
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی به مواضع تیم دونالد ترامپ درباره اوکراین اشاره کرد و نوشت: آمریکا اکنون به دشمن غرب تبدیل شده است.
دیدارنیوز: روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به مواضع تیم دونالد ترامپ درباره اوکراین، آن را به منزله فاصله گرفتن از کی یف و نقش آمریکا در دوران پس از جنگ قلمداد کرد و نوشت: آمریکا اکنون به دشمن غرب تبدیل شده است.
این روزنامه گزارش خود را با اشاره به بخشی از سخنان فرانکلین روزولت سیاستمدار پیشین آمریکایی در اولین سالگرد امضای «منشور آتلانتیک» آغاز کرد و افزود: «آزادی و استقلال، امروز در جهان در خطر است. اگر نیروهای فاتح با موفقیت مقاومت نمیکردند و شکست نمیخوردند، نه آزادی، نه استقلال و نه فرصت آزادی برای هیچ ملتی وجود نداشت».
به نوشته فایننشال تایمز، به این ترتیب فرانکلین روزولت اولین سالگرد منشور آتلانتیک را که بین او و وینستون چرچیل در ۱۴ اوت ۱۹۴۱ توافق شده بود، گرامی داشت.
این رسانه افزود: با گذشت نیم قرن و سقوط اتحاد جماهیر شوروی سابق، دستکم عقلانی است که امیدوار باشیم چنین ایدهآلهایی در سراسر جهان تحقق یابد. اما این طور نیست.
امروز نه تنها حکومتهای استبدادی به شکل فزایندهای اعتماد به نفس یافته اند بلکه آمریکا نیز به سمت آنها حرکت میکند. این درسی است که در دو هفته گذشته گرفتیم.
اکنون آزادی به اندازه سال ۱۹۴۲ در خطر نیست، اما خطرات واقعی هستند.
این روزنامه انگلیسی در ادامه به سه مورد از اظهارات مقامهای تیم ترامپ در مناسبتهای مختلف برای اثبات ادله خود استفاده کرد و نوشت:
اولی، سخنرانی وزیر دفاع ترامپ در ۱۲ فوریه و در نشست گروه تماس دفاعی اوکراین در مقر ناتو بود. وی به اروپاییها گفت که اکنون باید تصمیم بگیرند. آمریکا اکنون اساسا نگران مرزهای خود و چین است. خلاصه این که، حفظ امنیت اروپا امری لازم برای اعضای اروپایی ناتو است. بخشی از این اروپا باید سهم اصلی را در کمکهای آینده در زمینه سلاحهای مرگبار و غیرمرگبار به اوکراین داشته باشد.
دومین رویداد، سخنرانی جی دی ونس معاون ترامپ در کنفرانس امنیتی مونیخ در تاریخ ۱۴ فوریه بود. وی مشخصا گفت که «نگران تهدیدها از درون و عقب نشینی اروپا از برخی از ارزشهای بنیادینی است که آمریکا در آن شریک است».
وی به عنوان مثال به تهدید ناشی از اقدام دولت رومانی در لغو انتخابات در این کشور اشاره کرد و گفت: اروپاییها بهتر از آمریکاییها میدانند که وقتی دشمنان آزادی از طریق انتخابات به قدرت میرسند چه اتفاقی میافتد.
فایننشال تایمز خاطرنشان کرد، اما اروپاییها این را هم میدانند که رئیس او، ترامپ، چهار سال پیش نتیجه انتخابات را باطل کرد. مثال «دیگ به دیگ میگوید روی تو سیاه است»، به ذهن میرسد.
مورد سوم، مذاکرات درباره آینده اوکراین است. وزیر دفاع امریکا با بیان این که امکان بازپس گیری اراضی اوکراین و ملحق شدن آن به ناتو وجود ندارد، نشان داد که شروط مهم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه را پذیرفته است.
اما این تازه شروع کار بوده است. مذاکرات بین آمریکا و روسیه بدون مشارکت اروپا و حتی مردم اوکراین که سالها جنگ را تحمل کردند آغاز شده است. ترامپ تاکید میکند که روسیه آغازگر جنگ نبوده و اوکراین جنگ را آغاز کرده است. آمریکا در قطعنامه شورای امنیت در کنار روسیه و چین ایستاد در حالی که فرانسه، انگلیس و سایر کشورها رای ممتنع دادند. «غرب» اکنون مرده است.
قطعنامه آمریکا در مورد اوکراین که از حمایت روسیه برخوردار بود، در شورای امنیت سازمان ملل در حالی به تصویب رسید که کشورهای اروپایی به شدت با طرحهای فشار به اوکراین برای تسلیم شدن مخالفت کردند و فرانسه و انگلیس، این بار به جای استفاده از حق وتو (رای مخالف) رای ممتنع دادند.
ترامپ همچنین زلنسکی را «دیکتاتور» خطاب کرد؛ با این توجیه که رئیس جمهوری اوکراین از برگزاری انتخابات امتناع کرده است. ترامپ همچنین پیشنهاد داده به ازای کمکهای نظامی گذشته، در زمینه مواد معدنی نایاب اوکراین معامله کند.
فایننشال تایمز نوشت: مسلماً برای ترامپ، «دیکتاتور» احتمالا یک اصطلاح برای ستایش است، نه محکوم کردن. برای او، داشتن یک دارایی ارزشمند در کشوری دیگر ممکن است تنها بهانه محافظت از آن کشور باشد. اما درخواست مبلغی هنگفت از کشوری فقیر و جنگ زده، ظالمانه است، به ویژه زمانی کیه اوکراین به بازسازی نیاز دارد. بدتر از این، ارزش مطالبات آمریکا است که چهار برابر کمک به اوکراین است.
موسسه کیل در رابطه با کمکها به اوکراین گزارش داده، اروپاییها کمک بیشتری نسبت به آمریکا ارائه کردند. واشنگتن فقط ۳۱ درصد از کل تعهدات دوجانبه و ۴۱ درصد از تعهدات نظامی به اوکراین را بین ژانویه ۲۰۲۲ تا دسامبر ۲۰۲۴ انجام داد. با این حال اروپاییها در مذاکرات اوکراین کجا هستند؟ هیچ جا. ترامپ به تنهایی برای اوکراین و اروپا تصمیم میگیرد.
فایننشال تایمز افزود: در دو هفته گذشته دو چیز روشن شد: اول این که آمریکا تصمیم گرفته نقش خود در جهان را که در طول جنگ جهانی دوم بدست آورد، کنار بگذارد. با بازگشت ترامپ به کاخ سفید این کشور قصد دارد فقط به ابرقدرت دیگری تبدیل شود و به هر چیزی به جز منافع کوتاه مدت خود به ویژه در بخش نظامی بی اعتنا است. آنچه که در امریکا اتفاق میافتاد خطراتی است که تشکیل دولت قانونی به موجب قانون اساسی در این کشور را تهدید میکند.
این رسانه در پایان بر ضرورت همکاری قویتر اروپاییها تاکید کرد و گفت در غیر این صورت اروپا توسطه قدرتهای بزرگ تکه تکه میشود. اروپا باید با نجات اوکراین کار را شروع کند.