشود در منطقه آرامش برقرار نخواهد شد.»
او افزود: «طبق گزارش سازمانهای بینالمللی، رژیم صهیونیستی اکنون ماهیتی نژادپرستانه پیدا کرده درحال ارتکاب به یک نسلکشی آشکار است. موضع ایران تغییری نکرده و یک سیاست اصولی است.»
برنامهای برای سفر رئیسجمهور به افغانستان به وزارت خارجه ابلاغ نشده است
بقائی در پاسخ به سوالی گفت: «درحال حاضر برنامهای برای سفر رئیسجمهور به افغانستان به وزارت امور خارجه ایران ابلاغ نشده است. آنچه که توسط رئیسجمهور مطرح شد، تأکید روی تداوم سیاست حسن همجواری و برادری با کشور افغانستان بود. بیان شد که در صورت شکلگیری تمهیدات متناسب، این موضوع قابل بررسی خواهد شود.»
او افزود: «موضوع به رسمیت شناختن دولت طالبان یک موضوع حاکمیتی است که کشورها براساس منافع خود درباره آن تصمیمگیری میکنند. ایران تماسها و مراودات مختلفی با افغانستان دارد و تصمیم دارد تا به این تماسها ادامه دهد. هرگاه در موضوع به رسمیت شناختن به جمعبندی برسیم، آن تصمیم اعلام خواهد شد.»
ترکیه در تلاش است نشست سازمان همکاری اسلامی هرچه سریعتر برگزار شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره ادامه یافتن جنایات رژیم صهیونیستی تأکید کرد: «تمرکز ایران روی کشورهای منطقه و مسلمان است. این کشورها از لحاظ دینی و منطقهای حس نزدیکی بیشتری با مردم مظلوم فلسطین میکنند. ایران از انجام اقدامات لازم برای کمک به مردم فلسطین دریغ نکرده و یک وظیفه بینالمللی است. به موجب منشور سازمان ملل متحد و معاهدات چهارگانه ژنو و معاهده منع نسلکشی همه دولتها وظیفه دارند برای توقف این جنایات اقدام کنند.»
او افزود: «ترکیه بهعنوان رئیس سازمان همکاری اسلامی در تلاش است تا این اجلاس هرچه سریعتر برگزار شود. تماسهای ما با عربستان بهعنوان کشور مقر و ترکیه بهعنوان رئیس دورهای این سازمان ادامه دارد.»
برای ایران و عراق، موافقتنامه ۱۹۷۵ الجزایر همچنان مبنای تعیین حدود مرزی است
بقائی در پاسخ به سوالی درباره افزایش همکاریهای بین ایران و عراق و شیوههای جدید برای انتقال زوار اربعین و استفاده از این فرصت برای مباحث مربوط به تحدید حدود مرزی تصریح کرد: «این نیازمند همکاری و هماهنگی طرفین است. بخش حقوقی وزارت امورخارجه و وزارت کشور بهصورت جدی پیگیر این موضوع هستند. برای ایران و عراق، موافقتنامه ۱۹۷۵ الجزایر همچنان مبنای تعیین حدود مرزی است. بر همین اساس، همکاران ما در بخش حقوقی وزارت امور خارجه با جدیت در حال پیگیری هستند تا این موضوع در قالب کمیتههای مرتبط با عهدنامه ۱۹۷۵ الجزایر بهصورت مؤثر و سازنده پیش برود.»
دیپلماسی همیشه یک ابزار برای صیانت از منافع ملی است
او در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: دیپلماسی همیشه یک ابزار برای صیانت از منافع ملی است و قاعدتاً وزارت امور خارجه مسئولیت دارد که با رصد تحولات و شناسایی فرصتها، هر زمان که لازم بداند، بر مبنای تصمیمگیریهایی که در سلسله مراتب تصمیمگیری کشورمان انجام میشود، از این ابزار استفاده کند.
رژیم صهیونیستی همواره آتشبس را نقض کرده است
بقائی در پاسخ به سوالی و با تاکید بر اینکه «به هیچ عنوان نمیتوان نسبت به پایبندی رژیم صهیونیستی به قول و قرارهایی که میگذارد، اطمینان حاصل کرد»، گفت: همه مواردی که تاکنون و در طول این هشت دهه، آتشبس ایجاد شده، بعد از آن، آتشبس از سوی این رژیم نقض شده است؛ بنابراین آن چیزی که در رابطه با رژیم صهیونیستی و هر طرف طمعکار دیگری نسبت به آب و خاک ایران، برای ما اطمینانبخش است، توانمندی دفاعی و نظامی خودمان است که قطعاً هر متجاوزی را از تکرار تجاوزات خود پشیمان خواهد کرد.
روبیو بافتههای تخیلی خود را بهعنوان حقیقت و خبر منتشر میکند
سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره ادعای «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر درخواست کمک ایران از روسیه، چین و کره شمالی در طول جنگ تحمیلی تصریح کرد: «واقعیت این است که قرار نیست درباره هر ادعای ساختگی یا حرف بیربطی واکنش نشان دهیم. وی قوه تخیل بسیار قوی دارد و بافتههای تخیلی خود را بهعنوان حقیقت و خبر منتشر میکند.»
رژیمی که بهدنبال نابودی ساکنین اصلی فلسطین است، محتوم به شکست است
او در پاسخ به سوال دیگری گفت: «موضع ایران در قبال فلسطین بسیار روشن است. ایران از هیچ کوششی برای حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین دریغ نکرده است. این حق، در حقوق بینالملل به رسمیت شناخته شده و همه کشورها تعهد دارند تا به تشکیل دولت فلسطین کمک کنند. ایران کشوری است که از مدتها قبل طرحی مبنی بر برگزاری یک همه پرسی در فلسطین را مطرح کرده است. طرحهای مطرح شده برای مظلومنمایی رژیم صهیونیستی با این طرح مغایرت دارد. رژیمی که بهدنبال نابودی ساکنین اصلی فلسطین است، محتوم به شکست است.»
بالغ بر ۱۵۰ صفحه سند از جنایات رژیم صهیونیستی را در سازمان ملل ثبت کردهایم
بقائی در پاسخ به سوالی درباره شکایت حقوقی ایران از رژیم صهیونیستی و آمریکا گفت: «اولین مرحله برای چنین موضوعی، مستندسازی جنایات و ثبت مستندات مربوط به تخلفات و جنایات بینالمللی صورتگرفته است. ما این کار را از همان روزی که تجاوز رژیم صهیونیستی آغاز شد، انجام دادهایم. بالغ بر ۱۵۰ صفحه سند؛ حداقل بهعنوان مکاتبات و نه ضمائم آن که بسیار بیشتر است، در سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای مربوطه ثبت کردهایم.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تأکید کرد: «کمیتهای در معاونت حقوقی ریاستجمهوری ایجاد شده که وزارت امور خارجه، از طریق بخش حقوق بینالملل خود، در آن عضویت و نقش فعال دارد. ما این موضوع را بهصورت جدی پیگیری میکنیم. موضوع شناسایی مبانی صلاحیتی و سایر ابعاد حقوقی نیز بهصورت کاملاً جدی در دستور کار ما قرار دارد.»
استانبول، انتخاب ما بود
او در پاسخ به سوالی درباره علت انتخاب استانبول بهعنوان محل برگزاری مذاکرات ایران و اروپا گفت: «ما ترجیح دادیم که نشست ایران و سه کشور اروپایی در استانبول برگزار شود.»
قرار نیست مذاکره ابزاری برای زورگویی و ارعاب طرف مقابل باشد
بقائی در پاسخ به سوالی درباره شروط ایران برای از سرگیری مذاکرات ایران و آمریکا و نیاز دریافت ضمانتی از سوی آمریکا مبنی بر عدم حمله این کشور به ایران تصریح کرد: «بزرگترین عامل تضمین کننده، قدرت ایران است. آمریکا علاوهبر ارتکاب به یک جنایت بینالمللی، ضربه شدیدی به اصل دیپلماسی و مذاکره وارد کرد. این مسئله را نباید دست کم گرفت. اینکه هنگامی که ۲ کشور برای ادامه دادن مذاکرات توافق کردند، طرف دیگر نایب خود را برای تجاوز به کشور دیگر تشویق کند بیسابقه است.»
او افزود: «حمله به تأسیسات هستهای ایران که تحت نظارت ۲۴ ساعته آژانس بود نیز غیرقابل قبول است. هیچ توجیهی برای انجام این حمله وجود ندارد.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: نکتهای که مذاکرهکنندگان ما تاکید کردند این است که شرط هر مذاکرهای تغییر رفتار و نگاه نسبت به اصل مذاکره است. قرار نیست مذاکره یا دیپلماسی یک ابزاری برای زورگویی و ارعاب طرف مقابل باشد. مادامی که ما اطمینان حاصل کنیم که مصالح و منافع ما از طریق مذاکره تامین میشود، حتما در استفاده از دیپلماسی درنگ نخواهیم کرد.
تحولات قفقاز باید توسط کشورهای منطقه حل و فصل شود
بقائی در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی از مقامات آمریکایی برای خواست این کشور برای اجاره کریدور موسوم به کریدور زنگزور گفت: «دیگر کشورها این ادعا را رد کردهاند. چنین چیزی را به مصلحت منطقه نمیدانیم و اعتقاد داریم که تحولات قفقاز باید توسط کشورهای منطقه حل و فصل شود.»
مجازات اعدام در ایران برای شدیدترین جنایات تعیین شده است
او در پاسخ به سوالی گفت: «دیدگاه کشورها به مجازات اعدام متفاوت است. موضوع تعیین مجازات و نحوه اجرای آن برعهده کشورهاست که براساس مواضع قانونی خود تصمیم گیری میشود. مجازات اعدام در ایران برای شدیدترین جنایات تعیین شده است. تلاش قوه قضاییه ایران این است که این موارد را به جرایم خیلی شدید محدود کند.»
جلسه سهجانبه ایران، چین و روسیه بر موضوع هستهای متمرکز بود
بقائی همچنین گفت: جلسه سهجانبه ایران، چین و روسیه بر موضوع هستهای، قطعنامه ۲۲۳۱ و مباحثی که از جمله تهدیدهای مطرحشده درباره سازوکار موسوم به ماشه مربوط میشود، متمرکز بود. بنابراین، اساساً در این جلسه قرار نبود درباره سایر موضوعات گفتوگویی صورت گیرد.
موضوع آرش و حقابه در حل پیگیری است
سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره حقابه هیرمند و میدان گازی آرش تصریح کرد: «در هر نشست و گفتوگویی با طرف افغانستانی این مسئله مطرح میشود. مسئله میدان گازی آرش نیز به صورت مستمر درحال پیگیری است.»
موضوع ایران باید از دستور کار شورای امنیت سازمان ملل خارج شود
بقائی در پایان گفت: اگر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل مجدداً علیه ایران اعمال شود، حتماً واکنش ما انجام خواهد شد. اصولاً هیچ مبنای حقوقی برای بازگرداندن این تحریمها وجود ندارد. تاکید ایران این است که در موعد مقرر، موضوع ایران از دستورکار شورای امنیت سازمان ملل متحد باید خارج شود و هر چیزی غیر از این از نظر ما غیرقابل پذیرش است.