مصطفی آبروشن، جامعه شناس یادداشتی را با عنوان از دیپلماسی تا تنش، تحلیل رفتارهای غیر دیپلماتیک وزیر امور خارجه برای دیدارنیوز ارسال کرده است که میخوانید.
دیدارنیوزـ مصطفی آب روشن: ادبیات وزیر امور خارجه به عنوان عالیترین نماینده کشور در عرصه بینالملل، نقش بسیار مهمی در شکلدهی به سیاستهای خارجی و تعاملات دیپلماتیک دارد. ادبیات جنگ طلبانه میتواند عواقب جدی و غیرقابل جبرانی برای کشور به همراه داشته باشد.
عموماً مشاهده میکنیم که اقای عراقچی بجای مدیریت بر هیجانات، در جایگاه وزیر جنگ ظاهر شده و با ادبیات غیر دیپلماتیک، برای کشور هزینه ایجاد میکنند ادبیات تهدید امیز و غیر متقاعد کننده به سرعت میتواند روابط میان کشورها را تیره و تار کند.
دستگاه دیپلماسی، در عرصه بینالملل، بایستی توان متقاعد کردن دیگر کشورها را داشته باشد تا بتواند منافع ملی را به بهترین شکل ممکن نمایندگی کند ادبیات جنگ طلبانه نه تنها بر روابط بینالملل تأثیر میگذارد، بلکه احساس امنیت در شهروندان را به مخاطره میاندازد گفتمان غیر متعارف بمعنای شکست دیپلماسی است که عموما در همه کشورها از سوی وزیر دفاع و یا نیروهای مسلح مطرح گردد رفتار دیپلماتیک نیازمند فراست، زیرکی وآگاهی کامل از پیچیدگیهای مسائل بین المللی هست بطوریکه کمترین هزینه تحریم و یا فضای جنگی در کشور حاکم شود.
وقتی منافع ملی کشورمان دائماً در معرض خطر قرار میگیرد بدیهی است که نارضایتیهای گسترده عمومی و بیاعتمادی شدید به مکانیسم دیپلماسی دولت افزایش پیدا میکند در دنیای امروز، بسیاری از مسائل جهانی نیازمند همکاری بینالمللی هستند. خشونت و نفرت پراکنی بخصوص در حوزه عمومی، فرصتهای هر گونه سازشی را از بین برده و مانع از ایجاد توافقات و همکاریهای لازم برای حل مسائل میشود.
وقتی وزیر امور خارجه تابع هیجانات زود گذر شده و با لحن تهاجمی صحبت میکند، احتمال اینکه کشورهای دیگر بخواهند با او همکاری کنند به شدت کاهش مییابد. تیرگی روابط با آلمان و احتمال تحریمهای اتحادیه اروپا میتواند عواقب اقتصادی جدی برای ایران داشته باشد.
آلمان به عنوان یکی از کشورهای مهم اقتصادی در اتحادیه اروپا، میتواند در فرآیند تحریمها نقش کلیدی ایفا کند و این مسئله میتواند به شدت به اقتصاد ایران آسیب برساند. ادبیات گفتمانی وزیر امور خارجه بر تصویر کلی کشورمان در عرصه جهانی تأثیرگذار است. دیپلماسی که با دکترین جنگ طلبانه اغاز میشود ما را به عنوان کشوری غیرقابل اعتماد یا خطرناک به نمایش میگذارد.
این موضوع میتواند بر روابط تجاری، فرهنگی و سیاسی کشورمان با سایر کشورها تأثیر منفی بگذارد و در نهایت منجر به انزوای بیش از پیش ایران شود. وزیر امور خارجه باید تا لحظه اخر تلاش کند تا اختلافات و تنشهای بینالمللی را از طریق مذاکره و دیپلماسی حل و فصل کند، زیرا تنها زبان صلحآمیز و همکاریجویانه به حفظ امنیت داخلی و ثبات سیاسی کمک میکند و زمینه را برای پیشرفتهای اقتصادی و سیاسی فراهم میآورد.
در دنیای پیچیده امروز، انتخاب واژهها و لحن مناسب میتواند تفاوت بزرگی در نتایج دیپلماتیک ایجاد کند. بنابراین، ضروری است که وزیر محترم امور خارجه از ادبیات غیر دیپلماتیک پرهیز کند و به دنبال راهحلهای مسالمتآمیز باشند.