دیدارنیوز ـ
مسلم تهوری: اگر همچنان آژیر قرمز تحریمها را نشنیدهاید احتمالا به قول قالیباف جزء گروه ۴ درصدی جامعه هستید و الا مردم کوچه و بازار با تمام وجود شرایط بحرانزای تحریمها و مشکلات متعاقب آن را با گوشت و پوست و استخوانشان حس کردهاند. در شرایط فعلی صاحبان مسند و تریبون باید بیش از پیش مراقب گفتار و کردارشان باشند که اگر نمیتوانند باری از روی دوش مردم بردارند خود وبال گردن آنها نشوند. بعضا سخنان نسنجیده و غیرمسئولانه میتواند شرایط پیچیده ایران در عرصه بینالمللی را بغرنجتر از پیش کند و گاهی با یک سخن نابجا، تمام رشتهها پنبه خواهد شد. معالاسف از جمله معضلات سیاست خارجی ایران عدم آشنایی عدهای با مبانی سیاست خارجی و معادلات عرصه بینالمللی است. این افراد با ایراد سخنان نسنجیده و یا اعمال غیرمسئولانه، گره کور روابط خارجی را کورتر میکنند. گویی عدهای نه تنها حرف زدن بلد نیستند بلکه حرف نزدن را نیز یاد نگرفتهاند. چه بسیار سخنانی که فشارها را بر مردم بیش از پیش کرد و چه اقدامات نابخردانه جماعتی اندک که جامعهای را به دردسر انداخت. هنوز حمله به کنسولگری عربستان سعودی پیامدهای خود را به همراه دارد و ظاهرا این رویه اشتباه بر همان سبیل جاری و ساری است. ذیلا به تازهترین موارد از این دست اشاره میکنیم.
آیتالله احمد علمالهدی امام جمعه مشهد که هر از چندگاهی با سخنانش شهر را به هم میریزد؛ در تازهترین اظهار نظر خود بار دیگر با استفاده از تریبون نماز جمعه گفت: «امروز حشد الشعبی عراق، ایران است. حزبالله لبنان، ایران است. انصارالله یمن، ایران است. جبهه وطنی سوریه، ایران است. جهاد اسلامی فلسطین، ایران است. حماس، ایران است. اصلا شما نگاه میکنید ایران کجاست امروز؟ مگر جنوب لبنان، ایران نیست؟ مگر حزبالله، ایران نیست؟ مگر این پهپادهایی که یمنیها فرستادند و سعودیها را به خاک سیاه کشاندند ایران نبود؟ میگویند این پهپادها از شمال آمده. هم جنوبتان ایران است. هم شمالتان ایران است».
محمدرضا زائری روزنامهنگار و فعال رسانهای شناخته شده اصولگرا در رابطه با اظهارات اخیر علمالهدی به تندی از وی انتقاد کرد. او در توئیتی با اشاره به تبعات سخنان علمالهدی، این اظهارات را مثل کبریتی در انبار باروت دانست و نوشت: «شورای امنیت ملی باید به خطیبان و چهرههای رسمی کشور درباره اظهارات منطقهایشان اخطار دهد».
در راستای اظهار نظر در حوزه سیاست خارجی اخیرا سردار مرتضی قربانی مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به صحبتهای چندی پیش وزیر خارجه رژیم صهیونیستی که گفته بود «اگر برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، راه دیگری جز اقدام نظامی نباشد، اسرائیل این کار را خواهد کرد». گفت: اولا ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم و این را بارها اعلام کردیم و ثانیا اسرائیل کوچکتر از این حرفهاست که بخواهد علیه ایران از این غلطها کند».
وی افزود: «رژیم صهیونیستی اگر مرتکب کوچکترین خطایی در قبال ایران شود، از همان لبنان، "تل آویو" را با خاک یکسان میکنیم و اصلا نیازی نیست که از ایران موشک و تجهیزات بلند شود».
مشاور فرمانده کل سپاه با بیان اینکه ما رزمندگانی هستیم که به فرمان ولی امرمان، دستانمان بر روی ماشه است، گفت: «خدا میداند که اگر یک شب حضرت آقا دستور دهند که موشکها بلند شوند، همه این صهیونیستها دستها را بالا میکنند؛ ما از جرثومههای فساد نمیترسیم و گوش آنها را میبریم».
البته گفتههای مشاور فرمانده کل سپاه ناظر به یاوههای وزیر امورخارجه رژیم صهیونیستی بوده است و قطعا نمیبایست سخنان مقام صهیونیستی بدون پاسخ بماند؛ اما سردار مرتضی قربانی میتوانست این وظیفه را بر دوش وزارت امورخارجه محول کند؛ کما اینکه سخنگوی وزارتخارجه نیز به وظیفه سازمانی خود در اینباره به درستی عمل کرد. همچنین به کار بردن عبارت «از همان لبنان، "تل آویو" را با خاک یکسان میکنیم» بازتاب مثبتی در میان معترضان لبنانی نداشته و آن ها را نسبت به عملکرد جمهوری اسلامی و حوزه اختیاراتش در لبنان، بدبین کرده است.
یکی دیگر از دخالتهای بیجا در عرصه بینالمللی و سیاست خارجی که کم نیز باعث دردسر نشده است سخنان حسن عباسی و یا به قول طرفدارانش کیسینجر جهان اسلام در فروردینماه ۱۳۹۸ است. کلیپی با زیرنویس عربی در عراق دست به دست میگردد و آتش خشم علیه ایران را شعلهور کرده است. حسن عباسی سخنانی گفته که احساسات ملی گرایانه همسایههای عرب را برانگیخته است. در همین باره تاجزاده در توئیتی نوشت: «قبلا با آتش زدن سفارت عربستان در تهران برجام را به آتش کشیدند، و اکنون با تحریک احساسات مردم عرب، راه آتش زدن مراکز و منافع ایران را در کشورهای همسایه هموار میکنند».
رائفیپور هم در واکنش به توئیت تاجزاده نوشت: «سخنان عباسی مصرف داخلی دارد (ظریف طور) برای حرام لقمههایی که میگویند پول ایرانی را خرج سوریه و عراق نکنید؛ و الا عموم مردم میدانند ما برای خدا به جهاد رفتیم. البته خدا هم دنیایمان را تضمین فرمود. عاقبت آنکه مولود تاج باشد و ۴۰ سال ریاکارانه نان عمامه بخورد همین میشود».
جدای از درست و یا غلط بودن اظهارات حسن عباسی و مصطفی تاجزاده و مردمی که معتقدند نباید پول ایرانی را خرج سوریه و عراق کرد، ادبیات فردی چون رائفیپور که به راحتی گروهی را حرام لقمه خطاب میکند نیز در جای خود باعث تأسف و شگفتی است.
به هر حال در شرایط پیچیده کنونی بهتر است صاحبان تریبونها توجیه شوند که هر آنچه به ذهنشان میرسد الزاما متقن و بر سبیل صواب نیست و به قول حافظ هر کسی بر حسب فکر گمانی دارد منتهی باید توجه کنیم هر سخن جایی و هر نکته مقامی دارد؛ لذا بر فرض آنکه سخنشان قول سدید هم باشد بهتر آن است که مجرای اظهارات در حوزه سیاست خارجی را از کانال مربوطه به گوش مخاطبان داخلی و خارجی برسانیم. به گمان، این روش به درایت و تدبیر نزدیکتر است.