تیتر امروز

نامه مستقیمم غیرمستقیم به دستت خواهد رسید
افاضات اضافه

نامه مستقیمم غیرمستقیم به دستت خواهد رسید

عوام‌الملک پس از نامه‌های متعدد به حضرت مسعود و عدم دریافت پاسخ، این بار مسیر جدیدی را امتحان کرده که کاملا جوابگو و موفق خواهد بود؛ او قرار است نامه‌های مستقیمش را به شکل غیرمستقیم بفرستد تا...
سال بازگشت بزرگ و سقوط باورنکردنی/ ترامپ چطور برگشت و دلیل رفتن اسد چه بود؟
ویژه برنامه نوروزی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی؛ بررسی مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳ (قسمت چهارم)

سال بازگشت بزرگ و سقوط باورنکردنی/ ترامپ چطور برگشت و دلیل رفتن اسد چه بود؟

این چهارمین قسمت از ویژه برنامه نوروزی ۱۴۰۴ دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی است که به بررسی مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳ می‌پردازد. در این برنامه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید آمریکا و سقوط بشار...
آمار‌های پزشکیان نشان داد که دولت آه در بساط ندارد

آیا اقتصاد ایران به مرز ورشکستگی رسیده است؟

مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاددان درباره آمار ارائه شده توسط مسعود پزشکیان در روز استیضاح و مساله ورشکستگی اقتصاد گفت: ورشکستگی در اقتصاد معنای دیگری به جز همین مواردی که پزشکیان در مجلس بیان کرد اساسا ندارد. من بار‌ها پیش از این نیز گفته بودم که بعد از ۷ سال تشدید تحریم‌ها، از بعد سال ۱۳۹۷ به این سو و با استقرار دولت رئیسی، و به خصوص خود دولت رئیسی، هر چه منابع موجود بود همه آن را صرف کردند.

کد خبر: ۱۸۱۲۲۴
۱۱:۵۸ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۳

آیا اقتصاد ایران به مرز ورشکستگی رسیده است؟

دیدارنیوز: مساله مهم بودجه ۱۴۰۴ است که امکان تحقق آن کمتر نیز شده است. این بودجه را زمانی دولت نوشت که هنوز ترامپ در قدرت مستقر نشده بود و هنوز این تحولات در منطقه رخ نداده بود و به نظر می‌رسد که مجلس نیز که می‌دانست و آگاه بود که ترامپ برگشته، اما ابدا انگار نه انگار که تحولی رخ داده و با همان روند و پیش بینی‌های سابق، بودجه را نوشتند که این بدان معناست که اگر مشکل تحریم را نتوانند حل کنند و فشار حداکثری ترامپ محقق شود، امکان تحقق بودجه ۱۴۰۴ زیر ۵۰ درصد خواهد بود.

استیضاح عبدالناصر همتی در شرایطی به ایستگاه آخر و عزل وزیر رسید که سخنان مسعود پزشکیان در این جلسه فارغ از موضوع استیضاح با واکنش‌های بسیاری رو به رو شد.

بنابر اظهارات مسعود پزشکیان، دولت چهاردهم درحالی سکان هدایت بخش اجرایی را در دست گرفت که تنها وزارت بهداشت ۹۰ همت، وزارت راه ۱۲۰ همت و تامین اجتماعی ۱۳۹ همت بدهی انباشته داشتند.

علاوه بر آن همتی معتقد بود زمانی که وزارت اقتصاد را عهده دار شد، تورم در حدود ۴۰ درصد، کسری بودجه ۳۰ درصد و بیکاری در حدود ۱۳ درصد بوده‌است. با این حال در مدت چندماهه اخیر توانسته بود، بدهی‎‌های دولت قبلی را مدیریت کرده و علاوه بر بهبود تراز تجاری، رشد تورم و سقوط بازار سرمایه را کنترل کند.

آمار‌های نگران کننده درباره شرایط اقتصادی دولت

به نقل از آمار‌های بانک مرکزی، البته به نظر می‌رسد که آمار‌های پزشکیان نه تنها درست بوده بلکه فقط بخشی از فاجعه را نشان می‌دهد. بنا بر آمار‌های بانک مرکزی در ماه‌های پایانی دولت سیزدهم، میزان بدهی دولت به شبکه بانکی افزایش شدیدی داشته و تا پایان تیر ماه به ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

علاوه بر این، میزان بدهی دولت به بانک مرکزی نیز در همین دوره به ۴۹۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. در مقایسه با آغاز دولت سیزدهم که این ارقام به ترتیب ۶۴۴ هزار میلیارد تومان و ۲۰۱ هزار میلیارد تومان بودند، این آمار‌ها نشان‌دهنده رشد ۱۴۸ درصدی بدهی دولت به بانک‌ها و افزایش ۱۲۸ درصدی بدهی آن به بانک مرکزی طی کمتر از سه سال است.

مساله این است که رشد شدید این بدهی‌ها، دولت مسعود پزشکیان را با فشار مالی سنگینی روبه‌رو کرده و روند مدیریت اقتصادی کشور را دشوارتر ساخته است.

در همین حال مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاددان درباره آمار ارائه شده توسط مسعود پزشکیان در روز استیضاح و مساله ورشکستگی اقتصاد به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «ورشکستگی در اقتصاد معنای دیگری به جز همین مواردی که پزشکیان در مجلس بیان کرد اساسا ندارد. من بار‌ها پیش از این نیز گفته بودم که بعد از ۷ سال تشدید تحریم‌ها، از بعد سال ۱۳۹۷ به این سو و با استقرار دولت رئیسی، و به خصوص خود دولت رئیسی، هر چه منابع موجود بود همه آن را صرف کردند بلکه بتوانند این منابع را جایگزین درآمد‌های حذف شده نفتی در کشور کنند؛ بنابراین اکنون دولت پزشکیان نه تنها با یک خزانه کاملا خالی مواجه است و یکسری مطالبات و اوراق قرضه نیز وجود دارد که سررسید آنان در این سال‌ها فراخواهد رسید، بلکه تازه رسیده به مرحله‌ای که با ترامپی مواجه می‌شود که این بار شاید حتی سخت‌تر از سال ۱۳۹۷ بخواهد تحریم‌ها را تشدید کند و اینگونه که خودش ادعا کرده قصد و دورخیز دولت تازه آمریکا این است که صادرات نفت ایران را به ۱۰۰ هزار بشکه برساند و اگر وضعیت به این مرحله برسد شرایط بسیار بسیار دشوارتری برای ایران پیش رو است، چنان که باید توجه داشت هم اکنون نیز آمار‌های آقای پزشکیان نشان می‌دهد که دولت آه در بساط ندارد تا نیاز‌ها و مطالبات کشور را تامین کند.»

آیا اقتصاد ایران به مرز ورشکستگی رسیده است؟

بحران‌های چندگانه دولت از بودجه تا بنزین

این اقتصاددان در ادامه نیز به بحران‌های موجود در تحقق بودجه سال ۱۴۰۴ اشاره کرده و می‌گوید: «مساله دیگر نیز بودجه ۱۴۰۴ است که امکان تحقق آن کمتر نیز شده است. این بودجه را زمانی دولت نوشت که هنوز ترامپ در قدرت مستقر نشده بود و هنوز این تحولات در منطقه رخ نداده بود و به نظر می‌رسد که مجلس نیز که می‌دانست و آگاه بود که ترامپ برگشته، اما ابدا انگار نه انگار که تحولی رخ داده و با همان روند و پیش بینی‌های سابق، بودجه را نوشتند که این بدان معناست که اگر مشکل تحریم را نتوانند حل کنند و فشار حداکثری ترامپ محقق شود، امکان تحقق بودجه ۱۴۰۴ زیر ۵۰ درصد خواهد بود.»

افقه همچنین با توجه به موضوع حامل‌های سوخت و اصلاح قیمت بنزین و تبعات آن می‌گوید: «مساله دیگر نیز بنزین و حامل‌های سوخت است که مشخص است دولت زمانی که درآمدهایش در بودجه حذف شود سراغ هر چیزی می‌رود؛ اما بالاخره تاکنون جرات نکرده که به سراغ مساله بنزین برود، اما باز هم می‌داند با توجه به افزایش روز به روز و افزون شدن نارضایتی‌ها و با مشکلاتی که پیش رو دارد به سراغ این مساله نخواهد رفت. اساسا دست زدن به قیمت بنزین، در شرایط فعلی می‌تواند برای دولت یک چالش عظیم اجتماعی ایجاد کند که بعید می‌دانم دولت پزشکیان نیز با توجه به بحران‌های چندگانه فعلی به این سادگی تن به افزایش قیمت بنزین یا اصلاح آن بدهد.»

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی : ۰
غیر قابل انتشار : ۰
محمدعلی محمدی(م.ریحان)
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
0
0
سوال القایی است.
ورشکستگی اقتصاد ملی امری کیفی است.
مدتهاست مردم احساس ورشکستگی اقتصاد ملی را دارند.
پس باید پذیرفت که این امر اتفاق افتاده و صحبت از عفب انداختن آن بی معنی است.
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی