
علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل در میان شعلهور شدن آتش جنگ در خاورمیانه و احتمال اقدامات آمریکا و اسرائیل علیه ایران میگوید که در صورت این حمله، منطقه به آتش کشیده خواهد شد و ایران باید به سمت سیاست انعطافپذیر و مذاکره مستقیم با اروپا و آمریکا برود.
دیدارنیوز: کار به جایی رسیده که رئیس جمهور آمریکا هر هفته حداقل یکبار حرف از بمباران ایران میزند؛ اما احتمال حمله به ایران چقدر است؟
غرب تلاش میکند که ایران را پای میز مذاکره بنشاند و جنگ با ایران سودی برایش ندارد. علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل عقیده دارد که احتمال حمله نظامی به ایران ضعیف است.
در ادامه بخشی از صحبتهای علی بیگدلی، استاد بازنشسته روابط بینالملل دانشگاه شهید بهشتی با تجارت نیوز را میخوانید:
در ارتباط با آمریکا و مخصوصاً با آمدن ترامپ، مقداری وضعیتمان تفاوت میکند. آمریکا خیلی تمایل ندارد که با ما بجنگد. چون جنگ با ما خیلی جنگ آسانی نیست. عرض کردم که این منطقه باید به سمت کاهش تنش حرکت کند تا قابلیت دریافت سرمایهگذاری خارجی را داشته باشد؛ بنابراین به نظر نمیرسد که ترامپ علی رغم همه هیاهو و جنجالی که راه انداخته خواهان این باشد که جنگی در منطقه اتفاق بیافتد.
حتی در مورد اسرائیل هم همین نظر را دارند. اگر چه ایران از مدتی قبل تحت فشار عجیب و غریب رسانهای قرار گرفته و ترامپ هم اعلام کرد که ما بمبهای سنگرشکن را به اسرائیل تحویل دادیم، بیشتر ترساندن ایران و فشار بر ایران است که ایران را پای میز مذاکره بنشانند.
احتمال جنگ را ضعیف میدانم
من احتمال جنگ را خیلی ضعیف میدانم. حمله کردن به ایران کار بسیار بسیار اشتباهی است که میتواند خاورمیانه را به آتش بکشد. اگر ایران مورد حمله مشترک آمریکا و اسرائیل قرار بگیرد، ممکن است که به شیخنشینهای خلیج فارس و حتی منابع نفتی اسرائیل حمله کند که کار خیلی خطرناک خواهد شد؛ بنابراین هدف ترامپ این است که بتواند از طریق مذاکره مشکلاتش را با ایران حل کند و مهم ایران است که در چه مسیری قدم برخواهد داشت.
تصمیم در مورد چگونگی مذاکرات طبق قانون اساسی در اختیار رهبری است. به نظرم میرسد که ما در ارتباط با FATF به نقطه مطلوبی داریم میرسیم. یعنی مجمع دارد این را کاملاً تصویب میکند و طبق گزارشهای محرمانهای که من نگاه کردم، فشار رئیسجمهور بر مجمع با نظر موافق رهبری حکایت از این میکند که FATF آن ذخایر مطالبات ما را از کشورهایی مانند هند و عراق و کره و اینها دریافت میکنیم، ولی مشکل ما را از جهت تجارت بینالمللی حل نخواهد کرد؛ بنابراین باز هم تکرار میکنم که احتمال حمله نظامی حتی توسط اسرائیل مقداری بعید به نظر میرسد و کار اشتباهی است. اگر دست به اقدام نظامی علیه ایران بزنند کار بسیار اشتباهی میکنند. منتهی از این طرف هم ایران باید به سمت سیاست انعطافپذیر برود و تن به مذاکره مستقیم هم با اتحادیه اروپا که کار سهل و آسانی است و هم با آمریکاییها بدهد.