
غلامعلی رجایی، تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه پزشکیان هیچ موضع مستقلی درباره مذاکرات تاکنون نداشته و بیشتر شبیه مرحوم رئیسی عمل میکند، گفت: نامه ترامپ خطاب به رهبر انقلاب و پاسخ به آن نامه و همچنین نامهای که برای پوتین ارسال شد، نشان میدهد دولت در مذاکرات نقشی ندارد.
دیدارنیوز: یک تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: پیروزی یا شکست مذاکرات پای دولت نوشته نمیشود، اگر نکتهای هم بخواهد پای دولت نوشته شود این است که چرا رئیس جمهور از قبل دیدگاه و برنامه روشنی برای مذاکرات نداشت که براساس آن برود و از رهبر انقلاب مجوز برای مذاکره بگیرد.
مذاکرات ایران و آمریکا وارد مرحله گفتوگوهای کارشناسی شد و دو طرف روی کلیات با هم توافق کردند. دولت مسعود پزشکیان از روزی که سکان امور اجرایی کشور را به دست گرفت، از هر فرصتی برای ارسال پالس به واشنگتن برای از سرگیری مذاکرات استفاده میکرد که همین رویکرد انتقادهایی را به ویژه از جانب تندروها به دنبال داشت، اما از زمانی که مذاکرات عمان آغاز شد، اگر نگوییم دولت پزشکیان بیشتر تماشاچی بوده، به واقع همچون بازیکنی عمل کرده که مسئولیت بخشی از زمین مسابقه را برعهده گرفته و تلاش میکند در همان بخش وظیفه خود را ایفا کند؛ این نقش کاملا متفاوت از آن نقشی بود که دولت سیدابراهیم رئیسی، حسن روحانی و محمود احمدی نژاد داشتند و به عنوان بازیگر اصلی و محوری میدان مذاکرات عمل میکردند.
غلامعلی رجایی در گفتوگو با نامه نیوز درباره تأثیرپذیری دولت از شکست یا موفقیت مذاکرات گفت: نامه ترامپ خطاب به رهبر انقلاب و پاسخ به آن نامه و همچنین نامهای که برای پوتین ارسال شد، نشان میدهد دولت در مذاکرات نقشی ندارد و فقط عضوی از دولت در قالب نمایندگی نظام حرکت میکند، البته دولت را نیز در جریان اقدامات خود قرار میدهد.
وی افزود: اگر نگوییم دولت در مذاکرات نقش تماشاچی و موید را برعهده دارد، میتوان گفت «نقش دولت دست دوم است» بنابراین پیروزی یا شکست مذاکرات پای دولت نوشته نمیشود. البته معتقدم دولت در این زمینه نمره خوبی نگرفت، چون انتظار بود دولت مسئولیت بیشتری قبول کند و همچون دولت احمدی نژاد و حسن روحانی نقش اول را در جریان مذاکرات ایفا کند.
فعال سیاسی یادآور شد: پزشکیان هیچ موضع مستقلی درباره مذاکرات تاکنون نداشته و بیشتر شبیه مرحوم ابراهیم رئیسی عمل میکند. اگر نکتهای هم بخواهد پای دولت نوشته شود این است که چرا رئیس جمهور از قبل دیدگاه و برنامه روشنی برای مذاکرات نداشت که براساس آن برود و از رهبر انقلاب مجوز برای مذاکره بگیرد.
وی درباره تأثیر کنارکشیدن دولت از جریان مذاکرات بر کنترل رفتارهای ضدمذاکراتی تندروها به ویژه نیروهای سعید جلیلی افزود: وقتی نظام تصمیم برای مذاکره میگیرد دولت مجری است بنابراین مخالفان مذاکره تا حدی میتوانند حرف بزنند یا اقدام کنند والا توبیخ میشوند بنابراین اگر افراطیها و پایداریچیها علیه موضع و عمل دولت در جریان مذاکرات قصد اقدامی داشتند، رئیس جمهور میتوانست همچون جلسه رأی اعتماد اعلام کند «دیدگاه یا جهت حرکتش را در مذاکره با رهبر انقلاب هماهنگ کرده است». در جریان جلسه رأی اعتماد به وزرا، مجلس به ۴ یا ۵ وزیر نمیخواست رأی دهد، اما با این جمله پزشکیان همه وزرا رأی اعتماد گرفتند.
رجایی گفت: هر چقدر هم دولت بخواهد برای کنترل و آرام نگه داشتن تندروها از مسئولیتهای خود کوتاه بیاید، معتقدم اتفاق مثبتی نمیافتد. پزشکیان باید از همین الان خود را آماده کند، چون تندروها از خجالت دولت او درخواهند آمد و کاری میکنند که امسال ۲ یا ۳ وزیر خودشان استعفا دهند یا دولت مجبور شود آنها را کنار بگذارد.