پس از بازداشت عمران خان، نخست وزیر سابق پاکستان، حامیان او در سراسر کشور از جمله لاهور و کراچی دست به اعتراض زدند که پلیس با گاز اشکآور و ماشینهای آب پاش آنها را سرکوب کرد.
دیدارنیوز: عمران خان، نخستوزیر پیشین پاکستان روز سهشنبه هنگام حضور در دادگاهی در شهر اسلامآباد برای رسیدگی به اتهام فساد، دستگیر شد.
دستگیری او اعتراض حامیانش را در سراسر کشور از جمله لاهور و کراچی در پی داشت که درنهایت با مداخله پلیس و پرتاب گاز اشکآور و استفاده از ماشینهای آب پاش سرکوب شد.
طرفداران او برخی جادهها را در نزدیکی اسلام آباد همچنین در شهر پیشاور در غرب پایتخت بستند. گروه دیگری از معترضان نیز به محل اقامت فرمانده ارتش در لاهور یورش بردند و دروازه مقر عمومی ارتش در شهر پادگان «راولپندی» را محاصره کردند.
مطلب مرتبط:
بازداشت عمران خان؛ «اوضاع تحت کنترل است»
پلیس اسلام آباد در صفحه رسمی توییتر خود، با اشاره به یکی از پروندههای فساد نخستوزیر پیشین پاکستان نوشت که «عمران خان در پرونده قدیر تراست بازداشت شده است.»
عمران خان که قصد بازگشت به قدرت را دارد، از زمان برکناریاش در سال گذشته میلادی هدف چندین پرونده قضایی بوده است. با این وجود تاکنون موفق شده بود تلاشهای مختلف برای دستگیریاش را خنثی کند.
اما سرانجام ویدئویی که شبکههای تلویزیونی پاکستان در روز سهشنبه منتشر کردند، او را نشان داد که توسط دهها نظامی احاطه شده بود و به داخل یک خودروی زرهی در داخل ساختمان دادگاه عالی اسلام آباد هل داده میشد.
علی بخاری، وکیل حزب عمران خان (تحریک انصاف پاکستان) دربارۀ آنچه روی داده به خبرگزاری فرانسه گفت: «هنگامی که به اتاق کنترل بیومتریک دادگاه رسیدیم، دهها مامور به ما حمله کردند. او را کتک زدند و بیرون کشیدند».
عمران خان که پیشبینی میکرد بازداشت شود، در ویدئویی از پیش ضبط شده اعلام کرد: «پاکستانیهای من، زمانی که این پیام به دست شما برسد، من در رابطه با موضوعی غیرمشروع دستگیر شدهام. حقوق اساسی در پاکستان، حقوقی که مطابق با قانون اساسی و دموکراسی ما به اعطا شده، به خاک سپرده شده است.»
دستگیری او یک روز پس از آن انجام شد که ارتش نسبت به «ادعاهای بیاساس» عمران خان هشدار داد و ادعاهای عمران خان را «ساختگی و مخرب، بسیار تأسفآور و غیرقابل قبول» توصیف کرد.
عمران خان در جریان یک گردهمایی که آخر هفته در لاهور برگزار شد، بار دیگر ادعا کرد که سرلشکر فیصل نصیر، رئیس سازمان اطلاعات پاکستان در عملیات سوء قصد به جان او در نوامبر ۲۰۲۲ میلادی دست داشته است.
در جریان این حمله، عمران خان بر اثر اصابت گلوله از ناحیه پا مجروح شد و اگرچه در آن زمان منابع رسمی پاکستان یک مرد مسلح را عامل حمله به عمران خان معرفی و او را بازداشت کردند، اما نخستوزیر پیشین این تفسیر رسمی از واقعه را رد میکرد و به این موضوع اشاره داشت که مقامات حاضر به انجام تحقیقات برای شناسایی «مقصران واقعی» این حمله نشدهاند.
عمران خان حتی شهباز شریف که پس از او به مقام نخستوزیری پاکستان رسید را متهم به دست داشتن در طرح ترور خود میداند؛ اما آقای شریف نیز این اتهامات را رد و اعلام کرده است که «ادعاهای او، آنهم بدون هیچ مدرکی علیه ژنرال فیصل نصیر و افسران سازمان اطلاعاتی ما، نه قابل قبول و نه قابل تحمل است.»
در پاکستان، انتقاد از تشکیلات نظامی بسیار نادر است بویژه آنکه رهبران ارتش نفوذ قابل توجهی در سیاست داخلی و خارجی این کشور دارند.
مقامات ارتش مدتهاست که متهم به دخالت در ظهور و سقوط دولتها در پاکستان هستند و ارتش قدرتمند پاکستان از زمان استقلال این کشور در سال ۱۹۴۷ میلادی، دستکم سه کودتا انجام داده است.
دستگیری عمران خان در روز سهشنبه نشان داد که تا چه اندازه روابط او با ارتش قدرتمند کشورش وخیم شده است و به نظر میرسد که مقامات ارشد نظامی نیز قصد ندارند این شکاف را کم کنند.
ارتش در ابتدای به قدرت رسیدن عمران خان در سال ۲۰۱۸ میلادی حامی او بود، اما بعدا به قهرمان پیشین کریکت پاکستان پشت کرد و درنهایت نیز عمران خان در آوریل ۲۰۲۲ میلادی با رأی عدم اعتماد پارلمان از قدرت برکنار شد.
اما خان بیکار ننشست و پس از آن بارها دولت ائتلافی شکنندۀ پاکستان را برای برگزاری انتخابات زودهنگام تحت فشار گذاشت.
خان از زمان برکناری خود، هدف دهها پرونده قضایی بوده است که از نظر تحلیلگران، شیوهای مرسوم در پاکستان برای ساکت کردن مخالفان است.