عضو هیات علمی پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران درخصوص مهمترین عوامل ایجادکننده سرطان روده بزرگ گفت: بیتحرکی از جمله مهمترین عوامل ایجادکننده سرطان روده به ویژه روده بزرگ است.
دیدارنیوز ـ دکتر محمد امانی روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا اظهار داشت: نکته مهم این است که افراد ممکن است دچار چاقی نباشند، اما بی تحرک باشند و به همین دلیل به این نوع سرطان مبتلا شوند.
وی با بیان اینکه، وجود بیماریهای زمینهای و ارثی در روده مثل بیماری التهابی روده با افزایش خطر سرطان روده همراه است، افزود: مطالعات انجام شده طی سالهای اخیر نشان میدهد کمبود ویتامینها و کلسیم میتواند خطر سرطان روده را قدری افزایش دهد و برعکس مصرف آسپرین به خصوص در سنین بالا کمی خطر را کاهش میدهد.
امانی دیگر عامل مهم ابتلا به سرطان روده بزرگ را چاقی و اضافه وزن اعلام کرد و گفت: مصرف گوشت قرمز و غذاها با کالری بالا و چرب هم از دیگر عوامل ابتلا به این بیماری است.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: سرطان روده بزرگ با صنعتی شدن کشورها و استفاده از غذاهای آماده و چرب ارتباط دارد.
امانی، عدم مصرف مناسب سبزیجات و میوهها را از عوامل ایجاد سرطان روده اعلام کرد و گفت: بیشتر افراد به دلیل زندگی شهری و مصرف غذاهای پرکالری، دچار کم تحرکی و اضافه وزن شده اند که همه این موارد میتوانند عامل ایجاد سرطان روده بزرگ باشند.
وی تاکید کرد: علاوه بر این، مصرف دخانیات مانند سیگار و مشروبات الکلی از موارد ثابت شده در ایجاد سرطان روده بزرگ است.
امانی همچنین گفت: افراد دیابتی، افراد دارای اضافه وزن و چاقی به دلیل مقاومت به انسولین و ترشح هورمونهایی در خون در معرض تشکیل پولیپ روده هستند. همچنین خطر ایجاد سرطان روده در افراد بالای ۵۰ سال افزایش مییابد.
فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان ادامه داد: عوامل خطر دیگری هم وجود دارند که قابل کنترل نیستند که از جمله آن سن بالای ۵۰ سال است.
امانی با اشاره به اینکه این سرطان در مردان قدری بیشتر از زنان است، اظهار داشت: هرچه سن بالاتر از ۵۰ سال برود، احتمال ایجاد پولیپ روده و سرطان روده بزرگ نیز افزایش مییابد.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: در سالهای اخیر سرطان روده بزرگ، روند افزایشی در دنیا از جمله ایران داشته است. به همین دلیل توجه به عوامل خطر ایجاد سرطان روده بسیار ضروری است تا با رعایت آنها از بروز بیماریها کاسته شود.
وی گفت: البته با تغییرات در شرایط بهداشتی و تغذیهای میتوان ایجاد سرطان روده را کاهش داد. همچنین با انجام روشهای غربالگری به راحتی میتوان از ایجاد سرطان روده پیشگیری کرد و در صورت ایجاد، آن را در مراحل اولیه به صورت کامل درمان کرد.
امانی اظهار داشت: به همین دلیل گفته میشود سرطان روده بزرگ از معدود سرطانهای قابل پیشگیری است.
فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد بزرگسالان با بیان اینکه، در برخی موارد سابقه خانوادگی در ایجاد سرطان روده مهم است، افزود: به عبارتی هرچه تعداد افراد فامیل و به خصوص افراد درجه یک فامیل بیشتر درگیر این بیماری باشند، احتمال اینکه سایر افراد فامیل هم سرطان روده بگیرند، بیشتر میشود و سن ابتلا نیز کاهش مییابد.
وی ادامه داد: با افزایش سن خطر ایجاد پولیپ در روده بیشتر میشود بعنوان مثال بین ۵۰ تا ۶۰ سال ۲۰ درصد افراد پولیپ دارند.
امانی میگوید: هرچه پولیپ بزرگتر باشد خطر تبدیل به سرطان بیشتر میشود، البته همه پولیپها به سرطان تبدیل نمیشوند.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: فلسفه انجام کولونوسکوپی یا سایر روشهای غربالگری برای افراد بالای ۴۵ سال این است که پولیپها را در مراحل اولیه شناسایی و برداشتن آنها با استفاده از کولونوسکوپی انجام شود.
امانی افرود: با این کار به شکل عملی جلوی ایجاد سرطان روده بزرگ را میتوان گرفت.
وی ادامه داد: به افراد سالم بالای ۴۵ سال توصیه میشود که حتما غربالگری را انجام دهند، اما افرادی که سابقه خانوادگی سرطان یا پولیپ روده یا سابقه شخصی بیماری التهابی روده را دارند باید این کار را زودتر انجام دهند.
امانی افرود: همچنین افرادی که علایمی مثل درد شکم مزمن، تغیرات اخیر اجابت مزاج به صورت اسهال یا یبوست، خون در مدفوع به هر شکلی ببینند یا کم خونی و فقر آهن بدون علت دارند، حتما لازم است با نظر پزشک کولونوسکوپی را انجام دهند.
وی آگاهی بخشی در خصوص پیشگیری و شناخت علایم خطر سرطان روده و لزوم انجام غربالگری روده برای افراد سالم و پیگیری افراد دارای علامت یا دارای سابقه خانوادگی به عموم مردم را ضروری دانست.