ایران در ادوار المپیک مجموعا ۶۹ مدال کسب کرده است؛ از جعفر خان سلماسی گرفته تا کیمیا علیزاده؛ در آستانه المپیک ۲۰۲۰ توکیو امیدواریم ورزشکاران ایرانی نامشان را در تاریخ ورزش جاودانه سازند.
دیدارنیوز ـ میز المپیک: ایران برای اولین مرتبه در المپیک ۱۹۴۸ لندن شرکت کرد و جعفر سلماسی تک ستاره کاروان ورزشی ایران در دسته ۶۰ کیلوگرم وزنه برداری موفق شد اولین مدال تاریخ ورزش ایران در المپیک را کسب کند. برنز جعفر خان سلماسی از اینرو در تاریخ ورزش ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است.
از روزی که جعفر سلماسی مدال برنز کسب کرد تا به امروز ایران به جز المپیک ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لس آنجلس که آن را تحریم کرد، در ۱۶ دوره مسابقات المپیک حضور پیدا کرده و ورزشکاران ایرانی موفق به دریافت ۲۱ مدال طلا، ۲۱ مدال نقره و ۲۷ مدال برنز و در مجموع ۶۹ مدال شدند. در این بین بعضی از مدالها برای ورزش ایران رنگ و بوی دیگری دارد و در خاطر هر ایرانی ثبت و ضبط است. همانطور که مدال برنز جعفر سلماسی هیچگاه از خاطر ورزش ایران فراموش نخواهد شد. در این گزارش مروری خواهیم داشت بر نام و یاد تعدادی از نام آوران المپیکی ایران که مدالهایشان بر تارک ورزش ایران همیشه خواهد درخشید.
امامعلی حبیبی: ورزش ایران تا ملبورن ۱۹۵۶ انتظار کشید تا توسط امامعلی حبیبی در مسابقات کشتی آزاد توانست به گردان آویز طلا دست پیدا کند و امامعلی حبیبی نام خود را به عنوان کسی که اولین مدال طلای کاروان ورزشی ایران را کسب کرده در ورزش کشورمان جاودانه ساخت.
غلامرضا تختی: هر چند آقا تختی با یک طلا در المپیک ملبورن ۱۹۵۶ و ۲ نقرهای که در المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی و ۱۹۶۰ رم کسب کرد یکی از پرافتخارترین ورزشکاران المپیکی ایران است، اما به واقع آنچه نام و یاد آقا تختی را در ورزش ایران جاودانه ساخت نه مدالها بلکه منش و مسلک این کشتیگیر نام آور و محبوب ایرانی است. کسی که همواره همراه با مردمش زیست و بر تارک ورزش ایران جاودانه شد.
عبدالله موحد: کشتیگیری نام آور و بلند آوازه است که تا سالیان سال رکورددار کشتی ایران و جهان بود. عبدالله موحد که اهل شهرستان بابلسر بود موفق شد ۶ مدال طلای جهان و المپیک را کسب کند. او در المپیک ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی طلای المپیک را به گردن آویخت، اما به دلیل آسیب شانه از تکرار این موفقیت در المپیک ۱۹۷۲ بازماند. عبدالله موحد پس از خداحافظی از کشتی پیشنهاد مربیگری تیم ملی کشتی آمریکا را نپذیرفت وی در این خصوص گفت:«راستش را بخواهید من خیلی دوست داشتم بروم ایران کار کنم. نمیدانم شاید این برای بعضیها خوشایند نباشد، اما من دوست نداشتم چیزهایی را که بلدم به کسی یاد بدهم که برود و ایرانیها را زمین بزند.»
رسول خادم: متولد ۱۳۵۰ است. او که توانسته بود در المپیک ۱۹۹۲ بارسلونا به برنز دست یابد، کار خود را در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا تکمیل کرد و موفق به کسب مدال طلا شد. مدال رسول خادم از آن جهت مهم است که بعد از پیروزی انقلاب اولین مدال طلای المپیک توسط او در ۱۹۹۶ آتلانتا کسب شد.
حمید سوریان: اگر از سوریان به عنوان نابغه کشتی جهان یاد کنیم سخن به گزاف نگفتهایم. حمید سوریان از شهرری کشتی را شروع کرد و آقای کشتی جهان شد. او ۶ مدال طلای جهانی و یک مدال طلا از مسابقات المپیک لندن ۲۰۱۲ کسب کرد. یکی از ویژگیهای کشتی حمید سوریان آن است که ریزه کاریهای مبتکرانهای را به کشتی فرنگی اضافه کرد. او ساختار کنده فرنگی را تغییر داده هنگامی که حریفان را لیفت میکند، نمیتوانند متوجه شوند از سمت راست یا چپ یا حتی از روبرو یا از پشت تابانده خواهند شد. به همین خاطر از هرگونه بدلکاری یا بکار بستن تمهیدات دفاعی باز میمانند. الکساندر کارلین کشتی گیر به نام روس حمید سوریان را بهترین کشتی گیر تاریخ میداند.
محمد نصیری: او در دسته ۵۶ کیلوگرم مدال طلای المپیک ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی را به گردن انداخت. او همچنین یک مدال نقره و یک مدال برنز به دست آورد. محمد نصیری اولین وزنه بردار تاریخ ورزش ایران است که موفق به کسب مدال طلای المپیک شد. نصیری در بین سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۷۳، ۱۵ رکورد جهانی را به نام خود ثبت کرد و در سال ۱۹۹۵ محمد نصیری به تالار مشاهیر فدراسیون بینالملی وزنه برداری راه یافت.
حسین توکلی: در ۲۲ سالگی توانست ایران را پس از ۳۲ سال در رقابتهای وزنه برداری المپیک صاحب مدال طلا کند. مدال طلای توکلی برای کاروان ورزشی ایران در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی بسیار پراهمیت بود، چرا که وی موفق شد طلسم عدم کسب مدال کل کاروان ورزشی ایران در المپیک ۲۰۰۰ را با کسب یک مدال با ارزش طلا بشکند و این به نوعی بهترین شروع کاروان ورزشی ایران برای کسب مدالهای بیشتر در این دوره از بازیهای المپیک بود.
حسین رضازاده: یکی از پرافتخارترین ورزشکاران ایران در عرصه المپیک کسی نیست جز حسین رضازاده. وی که سالیان طولانی آقای دسته فوق سنگین وزنه برداری جهان بود موفق شد در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی و همچنین المپیک ۲۰۰۴ آتن ضمن کسب مدال طلا رکورد المپیک و جهان را ارتقا دهد.
کیانوش رستمی: دیگر وزنه بردار طلایی المپیک ایران است. رستمی در المپیک ۲۰۱۶ ریو موفق شد در دسته ۸۵ کیلو رکورد المپیک را بشکند و نام خود را در زمره رکوردشکنان المپیکی ثبت کند.
هادی ساعی: در حال حاضر از هادی ساعی میتوان به عنوان پرافتخارترین ورزشکار المپیکی ایران یاد کرد. وی موفق به دریافت ۲ مدال طلای المپیک در سالهای ۲۰۰۴ آتن در دسته ۶۸ کیلو و ۲۰۰۸ پکن در دسته ۸۰ کیلو است. ساعی پیشتر در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی به گردن آویز برنز دست یافت.
احسان حدادی: در لیست طلاییهای المپیک احسان حدادی نقره المپیک ۲۰۱۲ لندن را دریافت کرده، اما به باور تمام کارشناسان ورزشی کسب نقره پرتاب دیسک ارزشی شاید به مراتب بیش از طلا برای کاروان ورزش ایران و مشخصا دو و میدانی دارد. احسان حدادی در المپیک ۲۰۲۰ توکیو نیز حاضر است، اما به خاطر مشکلاتی که در کمر دارد از شرایط آرمانی به دور است.
کیمیا علیزاده: برنزی که کیمیا علیزاده در مسابقات تکواندو ۲۰۱۶ ریو کسب کرد نامش را به عنوان اولین بانوی مدال آور المپیکی ایران ثبت کرد. اگر از جعفر سلماسی به عنوان اولین مدال آور تاریخ المپیک ایران یاد میکنیم و علیزاده نیز به عنوان اولین بانوی مدال آور کاروان ورزشی ایران نامش را برای همیشه در تاریخ ایران جاودان خواهد کرد.