
دیدارنیوز - وقتی علی انصاریان، بازیکن سابق فوتبال، در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد روزانه ۶۰۰ هزار دلار با شرطبندی فوتبال از کشور خارج میشود، خیلیها متعجب شدند و انگشت به دهان ماندند. مزهمزه کردن این رقم چندان راحت نیست و همان زمان حرفها زده شد برای جلوگیری از شرطبندی فوتبال و کلاهبرداری گسترده که البته در حد همان حرف و شعار و بیانیه باقی ماند.
باز کردن بحث شرطبندی در فوتبال شوکی به کسی نداد و حالا امروز شاهد سایتهای رنگارنگ خارجی و داخلی هستیم که در این زمینه به کارشان ادامه میدهند و شاید فیلتر شده باشند اما فیلترشکنها این سد را میشکنند تا عاشقان شرطبندی پولهایشان را سر هر بازی لیگ برتر و لیگهای خارجی به باد بدهند.
البته شرطبندی بر سر فوتبال یا ورزشهای دیگر جدید نیست. در خارج از ایران که شکل و شمایلی کاملا قانونی دارد و در ایران هم این کار در بنگاههای کوچک و محلی انجام میشود. بنگاههایی که بیشتر در استانهای شمالی کشور فعال هستند و در بسیاری از شهرهای این خطه و در مغازهها و به خصوص قهوهخانههایشان برگههای شرطبندی یا توتو را میتوان دید. اما وقتی پای تکنولوژی و اینترنت به این کار باز شد، شرطبندی شکل گستردهتری پیدا کرد و خیلیها وارد این بازی شدند. کافی است اینترنت داشته باشید و البته یک فیلترشکن تا وارد یکی از همین شرطبندیهای مجازی شوید؛ ببرید یا ببازید.
پیشبینی فوتبال با الگوی ایرانی
«شرطبندی و لاین و پیشبینی مسابقات فوتبال در ایران و جهان تا میلیونها ریال جایزه نقدی. هر چقدر شرط ببندید بیشتر میبرید و یکشبه راه صدساله را میپیمایید. بدون ریسک و بدون خطر. با شرطبندی و اعتماد به ما ۱۰۰ درصد برنده جایزه میلیونی شوید.»
تبلیغاتی با همین مضمون یا مشابه آن را در اکثر سایتهای شرطبندی ایرانی میتوانید ببینید؛ سایتهایی که گلدرشتها و معروفهایشان تعطیل و گردانندگانشان دستگیر شدهاند اما این به معنای پایان شرطبندی ایرانی نیست! هر از گاهی خبری از دستگیری گردانندگان این سایتها از سوی پلیس فتا منتشر میشود؛ کسانی که جرمشان کلاهبرداری چند صد میلیونی از کاربران شرطبند است و نماینده یکی از همان شرکتهای معروف اروپایی شرطبندی هستند.
هرچند بعضی از سایتها با یک یا حتی چند بار تعطیلی و دستگیری، بساط شرطبندی را جمع نمیکنند و پس از مدتی با نام و شکل و شمایلی تازه کارشان را ادامه میدهند. این سایتهای ایرانی مدعی هستند کارشان پیشبینی فوتبال است نه شرطبندی آن و به این ترتیب کارشان غیرقانونی هم نیست!
یکی از این سایتهای معروف و محبوب بین شرطبندها، بعد از آخرین تعطیلی به تازگی وبسایت جدیدی باز کرده و وعده داده از اردیبهشت کارش را آغاز میکند. نسخه پیدیاف مجلهای درباره شرطبندی فوتبال و نحوه فعالیتشان را هم روی سایت منتشر کردهاند تا به گفته خودشان به اتهامات پاسخ دهند و مدعی هم هستند پیشبینی فوتبال را با الگوی ایرانی اسلامی انجام میدهند و استفتائاتی هم از مراجع تقلید دارند که ثابت میکند پیشبینی فوتبال حرام نیست!
البته این سایت در مجلهاش به فعالیت سایتهای شرطبندی خارجی در ایران هم اشاره کرده و برخلاف اینکه گفته میشود روزانه ۶۰۰ هزار دلار از این طریق از کشور خارج میشود، مدعی شده رقم واقعی خروج ارز با شرطبندی، یک میلیون دلار است و مطالبی هم در اثبات کلاهبرداریهای سایتهای خارجی دارد.
این سایت ۱۰ سالی است کارش را با نامهای مختلف انجام میدهد و ادعا میکند از وزارت ارشاد و سازمان تربیت بدنی وقت هم مجوز گرفته است. مسالهای که هیچ وقت وزارت ارشاد آن را تایید نکرده و روی سایت هم نشانهای از این مجوز نبوده است.
بر اساس فرم پیشبینی که در مجله این سایت هم منتشر شده است، هر هفته کاربر امکان پیشبینی حدود ۱۵ مسابقه را دارد که میتواند برای هر کدام گزینههای برد میزبان، تساوی و برد میهمان را پیشبینی کند. مبلغ فرم نیز مجموعهای است از تیک در هر ردیف که با هم جمع و در ردیف بعدی ضرب میشود.
مثلا اگر کاربری برای شش بازی دو نظر را انتخاب کند و در هر ردیف دو تیک بزند، برای پنج بازی سه نظر را انتخاب کند و برای چهار بازی یک نظر، مبلغ فرم به این شکل محاسبه میشود: ۲x2x2x2x2x2x3x3x3x3x3x1x1x1x1
یعنی ۱۵۵۵۲۰ ریال!
البته برای هر فرم حداقل و حداکثر مبلغ هم تعیین شده که معمولا حداقل آن ۹۷۲ تومان و حداکثرش ۱۵۰ هزار تومان است و به گفته گردانندگان سایت، این محدودیت برای کنترل کاربر و تطابق پیشبینی با الگوی ایرانی اسلامی در نظر گرفته شده است! در هر پیشبینی هم کسانی برندهاند که بالاترین امتیاز را کسب کنند؛ یعنی کسانی که پیشبینیهایشان درستتر بوده است. میزان جایزه نیز بر اساس مبالغی است که در آن هفته کاربران برای پیشبینی هزینه کردهاند. این سایت اعلام کرده است ۶۵ درصد کل مبالغ فرمهای کاربران به عنوان جایزه توزیع میشود که ۸۰ درصد آن به نفر اول و ۲۰ درصد به نفر دوم میرسد.
اما ۳۵ درصد باقیمانده چه میشود؟
یکی از تبلیغات گسترده این سایت پیشبینی فوتبال، همیشه و هر بار که با نام جدید فعالیتشان را آغاز کردهاند، این بوده که بخشی از مبالغ کاربران را علاوه بر پرداخت حقوق کارکنان سایت، صرف کارهای خیریه، آزادی زندانیان نیازمند، تهیه جهیزیه و… کرده و این همان ۳۵ درصد باقیمانده است و پلیس فتا آن را بیاساس و دروغ میداند. ادعای دیگر این سایت، داشتن استفتا از مراجع تقلید مبنی بر بیاشکال بودن شرطبندی است. این استفتائات روی نسخه پیدیاف مجله هم قرار داده شده است. به گفته گردانندگان سایت، همه مراجع عظامی که از آنها سوالاتی در این مورد پرسیده شده است، این کار را بدون اشکال و بلامانع دانستهاند.
اما نکته اینجاست که در سوالهایی که از دفتر مراجع پرسیده شده، ذکر شده شرکتکننده این مبلغ را به موسسه هبه (خارج کردن مال از ملک خود و به ملک دیگری در آوردن آن به طور رایگان) کرده و بیاشکال بودن این کار با توجه به همین هبه مطرح شده است.
در صورتی که این پول در واقع به سایت هبه نشده است و شرکتکنندگان پولشان را برای حضور در مسابقه به حساب سایت واریز کردهاند.
با نرمافزار پیشبینی کن
در میان جستوجوهایم برای پیدا کردن سایتهای شرطبندی، به یک نکته دیگر برمیخورم؛ نرمافزارهای پیشبینی؛ یعنی نرمافزاری که به شما کمک میکند بهترین پیشبینی را انجام دهید و بعد در سایت مورد نظرتان شرط ببندید تا کمترین باخت را داشته باشید! نرمافزارها اسامی متفاوتی دارند که معمولا از ترکیب کلمات سافت، ساکر یا پیشبین ساخته شدهاند و پس از یک جستوجو در اینترنت، میتوانید یکی از آنها را به راحتی سفارش دهید.
روی یکی از لینکها کلیک میکنم که در تبلیغاتش نوشته است:«آیا میدانید از طریق پیشبینی مسابقات فوتبال میتوانید کسب درآمد میلیونی داشته باشید؟ آیا از صرف وقت زیاد و بیحاصل در تکمیل فرمهای پیشبینی مسابقات فوتبال خسته شدهاید؟ چرا فرمهای پیشبینی فوتبال را هدفمند پر نکنید؟ تنها کافی است در تکمیل فرمهای پیشبینی فوتبال، منطق و تحلیلهای مناسب را جایگزین تصمیمات نادرست و احساسی خود کرده و تنها در مدت کمتر از یک ساعت، فرم پیشبینی خود را با منطقیترین حالات ممکن پر کنید.»
اما روی سایت لینک دیگری هم وجود دارد که نشان میدهد نرمافزار وابسته به همان سایت معروف پیشبینی ایرانی است که دربارهاش در همین گزارش خواندید و پس از بارها تعطیل شدن، قصد دارد کارش را دوباره آغاز کند.
نسخه پیدیاف همان مجله روی سایت قرار دارد و روش پیشبینی بازیهای فوتبال، نحوه تقسیم جایزه و حتی اختصاص مبلغی به کارهای خیریه هم در آن توضیح داده شده است.
روی سایت شمارهای هم برای پاسخ به سوالات درباره نرمافزار پیشبینی، ارائه شده است. شماره خط اعتباری را مردی جواب میدهد و میگویم برادرم میخواهد نرمافزار را بخرد و من میخواهم برایش پرسوجو کنم. توضیح میدهد که نرمافزار شامل نرمافزارهای آپدیت جدول بازیهای مختلف، تحلیل و پر کردن فرمهاست که کرک شده و راهنمای فارسی هم دارد. قیمتش هشت هزار تومان است و وقتی پول را واریز کنم و به او اطلاع دهم، نرمافزار را برایم ایمیل میکند.
به لینک مجله آن سایت معروف روی تبلیغاتشان اشاره میکنم و میپرسم مگر سایت تعطیل نشده و غیرقانونی نیست؟
به سرعت برای دفاع آماده میشود و میگوید نه، سایتها مجوز دارند. شرطبندی مجاز نیست اما پیشبینی مشکلی ندارد. این سایت هم قدیمیترین و معتبرترین سایت پیشبینی فوتبال است و از مراجع نیز مجوز گرفته. مشکلی پیش آمده بود که برطرف شده و باز کارشان را شروع میکنند.» بعد هم میافزاید خودش از شرکتکنندگان در پیشبینیها بوده و بعد از اینکه پول خوبی برنده شده، وارد بازار و کار دیگری شده است. میپرسم چقدر؟ میگوید:«۳۰ میلیون تومان بردم. هر هفته شرکت میکردم. من تازه کم برنده شدم و هفتههایی بود که ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان پول جمع میشد و برنده اول پول زیادی میبرد.»
بعد هم به من اطمینان میدهد که برادرم با این نرمافزار میتواند خوب پیشبینی کند و برنده شود و البته لازم نیست من نگران باشم.
وقتی سایتهای خارجی از ایرانیها دلار میگیرند
سایتهای ایرانی تنها مرجع پیشبینی و شرطبندی فوتبال در کشور نیستند. در واقع سایتهای خارجی هم بیکار ننشستهاند و با شناسایی مخاطبان ایرانی گسترده، جدول لیگ برتر ایران و حتی گاهی لیگ دسته اول کشور را نیز به فهرست شرطبندیهایشان اضافه کردهاند و شرطبندان با انتخاب زبان فارسی این سایتها دیگر مشکلی در استفاده از آن ندارند.
نام سایتهای شرطبندی معمولا با استفاده از کلمات bet و win انتخاب شدهاند و البته معمولا در کشور انگلستان مستقر هستند؛ کشوری که به مهد شرطبندی فوتبال معروف است. هرچند در این سایتها شرطبندی ورزشهای دیگری چون گلف، بسکتبال و تنیس هم انجام میشود و آنها تنها به فوتبال اختصاص ندارند. سایتها معمولا به بنگاههای قدیمی شرطبندی وابسته هستند که عمری بالاتر از ۴۰ سال دارند و تعداد مشتریهایشان از سراسر جهان میلیونی است.
برای استفاده از امکانات این سایتها باید عضو آنها شوید و ثبتنام کنید؛ ثبتنامی که رایگان نیست و مبلغی باید بپردازید، البته به دلار، تا اجازه داشته باشید در شرطبندیها شرکت کنید. حداقل هزینه برای ثبتنام و شارژ اکانت معمولا ۱۰ دلار است و حداقل رقم برای شرطبندی یک دلار. هرچند رقمهای ۳۰ دلاری هم بین برخی سایتها دیده میشود.
البته مدتی است بعضی از این پایگاههای اینترنتی با ایران و کاربران ایرانی کار نمیکنند و در واقع ایرانیها حق شرطبندی در این سایتها را ندارند. هویت و تابعیت کاربران برای برخی از این پایگاهها چنان اهمیت دارد که اگر مدارک کافی برای احراز هویت نداشته باشید، حق ثبتنام هم ندارید. به همین دلیل سایتهای روسی که محدودیتی برای کاربران ایرانی ندارند، بین فوتبالیهای ایران محبوبیت بیشتری پیدا کردهاند و شرطبندی در آنها بیشتر انجام میشود.
شیوه شرطبندی فوتبالی در این سایتها معمولا یکسان است. این سایتها اعدادی را برای هر بازی معرفی میکنند، به عنوان مثال برای بازیهای ایران اگر در دیدار استقلال و راهآهن سه عدد ۲، ۵/۳ و ۶ وجود داشته باشد به این معنی است که شانس برد استقلال بیشتر است و اگر استقلال ببرد و شما برد استقلال را پیشبینی کرده باشید، دو برابر پولی را که برای شرطبندی گذاشتهاید، میبرید، اگر مساوی را پیشبینی کرده باشید، ۵/۳ برابر و اگر راهآهن ببرد و شما برد راهآهن را پیشبینی کرده باشید شش برابر پولتان را به جیب میزنید.
البته میتوانید ترکیبی از برد- برد یا برد- مساوی تیمها را هم بگیرید و آنوقت مجموع ارقام را میبرید. در چند بازی متفاوت این ارقام در هم ضرب میشوند و در صورت دو حالت بودن یک روش میانگین گرفته میشود و اعداد در هم ضرب میشوند که همه قوانینش در سایتها موجود است.
یکی از سایتهای خارجی معروف پیشبینی فوتبال در ایران را انتخاب میکنم که نامی شبیه بقیه دارد. با صفحات ویژه به زبان فارسی و بدون محدودیت برای کاربران ایرانی که در واقع نمایندگی کمپانیهای بزرگ است و شرطبندی به صورت مستقیم روی آن انجام نمیشود. به همین دلیل رقمهای شرطبندی و شارژ اکانت آن متفاوت است.
در بخش معرفی سایت نوشته شده شرکت شرطبندیشان بسیار معتبر است و نمایندگیهایی در کشورهای مختلف دارد و متخصص شرطبندی است. دفتر مرکزی آن هم در انگلستان است و به گفته خودشان قرار است دفتر آسیایی آن برای کاربران آسیای میانه و خاورمیانه به زودی راهاندازی شود.
امکان شرطبندی آنلاین، زنده، تلفنی و حضوری در این سایت فراهم شده و روشهای متفاوتی هم برای شرطبندی رشتههای ورزشی وجود دارد که هر کدام قوانین و شرایط خاص خود را دارند.
پس از ثبتنام در سایت و دریافت یک نام کاربری، نماینده سایت با کاربر تماس میگیرد و نحوه واریز پول به حسابهای داخلی و خارجی را به او اعلام میکند. پس از آن است که کاربر اجازه شرطبندی را میگیرد.
روشهای متفاوت پرداخت هزینه اکانت و شرطبندی یکی از تبلیغات ویژه این سایت است که مشتری میتواند پول لازم را در هر زمان و هر مکان، به حسابهای این شرکتها انتقال دهد.
جالب اینجاست که این شرکت در بانکهای داخلی ایران هم حساب دارد و کاربر ایرانی میتواند بعد از واریز وجه مورد نظر در بانک یا انتقال اینترنتی، در کوتاهترین زمان حسابش را برای بازی یا شرطبندی شارژ کند.
البته بیشتر این سایتها با حسابها یا پولهای الکترونیکی کار میکنند. حسابهایی چون وبمانی (Webmoney) یا مانی بوکرز (Money Bookers) که بدون نیاز به ویزا و مسترکارت، امکان پرداختها و حوالهها را در فضای مجازی فراهم کردهاند و به نوعی صرافهای اینترنتی محسوب میشوند.
البته این سایت دو حساب بانکی در خارج از ایران هم دارد که کاربران ایرانی میتوانند مشخصات آن را از بخش پشتیبانی ۲۴ساعته سایت بگیرند و پول را منتقل کنند. در واقع به نظر میرسد جز فیلترینگ مانع دیگری بر سر راه فعالیت این سایت در ایران و استفاده کاربران ایرانی از آن وجود ندارد.
البته قوانینی هم برای شرطبندی در این سایتها در نظر گرفته شده است. به طور مثال حداقل سن قانونی برای شرکت در شرطبندی در تمامی وبسایتهای مرجع، ۱۸ سال تمام است و در صورتی که کاربری پیش از احراز این شرط، ثبتنام یا شرطبندی کند، شرکت میتواند حساب فرد را مسدود کند.
از سوی دیگر لازم است شرکتکننده اطلاعات پاسپورت، کارت ملی یا مدارک شناسایی معتبر را هم در اختیار سایت بگذارد و این مشخصات باید با اطلاعات حساب بانکی اعلامشده توسط کاربر مطابقت داشته باشد.
خانه و زندگی فدای شرطبندی
پلیس فتا چندین بار از شناسایی و تعطیلی وبسایتهای مربوط به قمار و شرطبندی خبر داده است. به گفته کمال هادیافر رئیسپلیس فتا در مدت یک سال ۳۰۰ سایت قمار و شرطبندی شناسایی و گردانندگان آنها دستگیر شدهاند.
جرم همه این سایتها کلاهبرداری است؛ اتفاقی که بسیاری از مالباختهها و بازندههای شرطبندی را در نهایت مجبور به شکایت میکند و کسانی هستند که در جریان این شرطبندیها میلیونها تومان پول از دست دادهاند. به گفته خودشان شرطبندی مثل گردابی آنها را درون خود کشیده است؛ یا یک بار بردهاند و بعد برای بیشتر برنده شدن وسوسه شدهاند اما به یک بازنده تبدیل شدهاند یا پس از اولین باخت و برای جبران آن به شرطبندی بیشتر روی آوردهاند.
هرچند هیچ کدام از اینها مانع شرطبندی علاقهمندان به این کار نمیشود، حتی اگر ببینند کسی خانه و زندگی چند سالهاش را با همین شرطبندیها از دست داده است.
آنطور که پیداست تعطیلی، دستگیری و فیلترینگ سایتها، هیچ کدام مانع ادامه کار این بنگاههای شرطبندی نشدهاند و هر روز سایتهای تازهای علاقهمندان به فوتبال را به پول درآوردن از این راه ترغیب میکنند. همه چیز نشان از این دارد که فعلا فضای مجازی، خانه امنی برای شرطبندی فوتبال است.
منبع: ماهنامه پیوست / یگانه خدامی