
از آنجا که روسیه با کشور آمریکا مشکلاتی در خصوص بحث منطقهای (اوکراین، گرجستان، ناتو، موشکهای دوربرد و میان برد، سوریه، اسرائیل و ...) دارد و دارای مطامع زیادتری در ارتباط با ایران است، بنابراین میانجیگریش خیلی به نفع ایران پایان نخواهد یافت. روسها از تنش بین ایران و امریکا بیشتر منتفع میشوند تا اینکه مسائل دو کشور رفع شود، بنابراین اساسا میانجیگری روسیه، تنش بین ایران و آمریکا را بالا میبرد.
دیدارنیوز ـ با بالا گرفتن تنش بین ایران و آمریکا بر سر برجام و تهدید ایران در جهت افزایش غنیسازی، کشورهای مختلفی از جمله عراق، کویت، عمان، سوئیس، فرانسه و ژاپن پیشنهاد کردند که برای رفع این مشکل بین دو کشور نقش میانجی را ایفا کنند و در این مسیر تا به امروز قدمهایی هم برداشته شده است که به طور نمونه میتوان به سفر شینزوآبه، رئیسجمهور ژاپن به کشورمان اشاره کرد.
علاوه بر کشورهای مورد اشاره، این روزها خبرهایی مبنی بر پیشنهاد کشور روسیه جهت ایفای نقش میانجی برای حل اختلافات بین ایران و آمریکا منتشر میشود که کمک این کشور در راستای مورد اشاره، جای تردید دارد. گویا روسیه که یار دیرین ایران به حساب میآید و در دوران تحریم پیش از برجام نیز بسیار نقش داشته و یکی از کشورهای حاضر در برجام هم هست، تمایل به میانجی گری میان ایران و آمریکا دارد، البته تا همین جای کار هم خبر این تمایل را یک منبع نزدیک به نخستوزیر عراق اعلام کرده است.
افشار سلیمانی دیپلمات و سفیر سابق ایران در آذربایجان در رابطه با توان روسیه بابت انجام میانجیگری میان ایران و آمریکا در گفتگو با دیدارنیوز گفت: زمانی که کشورهایی مانند قطر یا عمان که اندازه پائینتری براساس مولفههای قدرت دارند یا دارای جایگاه نازلتری در ساختار نظام بینالملل نسبت به روسیه هستند به نوعی اعلام آمادگی برای میانجیگری کردند، طبیعتا روسیه هم عاری از این توان نیست، اما مسئله این کشور، مشکلش با غرب است که این خود مسئله ساز خواهد بود.
وی ضمن اشاره به نقش میانجیگری کشور ژاپن در رابطه با ایران و آمریکا ابراز کرد: مناسبات ژاپن با امریکا نسبت به روسیه و آمریکا تفاوت دارد. از آنجا که روسیه با کشور آمریکا مشکلاتی در خصوص بحث منطقهای (اوکراین، گرجستان، ناتو، موشکهای دوربرد و میان برد، سوریه، اسرائیل و ...) دارد و دارای مطامع زیادتری در ارتباط با ایران است، بنابراین میانجیگریش خیلی به نفع ایران پایان نخواهد یافت.
این سفیر سابق ایران در آذربایجان در ادامه افزود: روسها از تنش بین ایران و امریکا بیشتر منتفع میشوند تا اینکه مسائل دو کشور رفع شود، بنابراین اساسا میانجیگری روسیه با توجه به پروندههای مورد اشاره در بالا ممکن است تنش بین ایران و آمریکا را بالا ببرد، ولی میانجیگری ژاپن از آنجا که تنها اقتصادی میاندیشد و نگرانیهایی بابت ثبات خلیج فارس دارد که به تبع آن میتواند مسائل اقتصادی این کشور را تحتتاثیر قرار دهد، مناسبتر است و بهتر بود در صورتی که قصد به سرانجام رسیدن این کار وجود دارد با همان ژاپن صورت میگرفت. از طرف دیگر مسائلی که امریکا بتواند سر آنها با ژاپن مصالحه کند نسبت به روسیه بسیار اندک است. سایر کشورها که برای میانجیگری اعلام آمادگی کردند به درجات مختلف تحتتاثیر آمریکا قرار میگیرند.
سلیمانی واکنش روسیه در صورت افزایش غنی سازی از سوی ایران پس از مهلت ۶۰ روزه دوم را چنین پیشبینی کرد: روسها در ارتباط با اقدامات اخیر ایران درخصوص کاهش تعهدات برجامی موضعگیری دو پهلو کردند. این درحالی است که اروپاییها به صراحت مخالفت خود را اعلام کردند و از ایران خواستند که وارد این داستان نشود و نسبت به تعهدات خود در برجام پایبند باقی بماند، ولی روسها مطرح ساختند که ایران بهتر است حوصله به خرج دهد و به همین اظهار نظر بسنده کردند. این همان شیوهای بود که چینیها برگزیدند یعنی واکنش آنها تنها یک ابراز تاسف بود.
وی در ادامه توضیح داد: ایران در صورتی که به این تهدیدات خود در خصوص غنی سازی ادامه دهد علاوه بر اینکه آمریکاییها موضع خصمانهتری خواهند گرفت و تندتر میشوند، روسها و چینیها را هم از خود دور میسازند و اینها از قطار برجام به ترتیب پیاده خواهند شد، اما در نهایت از قطار برجام، یکی یکی پیاده خواهند شد که این اتفاق شامل حال ایران هم میشود.
این سفیر سابق ایران در آذربایجان تصریح کرد: خروج از برجام توسط ایران و سایر کشورها دقیقا خواست ترامپ و آنچه که او در این چند سال دنبال میکرد، است. اساسا هدف رئیسجمهور آمریکا از اعمال و تشدید تحریمها این بود که کشورهای باقی مانده در برجام را به خود نزدیک سازد و به کاری دست زند تا ایران از برجام دور و آرام آرام خارج شود و به سمت غنی سازی بیشتر پیش رود و آن گفته ایران را که مطرح میکند به دنبال سلاح هستهای نیست را با بزرگنمایی محکوم سازد.
سلیمانی در ادامه بیان داشت: در چنین مقطعی این امکان وجود دارد که حتی آژانس، پرونده ایران را با فشار دیگر کشورهای اروپایی و حتی روسیه و چین به شورای امنیت ارسال کند و همه چیز به روال پیش از برجام برگردد.