
اتحادیه اروپا مدعی شد که ۷ فرد و ۲ نهاد ایرانی را به دلیل آنچه که «بازداشت خودسرانه شهروندان اروپا» خوانده، تحریم کرده است.
دیدارنیوز: وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه تحریمهایی را علیه ۷ فرد و ۲ نهاد ایرانی با ادعای نقش آنها در بازداشت شهروندان این اتحادیه تصویب کردند؛ اتحادیه اروپا این اقدام ایران را یک «سیاست گروگانگیری تحت حمایت دولت» میداند.
بر اساس بیانیه منتشر شده توسط شورای اروپا، ۷ فرد و ۲ نهاد ایرانی که «مسئول نقض جدی حقوق بشر» در ایران هستند و از اختیارات قوه قضائیه به عنوان ابزاری برای بازداشت خودسرانه استفاده میکنند، تحریم شدند.
در همین راستا، این اتحادیه، زندان مرکزی شیراز واقع در استان فارس و شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز را تحریم کرد.
اتحادیه اروپا همچنین تدابیر محدودکنندهای را علیه هدایت فرزادی، رئیس زندان اوین و مهدی نعمتی، رئیس اداره حفاظت و اطلاعات زندانهای فارس به اجرا گذاشت.
این اتحادیه اعلام کرد که فرزادی «مسئول مستقیم نقض شدید حقوق بشر زندانیان سیاسی بویژه محدود کردن حقوق آنها برای ارتباط و ملاقات همچنین دستور خودسرانه برای زندانی کردن در سلولهای انفرادی» بوده است.
این تصمیم از آن رو اتخاذ شده که در سالهای اخیر، نیروهای امنیتی ایران دهها تبعه غیرایرانی از جمله شهروندان دوتابعیتی را عمدتاً به اتهامات امنیتی از جمله جاسوسی دستگیر کردهاند که به گفته دیپلماتها در میان آنها دستکم ۲۰ شهروند اروپایی حضور دارند.
به این ترتیب، اقدامات محدودکننده این اتحادیه (از جمله مسدود کردن داراییها، ممنوعیت سفر به اتحادیه اروپا و ممنوعیت در دسترس قرار دادن وجوه یا منابع اقتصادی برای افراد فهرست شده) اکنون در مجموع برای ۲۳۲ فرد و ۴۴ نهاد اعمال میشود. ممنوعیت صادرات تجهیزاتی که ممکن است برای سرکوب داخلی مورد استفاده قرار گیرند و تجهیزات نظارت بر مخابرات به ایران نیز از دیگر تدابیر اتخاذ شده از سوی این اتحادیه است.
یکی از دیپلماتهای ارشد اتحادیه در این باره میگوید: «باید علیه سیاستی که مردم را در خیابانها دستگیر میکنند و به زندان میاندازند تا از این مسیر امتیازی از برخی کشورهای اروپایی بگیرند، اقدام کرد. به همین دلیل است که ما هم وارد عمل شدیم.»
در بیانیه امروز بار دیگر تاکید شده است که «اتحادیه اروپا بشدت نگران رویه آزاردهنده ایران در بازداشت خودسرانه اتباع دیگر کشورها و دوتابعیتیهای اتحادیه به دلایل جعلی، با هدف دستیابی به دستاوردهای سیاسی است».
بیانیه همچنین به این موضوع اشاره دارد که سال گذشته، افزایش چشمگیری در تعداد اعدامها از جمله اعدام زنان و افراد متعلق به اقلیتهای قومی و مذهبی همچنین یک شهروند اروپایی دیده شده است.
اتحادیه به این موضوع نیز اشاره دارد که در ایران «آزادی عقیده و بیان، آزادی مذهب همچنین آزادی تجمع بطور فزایندهای محدود شده و اقدامات تهدیدآمیزی علیه مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران و مخالفان سیاسی اتخاذ شده است».
بیانیه در پایان، بار دیگر حمایت خود را از آرمان مردم ایران برای آیندهای که در آن حقوق بشر و آزادیهای اساسی آنها محترم شمرده شود، محافظت شود و محقق شود، ابراز میدارد».
کایا کالاس: ما نمیخواهیم ایران به سلاح هستهای دست یابد
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز عصر دوشنبه در جریان یک نشست خبری تاکید کرد که «ما نمیخواهیم ایران به سلاح هستهای دست یابد».
کالاس همچنین به نقش تروئیکای اروپا در مذاکرات پیشرو در رم اشاره کرد و گفت: «ما در نتیجه مذاکراتی که داشتیم، درنهایت امروز تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کردیم. با این وجود در موضوع مذاکرات پیشرو، اتحادیه اروپا با سه کشوراروپایی و همینطور آمریکا در تماس است.»
علاوه بر مصوبه امروز، در ماههای اخیر ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا مواضع خود را علیه پیشرفت برنامه هستهای تهران و کمکهای نظامی این کشور به روسیه تشدید کردهاند.
اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۱ میلادی تحریمهایی را علیه ایران به دلیل نقض حقوق بشر اعمال کرد. این اقدامات محدودکننده از آن زمان هر سال تمدید شده است.
اتحادیه اروپا از اکتبر ۲۰۲۲ میلادی نیز به دلیل بدتر شدن شرایط حقوق بشر در ایران، با اجرای ۱۰ بسته تحریمی، اقدامات محدودکننده خود را علیه تهران به میزان قابل توجهی تشدید کرده است.