
درپی سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و فرار او و خانوادهاش به روسیه، کشورهای مختلف در حال ارزیابی وضعیت این کشور و عملکرد شورشیهای مسلح به رهبری ابومحمد الجولانی و وعدههای آنها هستند.
دیدارنیوز _ سرویس بینالملل: تحولات در سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد همچنان با سرعت ادامه دارد.
حکومت خاندان اسد در سوریه، ابتدای این هفته پس از چند دهه سقوط کرد و مردم این کشور با حضور در خیابانها به جشن و شادی پرداختند. در این میان مشخص شد که بشار اسد، رئیسجمهور سوریه پس از چند ساعت محو شدن از روی زمین و بیخبری از وضعیت او و پروازش، همراه با خانواده خود به مسکو در روسیه فرار کرده است. هرچند که روسیه مدعی شده او استعفا داده است.
پس از سقوط بشار اسد، هزاران نفر در خیابان دمشق و شهرهای دیگر این کشور به جشن و پایکوبی پرداختند و زندانیان سیاسی براساس تصاویر منتشر شده، از زندان آزاد شدهاند.
درپی تحولات اخیر در سوریه، سفارت ایران در این کشور از حمله و تخریب در امان نماند و مقامات کشورمان این اتفاق را محکوم کردند.
مطلب مرتبط:
نامه ایران به شورای امنیت درباره حمله به سفارت در سوریه
در ادامه با پوشش خبرهای مربوط به تحولات سوریه، سقوط بشار اسد و واکنشها به اتفاقات این کشور همراه باشید:
ساعت: ۰۹:۰۶/ نماینده سوریه در سازمان ملل: دیپلماتهای سوری دستوراتی برای ادامه کار دریافت کردهاند
سفیر سوریه در سازمان ملل اعلام کرد: سفارتها و نمایندگیهای دیپلماتیک سوریه دستورالعملهایی برای ادامه انجام وظایف خود در دوره انتقالی کنونی دریافت کردهاند. در حالیکه در انتظار تشکیل دولت جدید هستیم، با دولت و رهبری فعلی به همکاری ادامه میدهیم.
ساعت: ۰۹:۲۰/ بانک سوریه: هیچ خطری سرمایه شهروندان سوری را تهدید نمیکند
بانک سوریه اعلام کرد: هیچ تهدیدی برای حسابها و سپردههای شهروندان وجود ندارد. تمامی موسسات مالی در کشور سوریه به ارائه خدمات به شهروندان به شیوه مناسب ادامه خواهند داد.
ساعت: ۰۹:۴۶/ پایان حکومت اسد چه معنایی برای پناهندگان سوری دارد؟
به نقل از بی بی سی، صدها هزار سوری در جریان ۱۳ سال جنگ داخلی این کشور آواره شدهاند و حدود سه میلیون نفر از آنها به ترکیه پناه بردهاند. حالا با سرنگونی بشار اسد بسیاری از آنها آماده بازگشت به کشورشان هستند، اما این بازگشت راحت و بیدردسر نخواهد بود.
بیش از ۱۴ میلیون سوری از آغاز درگیریها در سال ۲۰۱۱ مجبور به فرار از خانههایشان شدهاند. بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، بحران پناهندگان سوریه بزرگترین جابجایی و مهاجرت اجباری در عصر ما محسوب میشود.
بیش از ۵.۵ میلیون پناهنده سوری در کشورهای همسایه مانند ترکیه، لبنان، اردن، عراق و مصر اقامت دارند. آلمان با پذیرش بیش از ۸۵۰ هزار سوری، به بزرگترین کشور میزبان غیر همسایه تبدیل شده است.
زندگی در غربت برای بسیاری از پناهندگان با چالشهای فراوانی همراه بوده است. آنها سالها در تلاش برای عبور از موانع قانونی، تحمل سختیهای اقتصادی و مقابله با دورههایی از بیگانههراسی بودهاند.
ساعت: ۱۰:۱۳/ تاکید مشترک روسیه و آمریکا بر حفظ تمامیت ارضی سوریه
به نقل از بی بی سی، شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد در حال تهیه بیانیهای درباره سوریه است. این تصمیم پس از برگزاری نشست غیرعلنی برای بررسی تحولات این کشور گرفته شد.
در اقدامی نادر، روسیه و آمریکا هر دو تأکید کردند که حفظ تمامیت ارضی سوریه برای حمایت از غیرنظامیان ضروری است. سایر اعضای شورا نیز وضعیت را «سیال» توصیف کرده و گفتهاند منتظر تحولات بیشتر هستند.
اعضای شورا همچنین نگرانی خود را از وضعیت انسانی در سوریه ابراز کردند.
رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل، گفت هدف این است که شورا با صدایی واحد در این باره صحبت کند.
ساعت: ۱۱:۰۲/ ادعای رویترز درباره تماس مستقیم حکومت ایران با شورشیان سوریه
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۹ دسامبر (۱۹ آذر) از قول یک مقام ارشد حکومت ایران از "تماس مستقیم" جمهوری اسلامی با شورشیان سوریه خبر داد.
در گزارش اختصاصی رویترز به نقل از این مقام ایرانی که نام او فاش نشده آمده که در جریان این تماس مستقیم، بر لزوم "ممانعت از مسیری خصمانه" میان دو کشور تاکید شده است.
رویترز همچنین در گزارش خود اشاره کرده که هنوز مشخص نیست که آیا تماسها با هیئت تحریر الشام صورت گرفته یا سایر گروههای شورشی که اخیرا رژیم بشار اسد را سرنگون کردهاند.
به نقل از دویچهوله، این خبرگزاری همچنین از برقراری تماس میان مقامهای قطری با هیئت تحریر الشام در روز دوشنبه خبر داده است. بر اساس این گزارش قرار است قطر روز سهشنبه با محمد البشیر، مامور تشکیل کابینه انتقالی در سوریه گفتگو کند.
ابومحمد الجولانی، فرمانده ستاد فرماندهی کل گروههای مسلح سوریه روز دوشنبه پس از نشست با البشیر و محمد غازی جلالی نخستوزیر منصوب بشار اسد، محمد البشیر را به عنوان نخستوزیر موقت دوران گذار در سوریه اعلام کرد.
نخستوزیر قطر در روز شنبه میزبان وزرای امور خارجه چهار کشور عربی و نیز جمهوری اسلامی، روسیه و ترکیه بود. بر اساس گزارش رویترز به نقل از منبع ایرانی در این نشست، چند کشور از جمله ترکیه، عربستان سعودی و قطر خواستار باز شدن کانالهای ارتباطی با شورشیان سوری شدند. مقامهای جمهوری اسلامی و قطر تا لحظه تنظیم این خبر به گزارش رویترز واکنشی نشان ندادهاند.
خبر تماس حکومت ایران با شورشیان سوریه در حالی منتشر میشود که ابو محمد الجولانی رهبر هیئت تحریر الشام روز یکشنبه در سخنرانی خود در مسجد اموی دمشق گفته بود که بشار اسد، رئیسجمهوری فراری سوریه این کشور را به "جولانگاه جاه طلبیهای ایران" تبدیل کرده بود.
پیش از این شورشیان مسلح سوری پس از تصرف دمشق به سفارت ایران در این شهر حمله کرده و با بالا رفتن از دیوارهای سفارت پوستری را که قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس و حسننصرالله، رهبر پیشین حزبالله را در کنار یکدیگر نشان میداد، پاره کرده بودند.
ساعت: ۱۱:۲۱/ پایان عملیات جستوجو در زندان مخوف صیدنایا
"سازمان دفاع مدنی سوریه" که به "کلاه سفیدها" مشهور است شامگاه دوشنبه ۹ دسامبر (۱۹ آذر) از پایان عملیات جستوجوی زندانیان محبوس در زیرزمینهای مخوف زندان صیدنایا در نزدیکی شهر دمشق خبر داد.
به نقل از دویچهوله، بر اساس اعلام این سازمان، عملیات جستوجو با شرکت ۵ تیم تخصصی و همچنین سگهای آموزشدیده و نیز با کمک گرفتن از افرادی صورت گرفت که اطلاعات کاملی از وضعیت زندان و زندانیان در اختیار داشتند.
این سازمان در بیانیه خود آورده که با تکمیل جستوجو و یافتن تمامی ورودیها، خروجیها، منافذ و لولههای آب و فاضلاب، سیمهای برق و دوربینهای مدار بسته، پایان عملیات جستوجو در این زندان اعلام میشود.
شورشیان سوری پس از تصرف دمشق، شمار زیادی از زندانیان در زندانهای سوریه از جمله زندان بدنام "صیدنایا"، معروف به "کشتارگاه انسانی" را آزاد کرده بودند.
این زندان در شمال دمشق قرار دارد و بسیاری از زندانیان سیاسی مخالف حکومت بشار اسد در آن نگهداری میشدند. طبق گزارش عفو بینالملل در سال ۲۰۱۷، هزاران نفر از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ در صیدنایا اعدام شدهاند.
این گزارش همچنین میگوید بسیاری از این زندانیان غیرنظامی بوده و تحت شکنجه قرار گرفتهاند. یکی از گزارشها حاکی است که برخی از این زندانیان از زمان حکومت حافظ اسد، پدر بشار اسد که پس از مرگ او در سال ۲۰۰۰ به قدرت رسید، در زندان به سر میبردند.
ساعت: ۱۱:۵۸/ ادعای منابع امنیتی سوریه: ارتش اسرائیل به ۲۵ کیلومتری دمشق رسید
به نقل از یورونیوز، منابع امنیتی سوریه روز سهشنبه به خبرنگاران گفتند که نیروهای اسرائیل در ادامه تهاجم خود به خاک سوریه به ۲۵ کیلومتری جنوب غربی دمشق رسیدهاند.
به گفته آنها نیروهای اسرائیلی در حال حاضر به شهر قطنا رسیدهاند که در ۱۰ کیلومتری خاک سوریه در شرق منطقه غیرنظامی که بلندیهای جولان اشغالی توسط اسرائیل را از سوریه جدا میکند، قرار دارد.
ارتش اسرائیل تاکنون از اظهار نظر در این مورد خودداری کرده است. اسرائیل پیشتر هدف از ورود ارتش به منطقه حائل غیرنظامی در بلندیهای جولان را ممانعت از نزدیک شدن گروههای تروریستی به مرز خود عنوان کرده است.
ساعت: ۱۲:۵۸/ شنیده شدن صدای انفجار در دمشق
اوایل صبح امروز سهشنبه، رشته انفجارهایی دمشق را لرزاند که بنظر میرسد علت آن حملات هوایی باشد.
خبرنگاران بیبیسی در دمشق صدای جنگندهها و پهپادهایی را بر فراز پایتخت سوریه شنیدهاند. یک گروه ناظر بر جنگ پیشتر اعلام کرده بود که از زمان سقوط بشار اسد بیش از ۳۰۰ حمله هوایی به سوریه انجام شده است.
رسانههای دولتی در سوریه هم گزارش دادند که طی ۴۸ ساعت اخیر جنگندههای اسرائیلی دهها حمله به سوریه انجام دادند و شهرهایی نظیر دمشق را هدف قرار دادند.
ساعت: ۱۶:۲۹/ البشیر رسما رئیس دولت انتقالی سوریه شد
در پی تحولات اخیر در سوریه، «محمد البشیر» امروز (سهشنبه) در اظهاراتی رسما از مکلف شدن به ریاست دولت انتقالی سوریه تا ماه مارس ۲۰۲۵ خبر داد.
ساعت: ۱۷:۲۸/ نماینده سازمان ملل: حملات اسرائیل «باید متوقف شود»
به نقل از بی بی سی، گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، حملات اسرائیل به این کشور را «بسیار مشکلساز» خواند. او گفت: «ما شاهد پیشروی مدام نیروهای اسرائیل و بمباران سوریه هستیم و این باید متوقف شود.»
پدرسن با اشاره به ادامه درگیریها بین ارتش ملی سوریه تحت حمایت ترکیه و نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها در شمال شرق، تاکید کرد که درگیریها در سوریه پایان نیافته است.
او سه نکته را در پیام خود برجسته کرده است:
*حفاظت از جان غیرنظامیان بر اساس قوانین بینالمللی
*کاهش تنش در شمال شرق و درخواست از اسرائیل برای توقف حملات
*ضرورت «هماهنگیهای قابل اعتماد انتقال قدرت» در دمشق که بیانگر «فراگیرترین طیف از جامعه سوریه و گروههای مختلف» باشد
ساعت: ۲۰:۲۲/ سازمان ملل: ۱۶ میلیون نفر نیاز فوری به کمک دارند
نماینده آژانس پناهجویان سازمان ملل برای سوریه میگوید ۱۶ میلیون نفر در آن کشور نیاز فوری به کمکهای بشردوستانه دارند.
به نقل از بی بی سی، گونزالو وارگاس لیوسا به سرویس جهانی بیبیسی گفت در نتیجه درگیریها در روزهای اخیر ۸۰۰ هزار نفر در سوریه بیجا شدهاند.
بر اساس گزارشها، سالها جنگ داخلی در سوریه ۷ میلیون نفر را آواره و ۵ میلیون نفر را وادار به مهاجرت به کشورهای همسایه یا دیگر نقاط جهان کرده است.
لیوسا میگوید این بیجاشدگی اجباری باعث نیاز مبرم به کمکهای انساندوستانه شده است.
او یادآور شد که فعالیت آژانس پناهجویان سازمان ملل در مناطق درگیری، مانند حمص و حما و دمشق، از سر گرفته میشود، اما «ما با همکاران خود به هر جایی که امنیتش تامین میشود میرویم تا خلاء کمکهای انسانی را پر کنیم».
ساعت: ۲۱:۳۹/ حمله وحشیانه اسرائیل به ناوگان دریایی سوریه
اسرائیل میگوید ناوگان دریایی سوریه را منهدم کرده است. یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل حمله شبانه به کشتیهای جنگی سوریه را یک «موفقیت بزرگ» توصیف کرد.
به نقل از بی بی سی، او به شورشیان اسلامگرا که بشار اسد را سرنگون کردند هشدار داد که اسرائیل هیچگاه اجازه نخواهد داد کسانی که او آنها را «تروریست» نامید، شهروندان اسرائیل را تهدید کنند.
کاتس همچنین مدعی شد که ارتش اسرائیل در جنوب سوریه یک «محدوده دفاعی پاک» ایجاد خواهد کرد.
کشورهای عربی اسرائیل را متهم کردهاند که با ورود به منطقه حائل غیرنظامی در حنوب سوریه، تمامیت ارضی این کشور را نقض کرده است.
در همین حال سازمان ملل متحد از اسرائیل خواسته است، بمباران پایگاههای نظامی سوریه را متوقف کند.