تیتر امروز

حضور زنان در ورزشگاه؛ از مجادله تا مناقشه سیاسی
دیدار در برنامه کنکاش بررسی کرد

حضور زنان در ورزشگاه؛ از مجادله تا مناقشه سیاسی

کنکاش در یکی دیگر از برنامه‌های خود به سراغ موضوع حضور زنان در ورزشگاه‌ها رفت و این موضوع را با یک روزنامه‌نگار ورزشی و یک جامعه‌شناس و هر دو از جامعه زنان بررسی کرد.
نامه مستقیمم غیرمستقیم به دستت خواهد رسید
افاضات اضافه

نامه مستقیمم غیرمستقیم به دستت خواهد رسید

عوام‌الملک پس از نامه‌های متعدد به حضرت مسعود و عدم دریافت پاسخ، این بار مسیر جدیدی را امتحان کرده که کاملا جوابگو و موفق خواهد بود؛ او قرار است نامه‌های مستقیمش را به شکل غیرمستقیم بفرستد تا...
سال بازگشت بزرگ و سقوط باورنکردنی/ ترامپ چطور برگشت و دلیل رفتن اسد چه بود؟
ویژه برنامه نوروزی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی؛ بررسی مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳ (قسمت چهارم)

سال بازگشت بزرگ و سقوط باورنکردنی/ ترامپ چطور برگشت و دلیل رفتن اسد چه بود؟

این چهارمین قسمت از ویژه برنامه نوروزی ۱۴۰۴ دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی است که به بررسی مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳ می‌پردازد. در این برنامه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید آمریکا و سقوط بشار...
تورم و گرانی شدید در ایران

رسانه دولت: قیمت سیب زمینی همچنان بالاست

باوجود وعده‌های مسوولان دولت چهاردهم برای واردات و کاهش قیمت سیب زمینی در ایران، اما رسانه دولت می‌گوید قیمت این محصول همچنان بالاست.

کد خبر: ۱۸۱۲۴۵
۱۸:۰۲ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۳

رسانه دولت: قیمت سیب زمینی همچنان بالاست

دیدارنیوز: سیب زمینی که همواره یکی از محصولات ارزان‌قیمت کشاورزی به شمار می‌رود، مدتی است در بازار مصرف دچار نوسان نرخ شده و راهکار‌های کوتاه مدت از جمله واردات و برخورد با محتکران آنگونه که باید نتوانسته قیمت‌ها را در حد انتظار مصرف کنندگان به شرایط سابق بازگرداند.

سیب زمینی از نظر میزان تولید و مصرف چهارمین محصول کشاورزی در جهان پس از ذرت، گندم و برنج و از نظر مصرف انسانی سومین محصول غذایی مهم جهان است.

بر اساس آمار سازمان فائو، کشور‌های چین، هند، اوکراین، ایالات متحده، روسیه، آلمان، بنگلادش، فرانسه، لهستان و مصر اصلی‌ترین تولیدکننده‌های محصول سیب‌زمینی محسوب می‌شوند.

چین با تولید ۹۲ میلیون تن سیب زمینی در جایگاه اول تولیدکنندگان این محصول در جهان قرار داد و پس از آن کشور‌های هند، اوکراین، روسیه و ایالات متحده آمریکا در رتبه‌های بعدی تولید قرار دارند؛ ایران سالانه با تولید ۵.۵ میلیون تن سیب زمینی در سال و علاوه بر تامین مصرف داخلی، همواره بخشی از آن را صادر کرده است.

اما در زمستان امسال بازار داخلی سیب زمینی دستخوش تغییر شد به طوری که این محصول که همواره با قیمت‌های نازل عرضه می‌شد، نایاب شد و حتی قیمت آن به کیلویی ۶۵ هزار تومان در خرده فروشی‌ها رسید؛ شرایطی که سبب شد تا برای تنظیم بازار واردات آن در دستور کار فوری وزارت جهادکشاورزی قرار گیرد.

عواملی که کمبود سیب زمینی در بازار را رقم زد

بارش‌های بی‌موقع و ناگهانی در مناطق تولید سیب زمینی در زمستان منجر به آسیب دیدن مزارع سیب‌زمینی شد تا جایی این آسیب‌ها باعث کاهش برداشت محصول و ایجاد کمبود در بازار شد البته تغییرات دمایی نیز در این کاهش بی تاثیر نبوده است.

در طول سال تولید سیب زمینی در چهار مرحله کشت بهاره، تابستانه، پاییزه و زمستانه انجام می‌شود که ۷۰ درصد تولید آن مربوط به کشت پاییز بوده و مازاد آن در انبار‌ها ذخیره سازی می‌شود؛ بنابراین با وجود اینکه نباید در فصول پاییز و زمستان بازار داخلی با کاهش عرضه روبرو شود، اما صادرات بیش از اندازه منجر به هم ریختگی بازار این محصول در ماه‌های گذشته شد.

البته نباید دور از ذهن داست که در چند ماه اخیر به دلیل کمبود منابع آبی و مشکل برخی کشاورزان در تامین نهاده‌های تولید همچون کود، سم و بذر سطح زیرکشت نیز کاهش یافته است و شاید بخشی از این تصمیم کشاورزان برای کاهش تولید، به دلیل پایین بودن سودآوری این محصول نسبت به هزینه‌های تولید در شرایط دشوار اقتصادی باشد.

افزایش هزینه حمل و نقل محصولات کشاورزی نیز در بروز این کمبود در بازار بی تاثیر نبوده است به طوری که سبب تاخیر در انتقال سیب زمینی از مناطق تولید به بازار‌های بزرگ شد و کمبود موقت در بازار و افزایش قیمت‌ها را رقم زد.

در مجموع افزایش ناگهانی قیمت سیب زمینی در هفته‌های اخیر دلایل متعددی از جمله نوسان نرخ ارز و به دنبال آن میل به صادرات بیشتر، کاهش تولید به دلیل شرایط جوی، کاهش سطح زیرکشت به دلیل کمبود منابع آبی، تاخیر در شبکه حمل و نقل و توزیع، افزایش تقاضا داشته است، اما به طور قطع صادرات بی رویه و قاچاق توانسته بر بازار این محصول تاثیر بسزایی داشته باشد تا جایی که قیمت این محصول در مقاطعی به بیش از ۶۵ هزار تومان رسید آن هم در شرایطی که به طور متوسط قیمت آن در ماه‌های گذشته بین ۱۸ تا ۲۴ هزار تومان بود.

صادرات بی رویه اهرم اصلی افزایش قیمت

اکنون سرانه مصرف سیب زمینی در کشور ۴۰ تا ۴۵ کیلوگرم محاسبه می‌شود و با این حساب، تولید داخلی هر قدر هم که سطح زیرکشت کاهش یافته باشد، کفاف نیاز خانوار‌ها را می‌دهد بنابراین، آنچه سبب ایجاد نوسان در بازار شد، صادرات بی رویه آن بود، زیرا افزایش نرخ ارز و برچیده شدن سامانه نیما و حرکت بازار به سمت نرخ‌های توافقی صادرکنندگان را به افزایش صادرات سوق داد.

البته پیش از آن برخی کارشناسان از کاهش تولید سیب زمینی در کشور خبر داده بودند؛ علی نیلی دبیر انجمن سیب زمینی ایران در این باره می‌گوید: تا شهریور ماه امسال قیمت سیب زمینی کمتر از هزینه تولید بود که منجر به کاهش انگیزه تولیدکننده شد، اما در مهر ماه در مذاکره با سازمان مرکزی تعاون روستایی درخواست شد خرید ذخیره سازی انجام شود، اما به موقع انجام نشد و سیب زمینی‌های انبار شده در سردخانه شرایط فعلی را رقم زد.

به گفته وی، حدود ۲ سال است که سیب زمینی کاران تحت فشار شدید مالی قرار دارند تا جایی که سال گذشته قیمت سیب زمینی کمتر از هزینه تولید بود و تولیدکنندگان ضرر زیادی را متحمل شدند.

وی با بیان اینکه برای تنظیم بازار سیب زمینی هم باید شرایط را به گونه‌ای رقم زد که صادرات انجام شود و هم تولید برای تولیدکننده یعنی همان کشاورز صرفه اقتصادی داشته باشد، یادآور شد: سال گذشته انجمن سیب زمینی ایران در ذخیره سازی احتیاطی با سازمان مرکزی تعاون روستایی همکاری داشت و در اسفند ۱۴۰۲ خرید توافقی بین سازمان مرکزی تعاون روستایی و شهرستان‌های مرکزی ایران انجام شد، اما در اردیبهشت ماه امسال به یک باره قیمت‌ها جهش یافت.

جهادکشاورزی: تولید مطلوب است

با وجود اینکه انجمن سیب زمینی از کاهش تولید این محصول سخن می‌گوید، حسین اصغری مدیر کل دفتر امور سبزی‌ها و گیاهان جالیزی وزارت جهادکشاورزی معتقد است که در سال زراعی گذشته حدود ۵.۴ میلیون تن سیب زمینی در کشور تولید شده است و برآورد شده در فصل زمستان امسال ۱۷۰ هزار تن سیب زمینی تازه از مناطق جنوبی کشور برداشت و به بازار عرضه شود.

اصغری از وجود حدود ۱.۲ میلیون تن سیب زمینی در انبار‌های استان‌های همدان، اصفهان، اردبیل، زنجان، چهارمحال و بختیاری، کردستان، خراسان، فارس و سایر استان‌های تولید کننده خبر داده است که مصرف ۴ ماه کشور را پوشش می‌دهد و در عین حال تولید این محصول در فصل بهار نیز به قدر کفایت انجام خواهد شد و بنابراین مشکلی برای تامین این محصول وجود ندارد.

ممنوعیت صادرات برای تنظیم بازار داخلی

با توجه به ضرورت تنظیم بازار داخلی، در کنار صدور مجوز واردات ۵۰ هزار تن سیب زمینی ممنوعیت صادرات سیب زمینی نیز اعمال شد؛ اکبر فتحی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی به تازگی با بیان اینکه از سال آینده محدودیت فصلی صادرات برای سه محصول گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز اعمال می‌شود، گفته است: وزارت جهادکشاورزی باید اعلام کند که چه ماه‌هایی به لحاظ شرایط جوی میزان تولید کاهش می‌یابد و باید محدودیت یا ممنوعیت در صادرات اعمال شود.

وی تصریح کرد: این اقدام برای سال آینده به تفکیک هر محصول به سازمان‌های مربوطه ابلاغ می‌شود به طور مثال برای محصول گوجه فرنگی اعمال محدودیت در ماه‌های آبان و آذر و برای سیب زمینی در آذرماه خواهیم داشت.

این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد که با برنامه‌ریزی وزارت جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم برای سال آینده با مشکل کمبود عرضه محصول به بازار داخلی روبه‌رو نشویم.

فتحی خاطر نشان کرد، آنچه برای دولت چهاردهم اهمیت دارد، مدیریت صادرات به گونه‌ای است که تنظیم بازار به نفع تولیدکننده و مصرف کننده باشد و با واردات و صادرات ضابطه‌مند بازار داخلی آرامش بگیرد.

قیمت سیب زمینی همچنان در نوسان

ورود محموله سیب زمینی‌های وارداتی و در کنار آن ورود سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران برای عرضه بهتر آن و نیز آماده سازی سیب زمینی کشت دوم جنوب کرمان باعث شد قیمت این محصول در میادین میوه و تره بار به ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یابد به طوری که در این میادین سیب زمینی با نرخ مصوب عرضه می‌شود.

این درحالیست که همچنان در نرخنامه عمده فروشی میدان میوه و تره بار تهران قیمت این محصول برای خرده فروشی‌ها بین ۳۰ تا ۴۹ هزار تومان و در بازار خرده فروشی همچنان بین ۵۵ تا ۶۵ هزار تومان تعیین می‌شود.

با این وجود چند روز پیش صمد حسن‌زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران در نامه به معاون حقوقی رئیس‌جمهوری خواستار لغو ممنوعیت صادراتی وضع‌شده از سوی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برای برخی اقلام کشاورزی از جمله سیب زمینی شده بود و معتقد بود که این کار با ضرورت حضور در بازار‌های جهانی با هدف ارزآور پایدار مغایرت دارد.

از این رو به نظر می‌رسد بخشی از این بالا بودن نرخ‌ها ناشی از خرید‌های گذشته‌ای است که در زمان اوج گرفتن قیمت سیب زمینی صورت گرفته است و به مرور با تزریق بار‌های جدید سیب زمینی در سطح خرده فروشی ها، نرخ‌ها نیز تعدیل یابد.

منبع: ایرنا
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی : ۰
غیر قابل انتشار : ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
0
0
وزیر محترم جهاد کشاورزی ، لطفا اقدام حدی در قیمت سیب زمینی ، برنج و ......نمایید، در غیر این صورت استعفا دهید.
علیزاده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۷
0
0
عامل گرانی سیب زمینی بعداز صادرات بیرویه کارخانه های چیپس میباشد چون کارخانه چیپس سیب زمینی مرغوب را به بالا ترین قیمت خرید می‌کندوچیپس سرطان‌زا تولید میکند،علاوه برایجاد کمبود وگرانی سیب زمینی،سلامتی مردم را با چیپس سرطان زا به خطر می اندازد،مسئولان دراین شرایط بحرانی کمبود سیب زمینی از فروش سیب زمینی به کارخانه چیپس جلوگیری کنند،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
0
0
عامل گرانی سیب زمینی صادرات بیرویه وقاچاق سیب زمینی به عراق است،برای تولید یک کیلوسیب زمینی بالای ۳۰۰لیتر آب مصرف میشود،ودراین بحران کم آبی، کشت وتولیدسیب زمینی برای صادرات مناسب نیست،وفقط برای مصرف داخلی باید تولید شود،سیب زمینی با توجه به،گرانی آن درداخل کشوروپرآببر بودن سیب زمینی نباید صادر شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
0
2
از مهر ماه تریلی تریلی سیب زمینی هم قانونی وهم به صورت قاچاق صادر میشه،دلیل اصلی گرانی سیب زمینی صادرات بیرویه است وقاچاق به عراق است علاوه براین وقتی دلال‌ها میدانندقانون اجازه قطع صادرات سیب زمینی را نمی‌دهد وگرانتر خواهد شد بااحتکار سیب زمینی گرانی را مضاعف میکنند،اگر صادرات به موقع قطع میشدسیب زمینی ارزان میشدچوم درایران سود دلال ومحتکر ارجح بر سود مردم عادی است سیب زمینی غذای مردم ضعیف است چرا علاوه بر قاچاق اینقدر صادر میشود
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی