تیتر امروز

نامه مستقیمم غیرمستقیم به دستت خواهد رسید
افاضات اضافه

نامه مستقیمم غیرمستقیم به دستت خواهد رسید

عوام‌الملک پس از نامه‌های متعدد به حضرت مسعود و عدم دریافت پاسخ، این بار مسیر جدیدی را امتحان کرده که کاملا جوابگو و موفق خواهد بود؛ او قرار است نامه‌های مستقیمش را به شکل غیرمستقیم بفرستد تا...
سال بازگشت بزرگ و سقوط باورنکردنی/ ترامپ چطور برگشت و دلیل رفتن اسد چه بود؟
ویژه برنامه نوروزی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی؛ بررسی مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳ (قسمت چهارم)

سال بازگشت بزرگ و سقوط باورنکردنی/ ترامپ چطور برگشت و دلیل رفتن اسد چه بود؟

این چهارمین قسمت از ویژه برنامه نوروزی ۱۴۰۴ دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی است که به بررسی مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳ می‌پردازد. در این برنامه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید آمریکا و سقوط بشار...
آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی درگفت‌وگو با "دیدارنیوز":

بی‌تفاوتی دولت نسبت به هشدار صندوق بین‌المللی پول خطرناک است

News Image Lead

با این هشدار صندوق بین المللی پول نباید دست روی دست بگذاریم، زیرا ممکن است با سیاست‌های مناسب، مانع رشد قیمت‌ها شویم، اما اگر دولت اقدامی صورت ندهد ممکن است وضع کشور از این پیش‌بینی هم بدتر شود.

کد خبر: ۲۵۰۳۰
۱۶:۳۰ - ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۸

دیدارنیوزـ روژیا یکتا: یک مقام صندوق بین‌المللی پول، نرخ رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹ را منفی شش درصد پیش‌بینی کرده است. جهاد ازعور، رئیس بخش خاورمیانه صندوق بین‌المللی پول بعد از انتشار گزارش این سازمان گفته است: تحریم کامل نفت ایران می‌تواند بهای کالا‌های اساسی و مصرفی را تا پنجاه درصد افزایش دهد. چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد که با این اتفاق، ایران از نظر رشد نرخ تورم با سودان برابر خواهد شد و در جایگاه بعد از ونزوئلا و زیمبابوه قرار خواهد گرفت.

پیش از انتشارگزارش صندوق بین‌المللی پول، مرکز آمار ایران در اولین گزارش (اول اردیبهشت ماه) خود درباره نرخ تورم در سال جدید اعلام کرد که این رقم در دوازده ماهه منتهی به فروردین ماه به ۳۰ و شش دهم درصد رسیده است. مرکز آمار در ادامه گزارش خود آورده است که افزایش قیمت متوسط گروه "خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات" در فروردین ماه امسال نسبت به همین ماه در سال ۱۳۹۷ به حدود ۴۵ درصد رسیده است. آخرین آماری هم که بانک مرکزی ایران درباره تورم منتشر کرد به آبان ماه سال گذشته مربوط می‌شود ونرخ تورم را ۱۸.۴ درصد اعلام کرده بود.

تشدید افزایش قیمت کالا‌ها نسبت به سال قبل، سبد معیشتی بسیاری از خانوار‌های ایرانی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. اواخر فروردین ماه سال ۱۳۹۷ متوسط قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند با استخوان نزدیک به ۴۹ هزار تومان بود که حالا به بالای صد هزار تومان رسیده است. متوسط قیمت هر کیلوگرم مرغ در مغازه‌های شهر تهران هم در اواخر فروردین پارسال حدود هشت هزار تومان بود.

آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه در رابطه با ریشه تورم در ایران در گفتگو با دیدارنیوز گفت: در حالت کلی برای تورم دو دلیل می‌توان در نظر گرفت که افزایش تقاضا در اقتصاد و فشار هزینه‌ها است.

وی در ادامه ابراز کرد: تورم ایران در شرایط کنونی ناشی از فشار هزینه‌ها است، بدین معنا که هزینه تولید یا تحویل کالا رشد پیدا کرده، بنابراین افزایش قیمت بر آن اعمال می‌شود. به این معنا که با وجود وفور کالا مردم از توان خرید برخوردار نیستند و کمتر به این سمت حرکت می‌کنند. این مسئله، نشانه همان رکود تورمی است که از آن سخن زیاد گفته می‌شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با علت افزایش هزینه تولید توضیح داد: به دلیل ایجاد محدودیت درفروش نفت، درآمد ارزی کاهش یافته، علاوه بر آن، ورود برخی از کالا‌ها مانند خودرو توسط تصمیم‌گیران داخلی یا خارجی ممنوع شده است وثبت سفارش صورت نمی‌گیرد، بنابراین هزینه تولید افزایش پیدا کرده است. از جهت دیگر، بحث هزینه‌های تولید و تامین قطعات هم بر این امر، موثر واقع می‌شود که به ارز و کمبود و افزایش نرخ آن بر می‌گردد و بانک مرکزی هم به اندازه کافی در بازار، ارز عرضه نمی‌کند که این مسئله سبب شده بر نرخ آن افزوده شود و به دنبالش هزینه تولید بالا رود.

بغزیان در این خصوص اضافه کرد: افزایش نرخ ارز ـ که البته به بحث کمبود ارز نمی‌پردازیم و مبحث دیگری را طلب می‌کندـ سبب شده تا قیمت تمام شده واردات، تولید و تامین قطعات اوج گیرد. البته باید این نکته را هم مورد توجه قرار داد که برخی از تولید کنندگان داخلی برای جبران بخش قیمت ارز، افزایش غیر منطقی بر کالا‌های خود وارد ساختند که این مسئله فروش را به مقدار زیادی تحت تاثیر قرار داده است.

 

بی‌تفاوتی دولت نسبت به هشدار صندوق بین‌المللی پول خطرناک است

 

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: با توجه به توضیحات بالا زیاد نباید درپی دلایل تورم و کاهش نرخ ارز باشیم، زیرا مادامی که نرخ ارز ۱۴ یا ۱۵ هزارتومان باشد و دولت هم صحبت از ارز ۴۲۰۰ کند، چه آن را تزریق کرده یا نکرده باشد، جنس وارد شده بدون ملاحظه این قیمت‌گذاری به ارزشی بالاتر از آن برای مشتری تمام می‌شود و این مسئله دلیلی بر گران شدن کالای وارداتی و داخلی با هم است.

وی در خصوص نرخ واقعی ارز ابراز کرد: زمانی که صحبت از نرخ ارز واقعی برای بازار به میان می‌آید، بانک مرکزی نمی‌تواند مدعی شود که به دنبال نرخ واقعی ارز است، زیرا این مسئله، اشتغال، تولید و ثبات قیمت را به دنبال دارد و اکنون هیچ کدام را شاهد نیستیم. نرخ واقعی، نرخی است که سه شاخص کلان را برقرار می‌کند، یعنی در نتیجه آن، درآمد مردم بالا می‌رود، ثبات قیمت‌ها به وجود می‌آید، افزایش قدرت خرید مردم رشد می‌کند و زمینه اشتغال زیاد می‌شود.

بغزیان در ادامه افزود: شواهد جامعه نشان از آن دارد که نرخ ارز مدیریت نمی‌شود یا خواست بانک مرکزی کاهش آن نیست. برای تعیین عدد نرخ واقعی نیاز به مطالعاتی است که زمان زیادی نیاز ندارد. همانطور که مورد اشاره قرار دادم نرخ حاکم بر بازار، با خود رفاه اقتصادی برقرار می‌سازد و اشتغال و رشد تولید را به دنبال می‌آورد.

این کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص تاثیر کسری بودجه بر میزان تورم تاکید کرد: کسری بودجه در صورتی که بر اثر هزینه در مکان درستش به وجود آمده باشد، می‌تواند به نفع اشتغال و اقتصاد تمام شود، اما برعکس آن هم وجود دارد، البته باید در کنار کسری بودجه، درآمد ناشی از فروش نفت را مدنظر قرار دهیم که عدد قابل توجهی است. دولت در بحث بودجه باید در ابتدا اطمینان حاصل کند که بودجه ریزی عملیاتی است یا خیر. برای سنجش تمام این‌ها کافی است این مسئله را مدنظر قرار دهیم که ارقام در نظر گرفته شده در بودجه باید در جایی به ثبات و رفاه اجتماعی وصل شود که اتفاقی غیر از این، نشان از ایرادی در بودجه‌ریزی دارد.

وی در رابطه با انتشار گزارش صندوق بین‌المللی پول درباره نرخ منفی رشد اقتصادی ایران خاطرنشان کرد: صندوق بین‌المللی پول، صحبت از پیش‌بینی می‌کند، اما مدل آن، مشخص نیست و در ظاهر از ساده‌ترین شکل یعنی کاهش فروش نفت که با خود افزایش نرخ ارز را به همراه خواهد داشت، بهره برده است.

این استاد دانشگاه در ادامه توضیح داد: با این هشدار صندوق بین المللی پول نباید دست روی دست بگذاریم، زیرا ممکن است با سیاست‌های مناسب، مانع رشد قیمت‌ها شویم، اما اگر دولت اقدامی صورت ندهد ممکن است وضع کشور از این پیش‌بینی هم بدتر شود.

بغزیان در رابطه با راهکار دولت برای ممانعت از بدتر شدن شرایط اقتصادی تاکید کرد: ارز کشور و نرخ آن باید مدیریت شود و توان صادراتی افزایش یابد که در نتیجه آن، تورم کاهش پیدا خواهد کرد. از طرف دیگر، دولت باید به قیمت‌های کاذب و بی دلیل ورود پیدا کند و راه حل‌هایی را برای فروش بیشتر نفت پیدا کند.

 

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی