
اگر مردم ببینند یک عدالت فراگیر، بدون تبعیض و بدون اغماض در جامعه رخ میدهد، دیگر احساس نگرانی نخواهند کرد. وقتی میبینند این بیتدبیریها در کنار بیتقواییها و فشار استکبار خارجی وجود دارد، آن زمان مردم ما حق دارند نگران باشند و سرمایه خود را ذخیره کرده و تبدیل به سکه و دلار کنند.
دیدارنیوز_ پرستو بهرامیراد/ مسلم تهوری: حجتالاسلام ناصرنقویان در قسمت دوم گفتوگوی خود با دیدارنیوز به مشکلات اجتماعی پرداخت. وی از نبود شادی در جامعه تا بیتقوایی و بیتدبیری مسئولین صحبت کرد. نقویان معتقد است که این مشکلات به دلیل نبود گزینش صحیح در انتخاب مسئولین صورت گرفته است.
در ادامه، بخش پایانی گفتوگوی دیدارنیوز با حجتالاسلام ناصرنقویان را بخوانید.
ببینید: گفتوگو با حجتالاسلام ناصرنقویان در آپارات
امام علی(ع) در بخشنامهای که به مالک نوشتهاند میفرمایند: «اگر خواستی مسئولینی در ردههای بالا انتخاب کنی باید آستانه تحمل و صبرشان خیلی بالا باشد». قبل از استیضاح آقای ربیعی یا مانند آن در گفتوگوهای تبلیغاتی انتخاباتی کسانی که میخواستند رئیس جمهور شوند، این جنجالها و مشاجرات را در تلویزیون دیدیم که چقدر هم برای کشور ناگوار بود. کسانی که میخواستند سکاندار اصلی اجرایی کشور شوند بر سر بعضی مسائل با هم مشاجره کردند، همچنین در دورههای قبل هم شاهد این اتفاقات بودیم. این مسائل به گزینشهای نادرست برمیگردد که برای تأیید صلاحیت یک نماینده مجلس یا رئیس جمهور یک کشور انجام میشود. شرکت در نماز جمعه، پوشش اعضای خانواده و ... نباید معیار اصلی باشد؛ بلکه سلامت مالی و سلامت اخلاقی باید مبنا قرار گیرد. من خاطرهای اخیراً از یکی از وزرای فعلی شنیدهام که ایشان مدتی در پروژه بزرگ سازمان ملل مشغول به کار شدند. ایشان گفت یکی از شرایط استخدام ما یک گزارش مالی بود تا حدی که از ما پرسیدند خانم شما چقدر طلا دارد. ۹ ماه بعد همان فرم مالی آمد که دوباره باید پر شود، من فکر کردم این مال من نیست و احتمالا برای استخدام شدههای جدید است و فرم را پر نکردم. بعد از یک هفته نامهای از دادگاه برای من آمد و به من گفته شد چرا شما این فرم را پر نکردهاید؛ و اینجا قانون این است که هر ۹ ماه باید این فرم را پر کنید؛ شما حقوقتان مشخص است و اگر چیزی اضافه شده باید ببینیم به کجا وصل هستید. این یک ساختار حفاظت شده مالی در دنیایی است که ما آنان را کافر میدانیم. ما اگر برای کسی که میخواهد نماینده مجلس شود جدای از خطکشیهای سیاسی، خط کشیهای اخلاقی سنگین هم قرار میدادیم، این مشکلات رخ نمیداد.
مقداری راجع به نشاط اجتماعی صحبت کنید. بالاخره جامعه ما به عنوان یک جامعه دینی مناسبتهای مذهبی دارد که شامل مراسمهای سوگواری و شادی است؛ اما اکنون رابطهای که بین غم و شادی برقرار شده متناسب نیست. بین مناسبتهای مذهبی که منشأ سوگواری دارد با مناسبتهایی که جشن و سرور است هیچ توازنی برقرار نیست و قسمت عزا خیلی پررنگتر است. نبود نشاط اجتماعی تأثیرات مخربی بر روی مردم میگذارد. چرا بعد از انقلاب بحث عزاداریها اینقدر پررنگتر شده است. یعنی بیش از اینکه به شادی بپردازیم غم را گسترش دادهایم. چرا شما روحانیون و آقایان مداحان خیلی راغب هستید این مراسمهای سوگواری برپا شود؟
واقعیت این است که فکر میکنم یک ترسی در دل بعضی از متدینین ما هست و فکر میکنند غم و اندوه خطر کمتری دارد، اما شادی ممکن است به شرایط نامناسبی بینجامد که نتوان آن را کنترل کرد. لذا باید تا میتوانیم آنجایی که ممکن است به سمت محرمات و کارهای لهو و لعب برویم، این کار انجام نشود. در قرآن هم غم و شادیها برابر است. شاید در جایی شادی جلوتر است «أنه هو اضحک و أبکی» (او خدایی است که میخنداند و میگرایاند) حافظ بیتی دارد و میگوید: «خنده و گریه عشاق زجایی دگرست / میسرایم به شب و وقت سحر میمویم». حافظ پژوهان میگویند بر اساس ساختار شعری باید گریه را جلوتر میآورد، اما از آنجا که حافظ میگوید «هر چه کردم از دولت قرآن کردم»؛ ریشه خنده و گریه را از قرآن گرفته است و برای همین خنده جلوتر آمده است. اساساً بشر بدون بال شادی نمیتواند حرکت کند و ما خودمان هم از این فضا راضی نیستیم و خیلی از بزرگان اعم از مراجع، محققین و حتی رهبر انقلاب گفتهاند که ما نیاز نداریم که دهه عزاداری درست کنیم و مردم را در یک فضایی از سیاهیها پیش ببریم، ما باید شادیهای واقعی را ترویج کنیم. یکسری از شادیها صوری و کذایی است. مثل اینکه فردی را که میخواهند اعدام کنند، قبل از اعدام به مراسم جشن ببرند.
من یک بار پشت چراغ قرمز بودم فردی سیدی میفروخت. کنار من آمد و گفت حاج آقا سیدی شاد میخرید؟ من گفتم متشکرم ما بدون سیدی، شاد هستیم. یک خانواده در شب عید چه زمانی احساس شادی میکنند؟ وقتی پدر خانواده دم عید مایحتاج اولیه زندگی خانوادهاش را تأمین کند و برای تهیه یک کیلو گوشت نیاز نباشد یک روز تمام کار کند. مولانا میگوید: راه لذت از درون دان نه برون/ ابلهی دان جستن قصر و حصون/ آن یکی در کنج مسجد مست و شاد/ وآن دگر در باغ ترش و بی مراد. مثل اینکه شما یک کفش تنگ بپوشید که پاشنه پای شما را زخم کرده است.
ما باید شادیهای واقعی را تعریف کنیم. اگر صداوسیما دریچه دوربینش را بازتر کند و در همه ایام سال، جمعیت فراوانتری را نشان دهد، این مردم را شاد میکند. اگر در یک ادارهای به کسی ظلمی شده آن را نشان دهیم بعد ظلم را پیگیری کنیم و فرد متجاوز را به جامعه معرفی کنیم، شاید از تنشها کاسته شود. هدف ما از این گزینشها چیست؟! صرف نمازخوان بودن که هدف نیست، هدف این است فردی که نماز میخواند بیشتر کار مردم را راه بیندازد و با ارباب رجوع مهربانتر است. در این چهل سال که با این خطکشها گزینش کردیم این اتفاق نیفتاد. مردم عموماً از سرویسدهی ادارات ما راضی نیستند . پس وقتی مردم راضی نیستند مشکل در گزینش است. ما باید بتوانیم اقتضائات اصلی شادی درون را بشناسیم و بیشتر روی آنها مانور دهیم. آدمهای روانی هم گاهی مدام میخندند این دلیل بر آن نیست که شاد هستند. شادی واقعی یعنی اینکه پدر و مادری نگران آینده فرزندش اعم از کار و ازدواج و... نباشد. ما به این حجم غم و سوگواری نیاز نداریم، در روایت ما هم نیست. در مورد سیدالشهدا(ع) مرحوم سید طاووس در مقدمه مقتل مینویسد: «جا داشت ما شیعیان این ده روز را به شادی بگذرانیم به خاطر اینکه همچین انسان بزرگی داشتیم، اما چون اگر حالت انبساط خاطر خود را به صورت جشن نشان میدادیم، مردم نمیفهمیدند، به همین دلیل در قالب عزاداری نشان میدهیم که با یک تیر دو نشان زده باشیم، در دل این عزاداری هم یک شادی هست. به همین خاطر کسی که به امام حسین(ع) علاقه دارد اگر در شب عاشورا نتواند در مراسم شرکت کند ناراحت میشود. در درون مجلس امام حسین(ع) هم یک شادی حقیقی نهفته است. مولانا میگوید یادت باشد که شادی و غم در لباسهای مبدل میآیند.
شما سال ۱۳۹۸ را برای کشور چگونه ارزیابی میکنید؟
اولاً رهبری در سخنرانی اخیرشان خیلی امیدوارانه صحبت کردند و فرمودند ما میتوانیم از همه مشکلات رد شویم و میتوانیم یک آرامش برای مردم تدارک ببینیم. ثانیاً بخشی از این به تدبیر مسئولین ما وابسته است. من این نگرانی را در گفتوگو با مردم حس میکنم. حتی خود مسئولین هم میگویند سال آینده ما مشکلاتی پیشرو خواهیم داشت اما اگر یک تدبیر باشد مسائل را میتوان حل کرد. اخلاص، تنها کافی نیست باید تدبیر داشت. امیرالمؤمنین(ع) در جملهای فرمودند: بیتدبیری زندگی آدم را نابود میکند. مسئولین ما دو کار باید انجام دهند: اول اینکه با هم اتحاد داشته باشند، اینگونه نباشد یک گروه برجامی به پا کنند و گروه دیگر آن را طرد کنند و دوباره برجام با مشکل مواجه شود و همانهایی که از ابتدا برجام را طرد میکردند، دوباره هیاهو کنند. اکنون مشکل ما این است خود مسئولین به جان هم افتادهاند و علیه هم موضع میگیرند. ما احساس میکنیم دیگر در خانه زندگی نمیکنیم بلکه در توپخانه زندگی میکنیم. بعد از اینکه اتحاد در جامعه پیش آمد دوم تدبیر است. تدبیری که توأم با تقوا است.
دوستانی گفتند مشابه محصولاتی که در داخل با کیفیت و استاندارد جهانی تولید میشود، از خارج وارد میکنند. آن هم در سالی که حمایت از کالای ایرانی و تولید داخلی است. قطعاً بخشی از این مسئله به دلیل بیتدبیری و بیتقوایی و سوءاستفاده است. در یک کلمه بخواهم عرض کنم همه هزینههای ما هزینه آقایی ما نیست. چون انقلاب ما یک انقلاب آقاوار بود و میخواستیم در دنیا آقا باشیم. یک زمانی امام(ره) صحبتی برای همافران داشتند و فرمودند: ما میخواهیم شما آقا باشید، شما میخواهید نوکر باشید؟! آیا همه هزینههای ما هزینه آقایی ما بوده است؟ خیر در کنار آن دو هزینه بیتقوایی و دیگری بیتدبیری بوده است که نباید رخ میداد. مثلاً اگر همایشی برای گام دوم انقلاب و مسائلی از این دست میگذارند، برای مسائل دیگر مانند اختلاس و... هم از این جلسات باید بگذارند و رسیدگی را از بیت مراجع تا ... انجام دهیم و استثناء هم قائل نشویم. اینگونه نباشد که یک مسئله را برجسته کنیم و مسئله دیگر را نادیده بگیریم. میگویند برادر کسی اختلاس کرده است و... از چه میترسید او را بیاورید و محاکمهاش کنید. اگر مردم ببینند یک عدالت فراگیر، بدون تبعیض و بدون اغماض در جامعه رخ میدهد مردم دیگر احساس نگرانی نخواهند کرد. وقتی میبینند این بیتدبیریها در کنار بیتقواییها و فشار استکبار خارجی وجود دارد، آن زمان مردم ما حق دارند نگران باشند و سرمایه خود را ذخیره کنند و تبدیل به سکه و دلار کنند. لذا در این شرایط فقر بدتر و مردم هم مأیوستر میشوند و امیدوارم که با تدبیر مسئولین این مشکلات حل شود.
ما هم امیدواریم سال آینده همراه با تقوا و تدبیر باشد.