
این صد و نهمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی میشود.
دیدارنیوز _ اتاق خبر: درود بر شما بینندگان و همراهان عزیز دیدارنیوز. اینجا استودیوی تلویزیونی دیدارنیوز و من، محمدرضا حیاتی با یک مجله خبری دیگر در خدمت شما هستم.
در این برنامه میبینید و میشنوید:
۱- ترامپ: عجلهای برای مذاکره نداریم، توپ در زمین ایران
۲- مهلت یکماهه برای توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه
۳- موافقت دولت برای طبقاتی شدن اینترنت
۴- چو دخلت نیست، خرج آهستهتر کن؛ آب نداریم
ویدیوی این مجله خبری را میتوانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید
ترامپ: جمهوری اسلامی بسیار خواستار مذاکره است؛ اما ما عجلهای نداریم، توپ در زمین آنهاست
رییس جمهور آمریکا، از موقعیت دستبالای آمریکا در برابر جمهوری اسلامی سخن گفت و تأکید کرد که جمهوری اسلامی بهشدت بهدنبال مذاکره است، اما ایالات متحده هیچ عجلهای ندارد.
ترامپ با یادآوری حملات سنگین نظامی آمریکا به مراکز هستهای ایران، گفت: فرصت توافق از سوی جمهوری اسلامی از دست رفته و اکنون تنها راه نجات برای آنها، تسلیم و بازگشت به میز مذاکره با شرایط آمریکا است.
هشدار اتحادیه اروپا به جمهوری اسلامی: بازگشت تحریمها قطعی است
اتحادیه اروپا در یک موضع گیری رسمی و شدید تأکید کرد جمهوری اسلامی نباید به هیچوجه به سلاح هستهای دست یابد.
وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی بر لزوم بازگشت فوری ایران به میز مذاکرات تأکید کردند و از جمهوری اسلامی خواستند همکاری کامل خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از سر بگیرد.
وبگاه آکسیوس مدعی شد که وزرای خارجه آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس پایان آگوست را به عنوان ضرب الاجل نهایی برای توافق هستهای با ایران تعیین کردهاند.
این کشورها مدعی شدهاند که در صورت عدم رسیدن به توافق در تاریخ مذکور برنامه ریزی برای تحریم مجدد ایران در شورای امنیت به اجرا در خواهد آمد.
وزرای خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان هشدار دادند که اگر جمهوری اسلامی تا پایان ماه اوت اقدامات مشخصی برای مهار برنامه هستهای خود انجام ندهد، روند بازگشت تحریمهای بینالمللی سازمان ملل یا مکانیسم ماشه فعال خواهد شد.
در این خصوص مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسایل بین الملل و رئیس اندیشکده آینده پژوهی سیمرغ در استودیو دیدارنیوز همراه ماست. آقای مطهرنیا؛
سوال اول: بنظر آمریکا پس از حمله اول در جنگ ۱۲ روزه انتظار داشت تا ایران توافق مورد قبولشان را در میز مذاکره بپذیرد، آیا ذهنیت و عمل تهران، حاکی از تمکین نسبت به این خواسته است؟ و در این شرایط چه سناریوهایی قابل تصور است؟
سوال دوم: در دور اول مذاکرات، واشنگتن برای حصول توافق یک بازه دوماهه مشخص کرده بود، و حملات اسرائیل نیز پس از آن صورت گرفت. گرچه شاید این تقارن اتفاقی باشد، اما آیا چنین بازهای هم اکنون نیز وجود دارد؟ و پلن B برای ایران و آمریکا چیست؟
سوال سوم: هنوز شروع مذاکرات بصورت رسمی اعلام نشده، اگر انتظارات دو طرف در یکماه آینده منجر به توافق نشود، فعال شدن مکانیسم ماشه چه تغییری در شکل منازعه، ایجاد میکند و آیا ایران تدبیری برای برگشت تحریمهای شورای امنیت و قرار گرفتن ذیل فصل هفتم منشور دارد؟
آمادگی کامل برای پاسخگویی به تهدید دوباره دشمن را داریم
امیر سرتیپ ناصر آراسته، مشاور نظامی رهبری گفت که به دنبال بهانهای هستیم تا ریشه اسرائیل از زمین کنده شود.
جانشین رییس گروه مشاورین نظامی رهبری افزود که ضعفهای پیشین در جریان جنگ با عراق در جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل برطرف شده و آمادگی کامل برای پاسخگویی به تهدید دوباره داریم.
او اضافه کرد: اگر دشمن مجددا حماقت کند، تجلی دیگری از تجربیات خونبار و حماسی از ریشهکن کردن اسرائیل را خواهد دید.
رهبر جمهوری اسلامی: مردم در جنگ دوازده روزه با اسرائیل به حمایت و پشتیبانی جانی و مالی از نظام برخاستند
آیت الله خامنهای در نخستین سخنرانی رسمی خود بعد از جنگ جمهوری اسلامی و اسرائیل خواستار حفظ «وحدت عظیم ملی» برآمده از جنگ شد و تأکید کرد که این وحدت برای دفاع از کشور و دفاع از نظام است.
رهبر جمهوری اسلامی، کنار هم ایستادن افرادی با وزن مذهبی کاملاً متفاوت و جهتگیریهای سیاسی گوناگون و حتی متضاد را باعث ایجاد اتحاد عظیم ملی خواندند و گفت: «خداوند نقشۀ دشمنان» را در جریان جنگ ۱۲ روزه «باطل کرد و مردم را به پشتیبانی از دولت و نظام وارد میدان کرد و مردم نیز بر خلاف تصور دشمن به حمایت و پشتیبانی جانی و مالی از نظام برخاستند.
سوریه درگیر جنگ قومیتی قبیلهای؛ درگیری دروزیهای سوریه با نیروهای دولتی در جنوب سوریه و حمایت اسراییل از دروزیها
درگیریهای سوریه در سویدا به نبرد میان دروزیها، قبایل بادیهنشین و نیروهای حکومت احمدالشرع کشیده شده که براثر آن دهها نفر کشته و زخمی شدند.
اسرائیل در حمایت از دروزیهای سوریه با بمبارانهای شدید هوایی تلفات و خسارات زیادی به نیروهای دولتی سوریه وارد کرد.
دروزیها یک اقلیت قومی مذهبی سوریه هستند که در سویدا، در جنوب این کشور زندگی میکنند و خواستار بهبود وضعیت معیشتی، کاهش فشارهای امنیتی و اعطای خودمختاری منطقهای هستند که با واکنش نیروهای دولتی سوریه روبهرو شدند.
حملات شدید اسرائیل به مناطق مختلف سوریه و نیروهای دولتی در حمایت از دروزیها
منابع رسانهای عبری اعلام کردند ارتش اسرائیل با بمباران مراکز مختلف سیاسی و نظامی سوریه تعدادی از مقامات نظامی دولت از جمله فرمانده گردان توپخانه لشکر ۴۰ سوریه، فرمانده منطقه امنیتی بصری الشام، عبدالفتاح المسیفره و ابویعقوب محجة و خالد موسى عبدالغنی الزعبی معروف به ابوالولید، مدیر منطقهٔ بصرى الشام را در استان السویداء ترور کرده است.
نیروی هوایی اسرائیل همچنین کاخ ریاست جمهوری، وزارت دفاع و ساختمان ستادکل نیروهای مسلح سوریه در دمشق را بمباران کرد. اسرائیل اعلام کرد این پیامی به الجولانی درباره رخدادهای استان سویدا است.
سخنگوی ارتش اسرائیل گفت: هواپیماهای نیروی هوایی؛ تانکها، موشکاندازها، خودروهای جنگی و وانتهای مسلح به تیربارهای سنگین دولت احمدالشرع را که به سمت منطقه سویدا در جنوب سوریه در حرکت بودند، هدف قرار دادند.
در ارتباط با این موضوع گفتوگو میکنم با سید قائم موسوی، تحلیلگر مسائل روابط بینالملل. آقای موسوی، تحلیل شما از حمله اسرائیل به سوریه برای حمایت از دروزیها، آنهم در زمانی که الجولانی به نوعی همراهی کاملی با آمریکا و اسرائیل دارد؛ چیست؟ و بهدنبال چه اهدافی هستند؟
توافق آتشبس در سویدا
پس از چند روز درگیریهای شدید نظامیان حکومت سوریه با دروزیها در استان سویدا که به کشته و زخمی شدن جمع زیادی از دروزیها و نیروهای دولتی انجامید وزارت کشور سوریه از دستیابی به توافق آتشبس میان همه طرفهای درگیر خبر داد.
بر اساس این توافق، تمامی طرفهای درگیری متعهد شدهاند که هرگونه حمله و عملیات تهاجمی علیه نیروهای امنیتی و ایستهای بازرسی را متوقف کنند.
برای نظارت بر اجرای دقیق این توافق، کمیتهای مشترک تشکیل شده که شامل نمایندگان دولت سوریه و شیوخ دروزی است.
نیروهای وابسته به دولت سوریه و پلیس و همچنین نیروهای محلی بومی استان سویدا نیز در نقاط مختلف مستقر خواهند شد تا امنیت و کنترل مناطق را حفظ کنند.
ادعاهای جنجالی آنتونی بلینکن؛ جمهوریاسلامی با غنیسازی زیر یک درصد و مذاکره درباره موشکهای بالستیک خود موافقت کرده بود
وزیر خارجه دولت بایدن در مصاحبه با کریستین امانپور گفت: ایرانیها اجازه داشتند اورانیوم را تا غنای ۳.۶۷ درصد غنیسازی کنند و با سانتریفیوژها و فناوریای که داشتند، این به آن معنا بود که زمان گریز (مدتزمان لازم برای دستیابی به مواد لازم برای ساخت یک بمب اتمی) حدود یک سال یا بیشتر خواهد بود.
ظاهراً آنها با اروپاییها توافق کرده بودند که به همان بازه زمانی یک ساله برای گریز، بازگردند، و این یعنی غنی سازی در سطحی کمتر از یک درصد. که بهصورت نظری، غنای ۰.۶۷ درصد مطرح شده بود.
بلینکن همچنین درباره موشکهای بالستیک ایران ادعا کرد: ایرانیها علاوه بر این، پذیرفته بودند که درباره موشکهای بالستیک هم وارد گفتوگو شوند، موضوعی که در توافق اولیه وجود نداشت.
مجلس، خروج ایران از NPT را تصویب کند، تا جلوی اجرای مکانیسم ماشه را بگیرد
روزنامه کیهان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست در عملی پیشدستانه با تصویب خروج جمهوری اسلامی ایران از ان پی تی، اروپاییان را در مقابل عمل انجام شده قرار دهند و از اعمال مکانیسم ماشه توسط اروپا جلوگیری کنند.
مکانیسم ماشه (Snapback) در بند ۳۷ توافق برجام و نیز در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشبینی شده است.
گام دولت و شورایعالی فضای مجازی برای طبقاتی کردن اینترنت
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور بر تسریع در راه اندازی اینترنت ملی تاکید کرد. عارف گفت: تکمیل شبکه ملی اطلاعات در سالهای گذشته مورد غفلت واقع شده و اولویتهای دیگری جایگزین شده است و اکنون دولت باید این غفلت را جبران کند.
معاون اول رئیس جمهور در جلسه «شبکه ملی اطلاعات» با تأکید بر اینکه توسعه و تکمیل این شبکه برای دولت اهمیت زیادی دارد، افزود: در حال حاضر «از موانع اجتماعی و سیاسی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات هم عبور کردهایم.
معاون اول رئیس جمهور، خواستار راهاندازی سریع اینترنت ملی و تقویت پیامرسانهای داخلی شد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم، از اعطای اینترنت تفکیکشده برای خبرنگاران خبر داد و از آن با عنوان «اینترنت آزادتر» یاد کرد.
آب کم است، صرفه جویی نکنید؛ قطع میکنیم
محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران، با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی کشور، از شهروندان خواست نسبت به تهیه پمپ و مخزن آب اقدام کنند.
مدیر عامل آب و فاضلاب تهران گفت: در روزهای پیش رو احتمال بروز مشکل بیشتر در تامین آب وجود دارد.
اردکانی درباره کاهش فشار آب نیز گفت: بهدلیل کمبود منابع ناگزیر به مدیریت مصرف هستیم و فشار آب را تا حد امکان کاهش خواهیم داد، بهطوریکه آب تنها در طبقات اول و دوم در دسترس خواهد بود.
علی آبادی وزیر نیرو نیز در پاسخ به خبرنگاری که از او در مورد حل مشکل آب شهروندان پرسید گفت: چو دخلت نیست، خرج آهستهتر کن؛ آب نداریم!
سنتکام از توقیف یک محموله سلاحهای ارسالی ایران برای حوثیهای یمن خبر داد
ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، سنتکام از توقیف یک محموله عظیم سلاحهای ارسالی جمهوری اسلامی برای حوثیها در یمن خبر داد.
سنتکام مدعی است این محموله توسط نیروهای مقاومت ملی یمن (NRF)، به رهبری ژنرال طارق صالح توقیف شده است.
ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده سنتکام، از اقدامات نیروهای واکنش سریع یمن درخصوص توقیف این محموله تمجید کرد و گفت: ما از نیروهای دولتی یمن که همچنان مانع ارسال مهمات ایرانی برای حوثیها میشوند، تقدیر میکنیم.
عوامل برنامه:
تهیهکننده و کارگردان: سهیل محمدیان
فیلمبردار: حسین بابازاده
اجرا: محمدرضا حیاتی
تدوین: نیکو مجدی
سردبیر: حسین جعفری
با تشکر از: مهدی مطهرنیا و سیدقائم موسوی کارشناسان این برنامه