در سال ۸۵ حدود ۳۲۰ میلیارد تومان برای صندوق اندوخته ازدواج جوانان در نظر گرفته شده بود، اما در سال ۱۳۸۶ هیات وزیران و شورای عالی اداری طی مصوبهای ادغام این صندوق و تشکیل صندوق جدیدی به نام مهر امام رضا (ع) را تصویب کردند. صندوق مهر امام رضا (ع)، اما در حوزه مشاغل خانگی و روستایی به فعالیت پرداخت؛ بنابراین به دلیل آنکه پشتوانه مالی از صندوق تسهیل ازدواج جوانان گرفته شد قانون تسهیل ازدواج به صورت قانونی مطرود درآمد و به فراموشی سپرده شد. این قانون همان ۱۴ سال پیش که وضعیت کشور و بودجه از حیث مالی خوب بود باید اجرا میشد، در سال ۹۹ نیز مجلس برای اجرای این قانون و اختصاص یک ردیف بودجه به ان فشار میآورد، اما نتیجه مشخص نیست.
هیچ کدام از بندهای این قانون مترقیانه در دهه ۸۰ و ۹۰ اجرا نشده است. در سالهای ۹۱ و ۹۳ طیفی از نمایندگان عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی مجلس نسبت به عدم اجرای قانون ازدواج آسان و تشکیل کمیتههای سامان ازدواج اعتراض کردند.
در سال ۹۱ و در دولت دهم مقرر شد مرکر امور زنان و خانواده ریاست جمهوری پیش نویس اصلاحی این قانون را نوشته و موانع اجرای آن را بررسی کند اما این امر محقق نشد. در سال ۹۳ و در دولت یازدهم این کار بر عهده ستاد ساماندهی امور جوانان قرار گرفت اما اجرای این دستور تا به همین امروز به تعویق افتاده است.
در سال ۹۵ طیفی از نمایندگان مجلس بازهم نسبت به عدم اجرای قانون ازدواج آسان اعتراض کرده و گفتند: رفع مشکل ازدواج جوانان دغدغه مسئولان کشور نیست و قوانین بر زمین نهاده زیادی در بحث خانواده و تسهیل امور ازدواج جوانان وجود دارد که اهمیتی به اجرای آن داده نمیشود.
رضا شیران در خصوص اجرایی نشدن این قانون گفته بود: در سال ۸۵ حدود ۳۲۰ میلیارد تومان برای صندوق اندوخته ازدواج جوانان در نظر گرفته شده بود، اما در سال ۱۳۸۶ هیات وزیران و شورای عالی اداری طی مصوبهای ادغام این صندوق و تشکیل صندوق جدیدی به نام مهر امام رضا (ع) را تصویب کردند. صندوق مهر امام رضا(ع) اما در حوزه مشاغل خانگی و روستایی به فعالیت پرداخت؛ بنابراین به دلیل آنکه پشتوانه مالی از صندوق تسهیل ازدواج جوانان گرفته شد قانون تسهیل ازدواج به صورت قانونی مطرود درآمد و به فراموشی سپرده شد.
سلمان خدادادی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس دهم نیز اعلام کرده بود که دولت تا کنون گزارشی مبنی بر بیان دلایل اجرایی نشدن قانون ازدواج آسان به کمیسیون اجتماعی مجلس ارائه نداده است: «اگر چه در ماده ۱۲ این قانون به صراحت قید شده که گزارش اجرای این قانون باید هر ششماه یکبار توسط دولت تهیه و به کمیسیون فرهنگی مجلس ارائه شود، اما هنوز یک گزارش نیز در اینباره تقدیم مجلس نشده است.»
یکی از دلایل مغفول ماندن قانون ازدواج و بعضی از قوانین دیگر در حوزه اجتماعی، اعمال سلیقههای فردی و گروهی دولتمردان در شکل اجرای قوانین است. در فقره مورد بحث، صندوق ذخیره ازدواج در راستای تامین منافع عدهای خاص تغییر کاربری داد و به جای موضوع ازدواج جوانان به سمت کارآفرینی منحرف شد.
محمداسماعیل سعیدی یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس در سال ۹۶ در اعتراض به اجرایی نشدن قانون ازدواج گفت: «دستگاههای نظارتی بهطور دقیق به اجرای قوانین نظارت نمیکنند که متوجه شوند کم کاری در کجاست. کمیسیون فرهنگی بارها متروک ماندن قانون ازدواج را گوشزدکرده، اما برخوردهای سلیقه حتی مانع پاسخ گویی است، این در حالی است که بعضی از مسئولین حقوقها و تسهیلات نجومی دریافت میکنند.»
در سال ۹۷ نیز فراکسیون خانواده مجلس به منظور بررسی علل عدم اجرای قانون تسهیل ازدواج با حضور کارشناسانی از دستگاههای اجرایی که در این قانون تکالیفی برای آنها تعیین شده است، برگزار شد که نتیجهای دربر نداشت.
دولت برای اجرای قانون پول ندارد
فاطمه ذوالقدر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در خصوص سرانجام قانون ازدواج آسان به دیدارنیوز گفت: «در همین سال اخیر نیز از دولت برای اجرا نشدن این قانون جواب خواستیم، اشکال اساسی تصویب این قانون که به عدم اجرای آن منجر شد این بود که بار مالی اجرای این قانون از همان ابتدا دیده نشد یعنی دولتمردان نپرسیدند که این حجم از تسهیلات برای ازدواج قرار است از چه منابعی تامین شود.»
وی افزود: «مشکل عدم تامین مالی فقط مختص این قانون نیست، در برنامه ششم، دولت را نسبت به بیمه زنان خانه داری که سه فرزند دارند موظف کردیم، از ما پرسیدند شما که قانون وضع میکنید آیا میدانید بار مالی اجرای آن را دولت از کجا باید تامین کند؟»
ذوالقدر ادامه داد: «وقتی قانونی وضع میشود باید تامین هزینه اجرای آن هم در نظر گرفته شود، راه حل این مساله این است که نمایندگان در بودجه سنواتی، تبصره یا مادهای اضافه کنند که فلان مبلغ از فلان درآمد به اجرای قانون ازدواج آسان اختصاص یابد.»
ذوالقدر در خصوص امکان اجرای این قانون در سالهای آینده گفت: امسال سال سختی برای بودجه بود، حتی تامین نیاز کالاهای اساسی نیز به سختی انجام میشد، بنابراین ما نمیتوانستیم برای اجرای این قبیل قوانین فشار بیاوریم. این قانون همان ۱۴ سال پیش که وضعیت کشور و بودجه از حیث مالی خوب بود باید اجرا می شد، در سال ۹۹ نیز مجلس برای اجرای این قانون و اختصاص یک ردیف بودجه به ان فشار میآورد، اما نتیجه مشخص نیست.
کمکتون نخواستیم فقط ولمون کنید هی نگید ازدواج کنید و بچه داربشید
واقعانمیدونیم چه فکری باخودتون می کنید،شماها خودتون توبرج عاج نشستید و خرج یک ماه یه زندگی دونفره ساده هزینه یک ساعت تفریح بچه های شماست
چه جوری زن بگیریم وقتی بیکاروبی پولیم