
اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره ارسال نامهای به آیت الله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با واکنشهای زیادی در ایران مواجه شده است.
دیدارنیوز: اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز که گزیدهای از آن روز جمعه هفتم مارس (۱۷ اسفند) پخش شد، با واکنشهای اولیه در ایران مواجه شد. دونالد ترامپ در این مصاحبه گفت که خواستار مذاکره درباره برنامه هستهای ایران است و نامهای برای آیت الله خامنهای، رهبر ایران فرستاده است.
هنوز مشخص نیست که رهبر انقلاب به پیشنهاد مذاکره با آمریکا چه واکنشی نشان خواهد داد، اما به گزارش رسانههای داخلی ایران، او قرار است روز شنبه هشتم مارس (۱۸ اسفند) «طبق روال سالهای گذشته» با «کارگزاران نظام» دیدار و سخنرانی کند؛ بنابراین احتمال دارد که درباره این موضوع نیز نظر خود را بیان کند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل روز جمعه هفتم مارس (۱۷ اسفند) در پاسخ به سوال رسانهها درباره نامه دونالد ترامپ به رهبر ایران، چنین موضوعی را تکذیب کرد. سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل صراحتا اعلام کرد که «تاکنون چنین نامهای را دریافت نکردهایم.»
پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و پیش از ورودش به کاخ سفید، گزارشهایی درباره دیدار ایلان ماسک، مدیر وزارت کارآمدی دولت دوم ترامپ با ایروانی در مکانی محرمانه در نیویورک مطرح شده بود، ادعایی که این مقام ایرانی آن را نیز پیشتر تکذیب کرده و مقام آمریکایی نیز درباره آن سکوت اختیار کرد.
ترامپ در مصاحبه خود گفته بود که این نامه را روز چهارشنبه ارسال کرده است.
در همین حال، خبرگزاری فرانسه روز جمعه مصاحبهای با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران منتشر کرد که دقیقا مشخص نیست که قبل یا بعد از انتشار اظهارات ترامپ انجام شده است. بر اساس این گزارش، عراقچی در حاشیه نشست اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، بدون اشاره رسمی به ارسال نامه ترامپ به آیت الله خامنهای، اظهار داشت: «برنامه هستهای ایران از طریق عملیات نظامی قابل نابودی نیست».
او در گفتگو با خبرگزاری فرانسه افزود: «این فناوری است که به آن دست یافتهایم، فناوری در ذهنهاست و نمیتوان آن را بمباران کرد.»
عراقچی گفت: «تاسیسات هستهای ایران در نقاط مختلف کشور پراکنده و کاملا محافظت شدهاند و مطمئنیم که نمیتوان آنها را نابود کرد.»
ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز با انتشار متنی به ادعای ارسال نامه از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به ایران واکنش نشان داد. او در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از اصل و محتوای نامه ترامپ خبری ندارم، اما آنچه مسلّم است جمهوری اسلامی تحت فشار مذاکره نمیکند، از حقوق ملت ایران کوتاه نمیآید، گاو شیرده نخواهد شد و زیر بار زور هم نمیرود.»
نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی نوشت: «الگوی ترامپ در سیاست خارجی؛ شعار، تهدید، اقدام موقت و عقبنشینی! درباره ایران: اول گفت برخورد نمیخواهد، بعد فشار حداکثری را امضا کرد، سپس تحریمهای جدید را اجرا کرد و حالا از ارسال نامه به رهبری و دعوت به مذاکره میگوید! نمایش تکراری آمریکا.»
خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران نیز در مطلبی با عنوان «نامه لازم نیست؛ توافق آماده است!» نوشت: «این نامه به دلایل مختلف، بیش از هر چیز یک عملیات روانی است و نه یک اقدام صادقانه سیاسی.»
مواضع قبلی رهبر انقلاب در خصوص مذاکره چیست؟
آیت الله خامنهای پیشتر در تاریخ هفتم فوریه (۱۹ بهمن) مذاکره با آمریکا در خصوص برنامه هستهای و رفع تحریمها علیه ایران را رد کرده بود. رهبر جمهوری اسلامی در آن زمان با بیان اینکه «مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد»، گفت: «اینجور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نخیر، از مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی حل نمیشود.»
رهبر ایران که در جمع فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی صحبت میکرد، گفت: «با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست».
این اظهارات آقای خامنهای پس از آن مطرح شد که ترامپ روز ۱۷ بهمن برای مذاکرات هستهای با تهران اعلام آمادگی کرده بود.
سیاستمداران ایرانی در مورد تحمل درد ناشی از فشارهای آمریکا سخنان سختی گفتهاند. در جریان مباحثات مجلس درباره استیضاح عبدالناصر همتی، پزشکیان از وزیر اقتصاد خود دفاع کرد و گفت که ایران در حال حاضر در وسط «جنگ تمامعیار» با ایالات متحده است و مدعی شد که جنگ ایران و عراق در مقایسه با الان هیچ چیز نبوده است.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران روز ۱۲ اسفند در جریان جلسه مجلس گفت که «نظر بنده این بود که مذاکره [با آمریکا]بهتر است. رهبری گفتند ما با آمریکا گفتگو نمیکنیم. من هم آمدم گفتم با آمریکا گفتگو نمیکنیم، تمام شد رفت.»
واکنش مقام سازمان ملل
سخنگوی سازمان ملل جمعه شب به وقت محلی با ارسال بیانیهای به خبرنگاران درباره سوالات در خصوص نامه ترامپ به رهبر ایران در خصوص مذاکرات هستهای گفت: «به عنوان یک اصل، ما مجدداً تاکید میکنیم که دیپلماسی بهترین راه برای تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران است. در این راستا، ما از همه تلاشهای دیپلماتیک برای رسیدن به این هدف استقبال میکنیم.»