دیدارنیوزـ احمدرضا روح الله زاد*: در دو حمله تروریستی همزمان در روز جمعه به دو مسجد در شهر کریستچرچ نیوزیلند بیش از ۵۰ نمازگزار شهید شده و حدود ۴۰ نفر نیز زخمی شدند. این حمله در کشوری رخ داده است که بر اساس قانون اساسی، پیروان ادیان مختلف برای اجرای مناسک عبادی خود با هیچ محدودیتی روبرو نیستند. نیوزیلند یک کشور مهاجر پذیر است و تقریبا از همه نژادها و قومیتها و پیروان همه ادیان در آن زندگی آرام و مسالمت آمیزی داشته اند. بر این اساس، حمله تروریستی به دو مسجد در این کشور هشداری جدی در گام نخست برای امنیت مثال زدنی نیوزیلند و برای امنیت همه جوامع است، زیرا دورنمای تروریسم یک خطر جدی و رو به گسترشی است که هیچ جامعهای از آن مصون نخواهد بود.
شکی نیست که حمله به افراد، صرفا به دلیل اعتقاد به یک دین و یا مذهب، حمله به همه بشریت، حمله به جهان اندیشه و باور و حمله به تمدن و دستاوردهای بشری است. ادیان یک منشأ بیشتر ندارند و آن خدا است و بر این اساس، هیچ دینی نه تنها دستور قتل عام بشر را صرفا به دلیل «غیر باوری دینی» صادر نکرده است، بلکه ادیان، داعی هم اندیشی و هم زیستی هستند. اما همیشه بوده اند کسانی که از جهل آدمی در شناخت دین و از نا اندیشه ورزی انسان ها در جهت اهداف غیر الهی خود بهره برده اند. این افراد بی هیچ تردیدی دین باور نیستند اما از دین، ابزاری برای نیل به مطلوب خود ساخته اند. تاریخ، مشحون از جنایاتی است که افراد به نام دین انجام داده اند. شگفت آنکه هنوز هستند کسانی که در دام این رفتارهای ضد بشری گرفتار می شوند.
این حمله یک هشدار جدی هم برای جوامع مسلمان است. وقتی جوامع مسلمان نسبت به ظلمی که به ملل مسلمان میشود بی تفاوت هستند، وقتی با قدرتهای استعماری در ایجاد ناامنی در کشورهای مسلمان و قتل عام مسلمانان هم داستان میشوند و در سوریه، عراق، لیبی، یمن، افغانستان، لبنان و ... در ابعاد ایدئولوژیکی، تامین مالی و نیرو و آموزش و تسلیح تروریستها حضور پر رنگ دارند، وقتی در مقابل ۷۰ سال اشغال و کشتار سازمان یافته یک ملت در فلسطین ساکتند و در مقابل حملات گسترده صهیونیستها به یکی از شریفترین مساجد الهی، یعنی مسجد الاقصی بی تفاوتند، باید در انتظار حمله افراطیون تروریست به مساجد و مسلمانان در دیگر کشورهای جهان نیز بود.
این حمله، یک هشدار دیگر برای جوامع دیگر نیز داشت و آن اینکه رشد جریان های افراطی که بر پایه برتری نژادی و تبعیض استوار هستند در جوامع غربی یک تهدید جدی برای صلح و امنیت جهان است. جریان هایی که در کشورهای غربی در ساختار قدرت ورود کرده و افراطی گری و خشونت مبتنی بر برتری نژادی را در سیاست های دولت هایشان نهادینه میسازند.
کسانی چون ترامپ که بی هیچ ابایی مبلغ و مروج نفرت از رنگین پوستان هستند، بی شک در این حمله تروریستی سهم بزرگی دارند. سیاستمدارانی در اروپا که پیوسته از گسترش اسلام در اروپا اظهار نگرانی می کنند نیز در این جنایت، سهم آشکاری دارند. دین یک مقوله است که با اندیشه آدمی سروکار دارد ولی ساختار قدرت در اروپا رشد اندیشه ای را بر نمیتابد و آن را خطری برای استمرار قدرت خود می پندارد و بر این اساس با گسترش اندیشه دینی در چارچوب دین هراسی مقابله می کند و موجب تولد جریان های افراطی در جوامع غربی شده است که امنیت جهانی را به مخاطره انداخته اند. کما اینکه جریان های افراطی در جهان اسلام را نیز همان ساختار قدرت در غرب، طراحی و عملیاتی کرده است. وهابیت یک جریان انحرافی تعریف شده از سوی استعمار انگلیس است که به بستری برای تولد تروریسم تکفیری تبدیل شده است و جوامع مسلمان و جوامع غیر مسلمان را به شدت تهدید می کند.
حمله تروریستی به دو مسجد در نیوزیلند یک هشدار دیگر را نیز در بطن خود دارد و آن نقش رسانه ها در ترویج اندیشه های افراطی است که برای صلح جهانی یک تهدید جدی هستند و بر ضرورت ایجاد قوانین بین المللی برای ممنوعیت و یا محدودیت فعالیت اینگونه رسانه ها تاکید می کند. رسانه ها ایجاد شده اند تا جامعه بشری را در مسیر توسعه یاری رسانند اما برخی، رسانه ها را در جهت خلاف آن به کار گرفته اند و صلح و امنیت جهان را که لازمه توسعه است، به مخاطره انداخته اند، رسانه هایی که بر پایه تبعیض رفتار می کنند. اینکه یک حمله در اروپا یا امریکا و یا هر جای جهان علیه یک یا چند نفر اروپایی و یا امریکایی و یا پیروان دین مسیحی رخ دهد ، آن را یک حمله تروریستی و قربانیان آن را قربانی تروریسم دانستن اما حمله به یک مسجد و کشتن تعداد زیادی را که در آن، مناسک عبادی خود را به جای می آورند، یک تهاجم و قربانیان آن را هم تلفات دانستن، بی تردید در ترویج اندیشه های افراطی که برای امنیت جهانی مخاطره آمیز است، شراکتی بی ابهام دارد.
حمله تروریستی به دو مسجد در کشور نیوزیلند یک هشدار جدی برای همه جوامع است مبنی بر اینکه تروریسم یک خطر جدی و رو به گسترش است و هیج جامعه ای نمی تواند خود را از این خطر دور بداند. به نظر می رسد این خطر که هر روز بر ابعاد آن افزوده می شود و فراگیری اش هیچ حد و مرزی را نمی شناسد، باید از سوی همه جوامع و خصوصا دولت ها جدی گرفته شود. البته در این میان تولد یک نهضت فراگیر فرا ادیانی یک نیاز ضروری می نماید تا دین را به دفاع از دین بخیزاند، زیرا نتیجه گسترش رفتارهای افراطی بر پایه اندیشه های انحرافی از دین، نتیجه ای جز دین گریزی و دین ستیزی در درون خود ندارد. موضوعی که مطلوب قدرت های استعماری و جریان های سلطه طلب است که همواره دین را به عنوان بزرگترین مانع در مسیر زیاده خواهی های خود دیده اند.
* دبیر کمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین