
شبکه یورونیوز گزارش داد که دهها هزار نفر روز یکشنبه در استادیوم بیروت گرد هم آمدند تا در مراسم تشییع پیکر حسن نصرالله، رهبر پیشین حزبالله لبنان شرکت کنند؛ مراسمی که تقریبا پنج ماه پس از ترور او برگزار شد.
دیدارنیوز: پیکر هاشم صفی الدین، جانشین حسن نصر الله نیز که او هم در حمله هوایی اسرائیل ترور شد، در این مراسم تشییع شد.
در این مراسم مقامهایی از سراسر منطقه از جمله محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران حضور داشتند. همچنین مقامهای لبنانی از جمله رئیس پارلمان و نمایندگانی از رئیس جمهوری و نخست وزیر این کشور در مراسمی که به گفته ناظران، بزرگترین مراسم تشییع پیکر لبنان در دو دهه اخیر بود، شرکت کردند.
همچنین آیت الله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی یک هیات چهار نفره جداگانه را به نمایندگی از خود برای شرکت در این مراسم به بیروت فرستاد. مجتبی حسینی، نماینده رهبر ایران در عراق نیز بیانیه آیت الله خامنهای را قرائت کرد. رهبر ایران در این پیام حسن نصر الله را «مجاهد کبیر و زعیم پیشتاز مقاومت در منطقه» خواند و گفت که «مقاومت در برابر غصب و ظلم و استکبار، تمامشدنی نیست.»
رئیس مجلس و وزیر خارجه ایران صبح یکشنبه با پروازهای جداگانه از تهران وارد بیروت شدند؛ اقدامی که به نظر میرسد نشاندهنده لغو محدودیتهای پروازی ایران به لبنان باشد. این محدودیتها پس از آن اعمال شده بود که ارتش اسرائیل مدعی شد ایران از پروازهای تجاری برای انتقال پول به حزبالله استفاده میکند.
علی دعموش، از مقامهای ارشد حزبالله روز شنبه به خبرنگاران گفت که حدود ۸۰۰ شخصیت از ۶۵ کشور در این مراسم حضور خواهند داشت. او همچنین گفت که هزاران نفر از «فعالان و حامیان مقاومت» از سراسر جهان در این مراسم شرکت کردهاند.
دعموش خطاب به حاضران گفت: «از هر خانه، روستا و شهری بیایید تا به دشمن بگوییم این مقاومت همچنان پابرجاست و آماده ایستادگی است.»
پیکر حسن نصرالله قرار است اواخر یکشنبه در بیروت به خاک سپرده شود. پیکر هاشم صفیالدین، جانشین نصر الله که او نیز در حمله هوایی اسرائیل کشته شد، در زادگاهش در جنوب لبنان دفن خواهد شد. این دو پیشتر به طور موقت در مکانهایی مخفی نگهداری میشدند و حزبالله ماه گذشته از برگزاری مراسم رسمی خاکسپاری آنان خبر داد.
حزبالله از هوادارانش خواسته بود تا با حضور گسترده در این مراسم، قدرت این گروه را به نمایش بگذارند. این در حالی است که این گروه در ۱۴ ماه جنگ با اسرائیل متحمل ضربات سختی شده و بسیاری از فرماندهان سیاسی و نظامی ارشد خود را از دست داده است.
بر اساس ادعای این گزارش، یکی دیگر از چالشهای بزرگ حزبالله، سقوط حکومت خاندان اسد در سوریه در اوایل دسامبر بود. دولت سوریه، که بیش از پنج دهه متحد اصلی حزبالله محسوب میشد، مسیر اصلی انتقال سلاح و پول از ایران به لبنان محسوب میشد.
طبق توافق آتشبسی که با میانجیگری آمریکا در ۲۷ نوامبر حاصل شد، حزبالله اجازه ندارد حضور نظامی در مناطق مرزی با اسرائیل داشته باشد. همزمان، مخالفان حزبالله در لبنان از این گروه خواستهاند تا سلاحهایش را کنار بگذارد و به یک جریان سیاسی تبدیل شود.
حزبالله برای برگزاری این مراسم تدابیر ویژه از جمله تجهیز استادیوم برای پذیرایی از دهها هزار نفر و نصب صفحههای نمایش بزرگ در مسیر فرودگاه، در نظر گرفته بود. این صفحه نمایشها برای افرادی نصب شد که امکان ورود به داخل استادیوم را نداشتند. همچنین تدابیر امنیتی شدیدی در نظر گرفته شده و جادههای اصلی اطراف محل مراسم بسته شدهاند.
ارتش و پلیس لبنان در آمادهباش کامل قرار دارند و استفاده از پهپاد در بیروت و حومه آن برای یک روز ممنوع شده است. همچنین از ظهر یکشنبه، پروازهای ورودی و خروجی فرودگاه بینالمللی رفیق حریری برای چهار ساعت متوقف شد.
ساعاتی پیش از آغاز مراسم، ارتش اسرائیل حملاتی را در جنوب لبنان انجام داد. ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که این حملات، «حملهای دقیق و مبتنی بر اطلاعات امنیتی» به یک مرکز نظامی حاوی پرتابگرهای موشکی و سلاح در خاک لبنان بوده است.
حزبالله نام این مراسم را «پایبند به عهد» گذاشته است.
حسن نصرالله در حمله هوایی اسرائیل ترور شد؛ زمانی که جنگندههای این رژیم بیش از ۸۰ بمب بر اتاق عملیات اصلی حزبالله در بیروت فرو ریختند. مرگ او ضربهای سنگین برای حزبالله وارد کرد. نصرالله این گروه شبهنظامی را به یکی از بازیگران اصلی منطقه تبدیل کرده بود.
او بیش از ۳۰ سال رهبری حزبالله را بر عهده داشت و از بنیانگذاران این گروه بود.