تیتر امروز

مهدی مطهرنیا: آینده پر از عدم قطعیت است/ هنوز سر کودتای ۲۸ مرداد دعواست/هر مقطعی از تاریخ گفتمان خودش را دارد
در نشست گفتمان عمومی؛ مهارت‌های پیش‌بینی و آینده اندیشی مطرح شد:

مهدی مطهرنیا: آینده پر از عدم قطعیت است/ هنوز سر کودتای ۲۸ مرداد دعواست/هر مقطعی از تاریخ گفتمان خودش را دارد

نشست گفتمان عمومی، مهارت‌های پیش‌بینی و آینده اندیشی با حضور مهدی مطهرنیا، رئیس پژوهشکده آینده پژوهی سیمرغ، انسیه پولادزاده پژوهشگر مطالعات ارتباطی و محمدرضا وفائی، پژوهشگر علوم اعصاب فرهنگی...
شنبه سرنوشت‌ساز سر رسید، شنبه‌ای دیگر در راه/ پاسخ مثبت مردم ایران به رابطه با آمریکا/ همسویی تندروهای داخلی و اسرائیل
مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی

شنبه سرنوشت‌ساز سر رسید، شنبه‌ای دیگر در راه/ پاسخ مثبت مردم ایران به رابطه با آمریکا/ همسویی تندروهای داخلی و اسرائیل

این هشتاد و پنجمین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.
ابوالفتح: ترامپ، شخصا در پی تفاهم با تهران بوده و به صلح رومی معتقد است/ وقتی آمریکا از تمایل به مصالحه گفته، یعنی الگوی لیبی درباره ایران منتفی است/ تهدید کردن برخی، نباید به مانند بومرنگ بر سر کشور برگردد
گفتگوی ویژه دیدارنیوز با یک تحلیلگر ارشد مسائل آمریکا درباره مذاکرات مسقط

ابوالفتح: ترامپ، شخصا در پی تفاهم با تهران بوده و به صلح رومی معتقد است/ وقتی آمریکا از تمایل به مصالحه گفته، یعنی الگوی لیبی درباره ایران منتفی است/ تهدید کردن برخی، نباید به مانند بومرنگ بر سر کشور برگردد

امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر ارشد مسائل ایالات متحده در گفتگوی ویژه دیدارنیوز، پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، ابعاد و دامنه تحولات این مذاکرات را مورد بررسی قرار داده است.
یادداشتی به قلم حسین علایی

آنچه از انقلاب اسلامی می‌خواستیم

حسین علایی، استاد دانشگاه و رئیس پیشین ستاد مشترک سپاه، یادداشتی با عنوان «آنچه از انقلاب اسلامی می‌خواستیم» نوشته که در دیدارنیوز می‌خوانید.

کد خبر: ۱۷۹۸۸۷
۱۷:۵۹ - ۱۸ بهمن ۱۴۰۳

آنچه از انقلاب اسلامی می‌خواستیم

دیدارنیوز _ *حسین علایی:

برای بسیاری از افرادی که دوره ظلم و اختناق نظام شاهنشاهی و دوران حکومت فاسد محمدرضا شاه پهلوی را ندیده اند، این سوال ممکن است مطرح شود که چرا در ایران انقلاب شد؟ چرا بسیاری از مراجع تقلید، علما و روشنفکران با شیوه حکمرانی نظام سلطنتی مخالف بودند؟ مردم ایران در آن زمان به چه سیاست‌ها و به چه عملکرد‌ها و به چه رفتار‌هایی از حاکمیت اعتراض داشتند؟ آن‌ها از قیام خود علیه نظام پادشاهی چه می‌خواستند و از ظهور انقلاب اسلامی چه انتظاری داشتند.

بهترین پاسخ به این سوالات را می‌توان در اعلامیه‌ها و سخنرانی‌های امام خمینی و نیز سایر مراجع تقلید و شخصیت‌های انقلابی و نیز در خاطرات زندانیان سیاسی و همچنین شعار‌های معترضین در آن ایام دریافت. مطالعه صحیفه امام، بیانیه‌های مراجع عظام تقلید، سخنرانی‌های روشنفکران و روحانیون مبارز و همچنین مقالات و مطالبی که در آن سال‌ها منتشر شده است به خوبی نشان می‌دهد که مردم ایران در آن سال‌ها به دنبال چه اهداف ومقاصدی بودند و چه چیز‌هایی را می‌خواستند و چه چیز‌هایی را نمی‌خواستند؛ و در یک کلام مدینه فاضله‌ای که انقلابیون به دنبال آن بودند چه مشخصاتی داشت؟

اما داستان از این قرار است: در اعتراضات عمومی سال‌های ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ که مردم به رهبری امام خمینی رحمت الله علیه در خیابان‌های شهر‌ها و کوچه‌های روستا‌های مختلف ایران به تظاهرات و راهپیمایی علیه نظام ظالمانه شاهنشاهی و استبداد پهلوی پرداختند بر این باور بودند که با برپایی نهضت اسلامی به اهداف مهم زیر دست پیدا خواهند کرد:

۱- پایان دادن به نظام سلطنتی موروثی که مردم در انتخاب حاکمان اصلی کشور نقشی نداشتند و نیز محو استبداد و دیکتاتوری در ساختار حکومتی ایران

۲- تشکیل نظام جمهوری و مردم سالاری و برپایی یک حکومت عدل اسلامی از طریق برگزاری مرتب انتخابات آزاد با مشارکت آحاد مختلف مردم برای تعیین سرنوشت خویش به صورت مستمر

۳- ساخت ایرانی آباد و آزاد و مستقل با اقتصادی پویا که بتواند الگوی سایر کشور‌های همسایه و منطقه باشد.

۴- وابسته نشدن حکومت به قدرت‌های بزرگ و حفظ استقلال حاکمیت در تصمیم گیری‌های سیاسی و ملی

البته مفهوم استقلال، کاهش روابط ایران با کشور‌های مختلف جهان از جمله ابرقدرت‌ها نبود، بلکه منظور از آن اجازه ندادن به مداخله قدرت‌های بزرگ در امور داخلی ایران و تعیین مسئولین کشور توسط آنان و یا انتخاب افراد تحت نفوذ آن‌ها بود.

۵- از بین بردن ظلم و ایجاد بستری مناسب برای برپایی عدالت در جامعه به گونه‌ای که همه استعداد‌های آحاد مختلف مردم بارور شود و همه ایرانیان برای تعالی معنوی خوبش و توسعه ایران عزیز تلاش کنند.

۶- به چرخش درآوردن قدرت بین سیاستمداران و حکمرانان و نیز در بین آحاد مختلف مردم به گونه‌ای که حکومت همواره در دست اشخاص ثابت و خاصی قرار نگیرد و کسی نیز به صورت مادام العمر در قدرت باقی نماند.

۷- برقرای آزادی اندیشه و تفکر و عقیده و بیان و از بین بردن زندان‌های سیاسی و عدم بهره گیری حکومت از حبس‌ها و حصر‌ها به ویژه برای انسان‌های آزادیخواه، وطن دوست، سیاستمداران و مخالفین سیاسی و تبدیل زندان‌ها به موزه‌های عبرت و مراکز آموزشی

لازم به ذکر است که همه نکات و موارد فوق در شعار‌های اصلی مردم یعنی «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» در اکثر راهپیمایی‌ها و تظاهرات اعتراضی متبلور بود؛ بنابراین مردم می‌خواستند تا:

۱- بساط ظلم و زور برچیده شود،
۲- حکومتی خدمتگزار و دلسوز به وجود آید.
۳- امنیت پایدار برای آحاد مختلف مردم برقرار شود.
۴- در همه جای کشور علائم پیشرفت و توسعه مشهود باشد و به چشم بیآید.
۵- آمال و آرزوی مردم کشور، مهاجرت از وطن و زندگی در خارج از کشور نباشد.
۶- ایران آنقدر توسعه یافته شود که مردم سایر نقاط جهان در آرزوی دیدار از ایران باشند.
۷- مردم با هم مهربان باشند و به یکدیگر کمک کنند.
۸- ایرانیان ثروتمند شوند و همه آنان با رفاه و آسایش زندگی کنند.
در آن زمان می‌گفتند: من لا معاش له، لا معاد له

در یک کلام مردم می‌خواستند که:

تمام بدی‌های نظام سلطنتی از جمله:
۱- غیر منتخب بودن مسئولین کشور،
۲- اداره کشور به صورت امنیتی از طریق سلطه ساواک،
۳- توسعه زندان‌هایی مثل اوین و قصر،
۴- بدرفتاری با زندانیان و شکنجه زندانیان سیاسی،
۵- وابسته بودن پادشاه و سران کشور به خارجی ها،
۶- ناسازگاری حکومت با مبانی دینی،
۷- بی توجهی دولت به مستضعفین و گسترش فقر و فساد و تبعیض از بین برود؛ و خوبی‌های حکومت‌های پیشرفته در ایران رایج شود و ایران همواره سرآمد و سربلند و عزیز باشد.

*استاد دانشگاه و رئیس پیشین ستاد مشترک سپاه

ارسال نظرات
پربازدیدها
امروز چهارشنبه ۲۷ فروردين
امروز چهارشنبه ۲۷ فروردين
امروز چهارشنبه ۲۷ فروردين
امروز چهارشنبه ۲۷ فروردين
پرطرفدارترین ها