
وزارت راه و شهرسازی جزء وزارتخانههایی است که جوانگرایی درونش به ندرت رخ داده و تا به امروز تغییرات زیادی در این وزارتخانه رسانهای نشده است. دیدارنیوز در بخش دوم پرونده خود با موضوع جوانگرایی در وزارت راه و شهرسازی، با محمدمهدی افتخاری نماینده مردم فومن و شهرام کوسه غراوی نماینده مردم مینودشت در مجلس شورای اسلامی به گفتگو پرداخته است. افتخاری میگوید: «در وزارتخانه عریض و طویل راه و شهر سازی در بخشهای مختلف از جوانان استفاده میشود، اما انتظار اینکه ما بیاییم از وزیر جوان یا مثلاً ما از معاونین عالی رتبه جوان استفاده کنیم باید با تأمل، تدبر و یک برنامه بسیار کارشناسی شده انجام شود. نیروهایی را استفاده کنیم که حداقل کارکرد در آن ادارات را بلد باشند و حداقل بتوانند کارآمدی خود را نشان دهند. نه اینکه ما کار را به جوان بسپاریم و کارها مجدداً روی زمین بماند. این حرکت جوانگرایی نمیشود بلکه جوان سوزی میشود.» کوسه غراوی نیز معتقد است: «وقتی از نیروهای جوان کمک بگیرند قطعا وضع چالاکی و چابکی وزارتخانه بیشتر خواهد شد. اسلامی این رویکرد را داشته و امیدواریم در آینده هم مسیر به جاهای بهتر و بهینه تری برسد.»
دیدارنیوز ـ پرستو بهرامیراد: جوانگرایی، دولت جوان، مجلس جوان، تزریق دیدگاه و نگاه جوان به سیاست و وجود مدیران جوان در بدنه ارگانها و سیستمهای کشور لازمه ارتقای شرایط کشور است. در اوایل انقلاب تمام مدیران و مسئولان کشور جوان بودند، اما با گذر زمان، جوانان پا به سن گذاشته جای خود را به جوانان نداده و باز هم در قدرت باقی ماندند. حال بعد از گذشت ۴۱ سال از انقلاب اسلامی همه ارکان حکومت به این نتیجه رسیدهاند که باید جوانگرایی اتفاق بیافتد.
اما آیا نیرویی برای این کار تربیت شده است؟ آیا رانت و فامیلبازی در این جریان نیز حرف اول را میزند؟ آیا نمایندگان مجلس نظارتی بر انتصاب جوانان در دولت دارند؟
دیدارنیوز که به بررسی وضعیت جوانگرایی در وزارت خانه های دولت می پردازد در جدیدترین پرونده خود، به سراغ وزارت راه و شهرسازی رفته و تاکنون یک مطلب با عنوان امیدوار تجریشی: جوانگرایی در وزارت راه گسترده نبوده است/ برای جوانگرایی باید جانشینپروری را جا بیندازیم که شامل گفتگو با رئیس مرکز توسعه اقتصادی جوانان کشورهای اسلامی بود را منتشر کرده است.
وزارت راه و شهرسازی جزء وزارتخانههایی است که جوانگرایی درونش به ندرت رخ داده و تا به امروز تغییرات زیادی در این وزارتخانه رسانهای نشده است. دیدارنیوز در بخش دوم پرونده خود با محمدمهدی افتخاری نماینده مردم فومن و شهرام کوسه غراوی نماینده مردم مینودشت در مجلس شورای اسلامی به گفتوگو پرداخته است که در ادامه می خوانید.
نگرانی بابت به کار گیری جوانان غیر متخصص است
محمدمهدی افتخاری نماینده مردم فومن در مجلس شورای اسلامی در مورد نقش پرسشگری نمایندگان در خصوص جوانگرایی در وزارتخانهها به دیدارنیوز گفت: «مجلس همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند ریل گذار است. قطعاً خوب بود که مجلس شرایط استخدامی را در وزارتخانهها و اداره ها تدوین کند. گام بزرگی برای آینده این کشور بود. یعنی بر یک محور تخصصی یا کارشناسی شده از نیروهای جوان و متخصص در جایگاهها استفاده کنند؛ نه اینکه ما نیروها را در ادارات و سازمان های مختلف بچرخانیم. قطعاً این نیرو کارآمدی خود را از دست میدهد. مجلس آینده این ریلگذاری را برای آنکه بخش عمده مسئولیت ها به دست جوان سپرده شود انجام دهد و یک راهکار راهبردی و برنامه مدونی را ایجاد کند تا هیچ جوانی نگران نباشد که مثلاً فرزند نماینده و وزیر، راحتتر سرکار می رود و من باقی میمانم. بگویند هر کسی در این ریل قرار گرفت میتواند مسیر را حرکت کند».
وی در ادامه بیان کرد: «تاکید مقام معظم رهبری به جوانگرایی بسیار ارزشمند و درست است. اینکه امروز جوانان متخصص، نخبه و فرهیخته، سکان کشور را به دست بگیرند در نهایت مورد رضایت اکثریت است. اما بهتر خواهد بود جوانانی که میخواهیم از وجودشان استفاده کنیم حداقل در کنار پیشکسوتان، مدتی با کارهای اجرایی و برنامههای وزارتخانه آشنا بشوند تا در راستای اهداف عالی که همان جوانگرایی است، بهرهمندی بهتر و مفیدتری داشته باشند».
افتخاری در مورد جوانگرایی در وزارت راه و شهرسازی گفت: «در وزارتخانه راه و شهرسازی، بخشی از مدیران جوان هستند، البته بستگی دارد جوان را در چه سنینی معنا بکنیم. به هر حال در وزارتخانه عریض و طویل راه و شهر سازی در بخشهای مختلف از جوانان استفاده میشود اما انتظار اینکه ما بیاییم از وزیر جوان یا مثلاً ما از معاونین عالی رتبه جوان استفاده کنیم باید با تأمل، تدبر و یک برنامه بسیار کارشناسی شده انجام شود. نیروهایی را استفاده کنیم که حداقل کارکرد در آن ادارات را بلد باشند و حداقل بتوانند کارآمدی خود را نشان دهند. نه اینکه ما کار را به جوان بسپاریم و کارها مجدداً روی زمین بماند. این حرکت جوانگرایی نمیشود بلکه جوان سوزی میشود و بعد نیروی نخبه خودمان را فدا میکنیم که بسیار خطرات و آسیبها را بیشتر میکند».
نماینده فومن در مورد راهکار انتخاب بهترین ها در زمینه جوانگرایی اظهار کرد: «مسلماً اگر بگوییم حتما یک اصول یا سیستمی برای انتخاب جوانان است، غلط خواهد بود. سیستمی در چند سال اخیر روی زبانها میچرخد که حتما باید از طریق استخدام و آزمون سازمان استخدامی کل کشور یا سازمان سنجش برگزار شود که ورد زبان بسیاری است. مردم میبینند که آقازادهها و کسانی که ارتباط دارند راحت جذب میشوند. در حقیقت خود وزارتخانهها باید نیروهای جوان را حمایت کنند که بازوی آن وزارتخانه باشند و یک نوع رقابت و انگیزهای ایجاد کنند. این دیگر دست خود مقامات عالی یک وزارتخانه و اداره است. اگر واقعاً جوانی مراحل قانونی را طی کرده، یعنی از طریق کارآمدی و تخصص، مراحل و جایگاههای متعددی را امتحان کرده است، الان بیاید در یک مقام بالاتر، کسی نگرانی و نارضایتی ندارد. اینکه کسی با رانت و آشنایی بیاید باعث نگرانی است. جوانی تحصیل کرده که تجربه بسیار خوبی دارد، بیکار است اما جوانی بدون تخصص سرکار است. نگرانی مردم حاکی از این نوع تفکر و روش است».
جوانگرایی در کنار تجربه و استفاده مشاورین توانمند
شهرام کوسه غراوی نماینده مردم مینودشت در مجلس شورای اسلامی در مورد اهمیت جوانگرایی گفت: «ذات جوانگرایی بسیار کار ارزشمند و خوبی است. مهندس اسلامی به عنوان یک وزیر با تجربه که در حوزه های مختلف کار کرده، آرامش بسیار خوبی در وزارتخانه ایجاد کرده است. من فکر میکنم این آرامشی که در وزارتخانه حاکم است، قطعاً بر چابکی و چالاکی وزارتخانه کمک خواهد کرد. وقتی از نیروهای جوان نیز کمک بگیرند قطعا وضع چالاکی و چابکی وزارتخانه بیشتر خواهد شد. اسلامی این رویکرد را داشته و امیدواریم در آینده هم مسیر به جاهای بهتر و بهینه تری برسد».
کوسه غراوی در خصوص مدیران جوان در وزارتخانه راه و شهرسازی بیان کرد: «انتخابهای اسلامی خوب بوده است. مثلاً آقای رسولی در حوزه راهآهن تجربه خوبی دارند؛ در حوزههای مختلفی که آمدند قطعاً میتوانند اثرات مثبتی داشته باشند. بلاخره نقاط قوت و ضعفی وجود خواهد داشت، منتها اصل این است که مهندس اسلامی براساس شایستگیها و توانمندیها افرادی را انتخاب بکند که بتوانند راهبرد و اهداف وزارتخانه را پیش ببرند».
نماینده مردم مینودشت در خصوص پرسش از وزیر در مورد انتصاب مدیران جوان گفت: «ما قانون منع به کارگیری بازنشستگان را مصوب کردیم اما مجلس اگر بخواهد به موضوع مدیران جوان ورود پیدا کند، افرادی میگویند چرا دخالت کرد و اگر دخالت هم نکند افرادی مثل شما میگویند چرا دخالت نمیکند».
شاید وقت آن رسیده است که نمایندگان مجلس وارد میدان شوند و نوع انتصابات و راههای انتخاب مدیران جوان را پیگیری کنند. کشور امروز بیش از هر زمانی به مدیران مدبر، باتجربه، متخصص و با ریسکپذیری بالا نیاز دارد. جوانگرایی هم با این اهداف باید رخ دهد.