شنیدن اسم "پوارو" بی شک شما را یاد سریال پربیننده دهه ۷۰ شمسی و قرن نوزدهم میلادی میاندازد، سریالی که به دلیل ماهیت پلیسی انگیزه بیننده رو برای دیدن تمام بخشهای سریال بالا میبرد و حالا جالب است، بدانید کسی که خود را با این نام در فضای اینستاگرام معرفی کرده، توانسته تیم بزرگی از علاقهمندان به حفاری و گنج یابی را با هدف آموزش گنج یابی میدانی با خود همراه کند
دیدارنیوز _ نسرین نیکنام: شنیدن اسم "پوارو" بی شک شما را یاد سریال پربیننده دهه ۷۰ شمسی و قرن نوزدهم میلادی میاندازد، سریالی که به دلیل ماهیت پلیسی انگیزه بیننده رو برای دیدن تمام بخشهای سریال بالا میبرد و حالا جالب است، بدانید کسی که خود را با این نام در فضای اینستاگرام معرفی کرده، توانسته تیم بزرگی از علاقهمندان به حفاری و گنج یابی را با هدف آموزش گنج یابی میدانی با خود همراه کند، اما اتفاقی که افتاده این است که بخش عمدهای از بیابانهای استان اصفهان و شهر اهواز در خوزستان، استانهای شمالی کشور، استان کردستان و خراسان رضوی شکل ظاهری خود را به دلیل حفاریهای عمیق و شخم زدنهای ناکارآمد از دست داده اند تا جاییکه داد باستان شناسان و دوست داران میراث را در آورده و آنها برای رفع این مشکل دست به دامن قوه قضاییه و نهادهای قانونی ذی ربط شده اند.
ماجرا چه بود و پوآرو کیست؟
"کوهسار بادفر" ملقب به "پوآرو" که اهل کرمانشاه و ساکن جوانرود است پنج سالی می شود که در حوزه دفینه یابی و آموزش گنج یابی فعالیت می کند و با رشد و فراگیر شدن فضای مجازی، وارد این فضا شد و حالا بیش از ۶۰ صفحه اینستاگرامی با هزاران دنبال کننده دارد.
شنیدهها حاکی از آن است که پوارو پیشتر به دلیل حمل تجهیزات ماهواره چند وقتی را در زندان گذرانده است. او ادمین اصلی تعداد زیادی از گروههای گنجیابی و تفسیر علایم دفینهها در اینستاگرام و بخشی از گروههای گنجیابی در تلگرام است. کوهسار بادفر به تدریج و با افزایش طرفدارانش در فضای مجازی خود را به عناوین جعلی «استاد»، «باستانشناس بزرگ»، «مهمترین باستانشناس» و … نیز معرفی کرده و این اواخر هم با جمع کردن یک گروه ۵۰۰ نفری با بیل و کلنگ با هدف یافتن همان گنجهای واهی تلاش کرد روح تشنه خود را سیراب کند.
با اینکه همه اذعان دارند که اقدام های صورت گرفته از سوی پوارو غیرقانونی است اما او پس از انتشار خبر اقدام غیرقانونیاش در حوزه میراثفرهنگی در استان اصفهان که با واکنشهای بسیار مواجه شد، هماکنون متواری است اما توانست دو روز قبل با انتشار یک لایو اینستاگرامی منتقدان و رسانهها را تهدید به برخورد کند و با استفاده از واژه «بزودی همهتان را میزنیم»، اقدام به تهدید رسانهها و مخالفان فعالیتهای غیرقانونی خود کند.
اعتراض ها ادامه دارد
فعالان میراث فرهنگی از یک سو و جامعه باستانشناسی ایران از سوی دیگر اعتراض خود را به گوش مسوولان میراثفرهنگی کشور و سایر نهادهای قانون گذار رسانده اند اما هنوز خبری از دستگیری پوارو نیست.
البته جامعه باستان شناسی ایران تنها به اعتراض بسنده نکرد و با انتشار بیانیه ای از دستگاه قضایی و مجریان قانون خواسته تا هر چه زودتر برای توقف فعالیت این فرد و گروههایی که با او همکاری می کنند، تدابیر لازمی بیاندیشند.
وزارت میراث فرهنگی نمی تواند، دستگاه قضایی ورود کند
جامعه باستان شناسی ایران که یکی از معترضین جدی به اقدام های پوارو است در بیانیهای خود اعلام کرده است: توجه مردم برای مقابله با این رفتارها بدون حمایت دستگاههای دولتی راه به جایی نخواهد برد و تلاش نهادهای مسئول نیز بدون همراهی مردم بینتیجه خواهد بود. بنابراین متولیان میراثفرهنگی و نهادهای فراوان مسئول باید به بازتعریف جایگاه و مسئولیت خود روی آورند و به فهم جایگاه تاریخی و رسالت اجتماعی خویش بپردازند.
در ادامه این بیانیه آمده است: بخشهای تخصصی و فنی وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بیآنکه در پیوست و پیوند با همدیگر باشند، تنها در پی وقت تلف کردن و هدر دادن منابع و فرصتها هستند و دریغ از وجود مدیران آگاهی که چابکی و چالاکی را به این ادارات و سازمانها ببخشند. موازیکاری زیادی در اداره امور میراثفرهنگی کشور دیده میشود و همتی از سوی قانونگذاران برای مشخص کردن حدود نهادها و سازمانهای مسئول و بریدن این زنجیره ناکارآمد و گسسته دیده نمیشود. یگان حفاظت سازمان میراثفرهنگی به عنوان بازوی انتظامی قضایی سازمان، از نبود آموزش و آگاهی تخصصی، ابزار و امکانات مناسب و حمایت همه جانبه در رنج فراوان است. کوششهای پراکنده و قائم به ذات برخی افراد فداکار این نیرو نیز آشکارا به هیچ دیده میشود و آنها را در وضعیت دشوار قرار میدهد. بنابراین ضرورت دارد وزارتخانه مذکور و مدیران استانی بر رفع این کاستیها همت گمارند و بر توان این نیرو که چشم و گوش وزارتخانه برای حفاظت از میراث فرهنگی است، بیافزایند.
حجت: زمان مراقبت جدی از کالبد تاریخی ایران فرا رسیده است
اعتراض به این اتفاق تنها به اعتراض فعالان و دوست داران میراث فرهنگی و باستان شناسان ختم نمی شود، مهدی حجت رییس شورای جهانی حفاظت از بناها و محوطههای تاریخی در دفتر ایران هم در این باره به صدای میراث گفت: شرایط محوطههای تاریخی و فرهنگی ایران در دوران تحریم و کرونا خطرناک است و راه افتادن کاروان گنجیابی در ایران یک آبروریزی فرهنگی برای کشور در مجامع جهانی است از این رو از رییس قوه قضاییه و وزارت اطلاعات درخواست می شود به موضوع حفاظت از آثار تاریخی ایران و برخورد با حفاران غیرمجاز بصورت جدی ورود کنند.
بنیانگزار سازمان میراث فرهنگی کشور ادامه داد: کالبد هویت تاریخی ایران در خطر است و با توجه به تحریمهای طالمانه و محاصره اقتصادی ایران و شیوع کرونا در کشور حفاران غیرمجاز محوطههای تاریخی ایران را به شدت تهدید میکنند.
پوارو بزودی دستگیر می شود
علیرغم تلاش یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تنها سه نفر از برگزار کنندگان تور حفاری و گنج یابی دستگیر شدند اما سردار امیر رحمتالهی،فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی کشور می گوید که پوارو به زودی دستگیر می شود و احکام سنگین قضایی برای برگزارکنندگان کاروان آموزش میدانی گنجیابی در نظر گرفته شده است.
او با بیان اینکه با همکاری بسیار خوب یگان حفاظت و قوه قضائیه، همین امروز احکام قضایی سنگین برای متهمان صادر شد تا درس عبرتی برای افراد سودجویی باشد، تاکید می کند: پیگیری برای دستگیری متهم اصلی این پرونده که در حال حاضر متواری است، در دستور کار قرار دارد و حکم توقیف خودروی او در سراسر کشور اعلام شده و این نوید را میدهیم که متهم اصلی پرونده که معروف به «پوآرو» است نیز به زودی دستگیر شود.
حالا باید منتظر ماند و دید که تلاش های نیروی انتظامی و دستگاه قضا کی به نتیجه می رسد و پوارو تا چه زمانی می تواند خود را مخفی کند، اما مشخص است که دستگیری پوارو خیلی در دور دست نیست و خبر بازداشتش بزودی منتشر خواهد شد.